Current Affairs Quiz – January 09 & 10 2020

Current Affairs Quiz – January 09 & 10 2020

1. Harshvardhan Sadgir won the 2020 Maharashtra Kesari title, is associated with______________.
a) Wrestling
b) Boxing
c) Swimming
d) Shooting

Click here to View Answer
Answer a) Wrestling. Indian wrestler Harshvardhan Sadgir won the Maharashtra Kesari title in the 63rd wrestling event at Balewadi near Pune on 7 January 2020.

2. Worlds highest railway bridge to be built by _____________.
a) USA
b) India
c) China
d) Russia

Click here to View Answer
Answer b) India. The government has set a fresh deadline for the completion of the world’s highest railway bridge that connects Kashmir to the rest of India by December 2021.

3. Pravasi Bharatiya Divas is observed on_______________.
a) January 06
b) January 07
c) January 08
d) January 09

Click here to View Answer
Answer d) January 09. The 16th Pravasi Bharatiya Divas (PBD) is observed on 9 January 2020. The day is celebrated to recognize the overseas Indians who have contributed to the development of India.

4. According to World Bank’s Global Economic Prospect, World Economic Growth projected at ______%.
a) 1.5
b) 2.2
c) 2.5
d) 2.8

Click here to View Answer
Answer c) 2.5.The World Bank released its Global Economic Prospect. According to its forecast, the world is expected to grow economically at the rate of 2.5%.

5. Operation Sankalp is associated with______________.
a) Army
b) Navy
c) Air Force
d) Railway

Click here to View Answer
Answer b) Navy. The Indian Navy said that they have commenced security operations called ‘Operation Sankalp’ in order to ensure safe passage of Indian Flag Vessels through the Strait of Hormuz.

6. Who has been appointed as MD of India, South Asia operations for IBM?
a) Abhay Krishna
b) Vishnuvi Menon
c) Chinmayi Pratap
d) Sandip Patel

Click here to View Answer
Answer d) Sandip Patel . He will succeed Karan Bajwa who will pursue opportunities outside IBM, the company said in a statement.

7. Which cricketer has topped in ICC ranking?
a) Virat Kholi
b) Ajinkaye Rahane
c) Steve Smith
d) Ross Taylor

Click here to View Answer
Answer a) Virat Kholi. India skipper Virat Kohli retained his top spot among batsmen while Cheteshwar Pujara and Ajinkya Rahane slipped in the latest ICC Test rankings issued.

8. Muppavarapu Venkaiah Naidu National Award is associated with_____________.
a) Science
b) Agriculture
c) Sports
d) Chemistry

Click here to View Answer
Answer b) Agriculture. Famous Agricultural Scientist Prof. M S Swaminathan and Dr. Gutta Muniratnam were chosen as the first recipients of Muppavarapu Venkaiah Naidu National Award for Excellence and Muppavarapu National Award for Social Service respectively.

9. Pulses Conclave 2020 to be held in ________________.
a) Andhra Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Maharastra
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer c) Maharastra. The Pulses Conclave 2020 (TPC 2020) has been scheduled to be held from 12-14 February 2020 in Lonavala, Maharashtra.

10. Which state government has unveiled a wage subsidy scheme for ventures?
a) Uttar Pradesh
b) Assam
c) Himachal Pradesh
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer d) kerala. Kerala State Government launched a wage subsidy scheme for the first five years for new ventures getting registered from 1 April 2020.

11. Which state Government has signed MoU with KFW to implement ZBNF?
a) Meghalaya
b) Assam
c) Arunachal Pradesh
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Andhra Pradesh. The Andhra Pradesh Government has signed a Memorandum of Understanding (MOU) with the representatives of a German firm, KFW, in Amaravati, Andhra Pradesh to implement Zero Budget Natural Farming in the state.

12. World Hindi Day is observed on ______________.
a) January 08
b) January 09
c) January 10
d) January 11

Click here to View Answer
Answer d) January 10. World Hindi Day is observed on 10 January 2020. It is observed every year. The day ensures to promote the Hindi language around the world.

13. Amma Vodi scheme launched in ____________.
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Andhra Pradesh
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer c) Andhra Pradesh. Andhra Pradesh Chief Minister Jagan Mohan Reddy launched Amma Vodi Scheme in Chittoor. It is one of the nine flagship programmes of the Andhra Government. The programmes are called Navratanalu. The scheme is first of its kind in the country.

14. India and _________ signed MoU on Zero Budget Natural Farming.
a) Canada
b) Germany
c) Sweden
d) Italy

Click here to View Answer
Answer b) Germany. The Andhra Pradesh Government signed Memorandum of Understanding with a German firm to implement Zero Budget Natural Farming in the state.

15. ‘residential builder finance with buyer guarantee’ scheme has launched by____________.
a) SBI
b) Canara Bank
c) PNB
d) ICICI

Click here to View Answer
Answer a) SBI. Country’s largest public sector bank, State Bank of India has announced a ‘residential builder finance with buyer guarantee’ (RBBG) scheme. It aims at giving a push to residential sales and improve homebuyers’ confidence.

16. Exercise Milan is associated with______________.
a) Navy
b) Army
c) Railway
d) CPRF

Click here to View Answer
Answer a) Navy. Of the 41 navies invited for the Milan 2020 multilateral naval exercise being hosted by India, confirmations have been received from over 30 navies, the Navy said.

17. South Asian Trade and Travel Exchange Expo 2020 held in ________________.
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Kolkata
d) Pune

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. The 27th edition of South Asian Trade and Travel Exchange Expo (SATTE) 2020 was held in New Delhi. The SATTE expo was supported by Ministry of Tourism, Government of India and sponsored by Jammu & Kashmir Tourism Department.

18. Who has bagged a coveted UK children’s book award?
a) Anuj Pavan
b) Jasbinder Bilan
c) Pratap Bothan
d) Bharath Singh

Click here to View Answer
Answer b) Jasbinder Bilan. The story set in the Himalayan territory of her Indian roots and inspired by the special childhood bond with her grandmother. Bilan will receive 5,000 pounds as the winner of the award.

Leave a Comment