Current Affairs Quiz – January 10′ 2017

Current Affairs Quiz

1. Ministry of ______________ has received Silver Award for Excellence in Citizen Centric Services.
a) Human Resource and Development
b) Telecommunication
c) Petroleum
d) Railways

Click here to View Answer
Answer c) Petroleum. The award is in recognition of the achievements of the Ministry and OMCs for significant innovations in the area of e-governance and various initiatives for the LPG sector like Sahaj (online issue of new connections), online refill payment, etc.

2. Sex ratio in which Indian state touches 900-mark for first time in 20 years?
a) Punjab
b) Haryana
c) Kerala
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Haryana. Haryana achieved a sex ratio of 900 girls as against 1000 boys in 2016. Sex ratio at birth in the State this past year touched the 900-mark for the first time in almost two decades.

3. World Hindi Day is observed on
a) January 09
b) January 10
c) January 11
d) January 12

Click here to View Answer
Answer b) January 10. The World Hindi Day is being observed on 10 January. On this occasion, Union Ministry of External Affairs (MEA) has conducted special events to spread the greatness of the language through its missions abroad.

4. CNES is the space agency of
a) Germany
b) Italy
c) France
d) Denmark

Click here to View Answer
Answer c) France. Indian Space Research Organisation and French Space agency (CNES) have signed a partnership agreement in satellite launch technology.

5. MySpeed is a portal of
a) IRDAI
b) TRAI
c) AAI
d) Indian Railways

Click here to View Answer
Answer b) TRAI. Reliance Jio beat Airtel, Vodafone and others, becoming the fastest among all 4G service providers in India in December 2016, according to data released by the Telecom Regulatory Authority of India. TRAI’s MySpeed portal had previously in October revealed that Reliance Jio was the slowest 4G service provider in India.

6. Kigali is the Capital of
a) Peru
b) Chile
c) Rwanda
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer c) Rwanda. India and Rwanda have agreed to raise the level of bilateral cooperation to a strategic partnership. The two leaders acknowledged the importance of this alliance in advancing new solar technologies worldwide.

7. Lanzarote is ________ island.
a) Mexican
b) Canadian
c) Spanish
d) Italian

Click here to View Answer
Answer c) Spanish. Europe’s first underwater sculpture museum featuring over 300 life-sized figures has been inaugurated. The Lanzarote attraction, Museo Atlantico, took almost three years to complete and has 12 sprawling underwater installations.

8. _______ becomes first company to get 8,000 US patents in a year.
a) Microsoft
b) IBM
c) Apple
d) Google

Click here to View Answer
Answer b) IBM. IBM received the most patents for the 24th year in a row and broke the US record in 2016.

9. Kuaizhou-1A rocket is associated with
a) Japan
b) China
c) Russia
d) South Korea

Click here to View Answer
Answer b) China. China has successfully sent three satellites into space in its first commercial mission using an updated version of the low-cost Kuaizhou-1A rocket.

10. Who received FIFA’s best player award for 2016?
a) Lionel Messi
b) Cristiano Ronaldo
c) Antoine Griezmann
d) David Villa

Click here to View Answer
Answer b) Cristiano Ronaldo. Cristiano Ronaldo received FIFA’s best player award for the fourth time, after Portugal and Real Madrid won both major European titles in 2016.

11. Clare Hollingworth, who passed away recently, was a/an
a) Economist
b) Novelist
c) Scientist
d) Journalist

Click here to View Answer
Answer d) Journalist. Clare Hollingworth was an English journalist and author, who was the first war correspondent to report the outbreak of World War II, described as “the scoop of the century”.

Leave a Comment