Current Affairs Quiz – January 07 2020

Current Affairs Quiz – January 07 2020

1. “Naseem Al-Bahr” – a bilateral Naval Exercise between India and_______________.
a) Oman
b) Iran
c) Iraq
d) Saudi Arabia

Click here to View Answer
Answera) Oman. Two Oman ships arrived in Goa to participate in “Naseem-Al-Bahr”, the Indo-Oman bilateral naval exercise. RNOV are Royal Navy of Oman Vessels. RNOV al Rasikh and RNOV Khassab arrived at Goa.

2. Yoga Science Meet, Farmers Science Congress held at Indian Science Congress in ________________.
a) Chennai
b) Bengaluru
c) Kolkata
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answerb) Bengaluru. The Indian Science Congress was inaugurated by PM Modi on January 3, 2020. On the sidelines of the event, the Farmers Science Congress was conducted for the first time. The event also witnessed the Yoga Science Meet.

3. Zo Kutpui Festival organised in ___________.
a) Punjab
b) Haryana
c) Madhya Pradesh
d) Mizoram

Click here to View Answer
Answerd) Mizoram. The Mizoram State Government is organising Zo Kutpui festival across 10 states in the country and also in countries such as Myanmar, US and Bangladesh.

4. The year 2020 is observed as Year of ___________ by CISF.
a) Safety
b) Security
c) Mobility
d) Integrity

Click here to View Answer
Answerc) Mobility. The CISF observes 2020 as the “Year of Mobility” for the welfare of the troops. It will focus on construction of residential units and implementation of welfare measures.

5. Global Drosophila Conference held at ___________.
a) Indore
b) Pune
c) Chandigarh
d) Goa

Click here to View Answer
Answerb) Pune. On January 6, 2020, the fifth Asia Pacific Drosophila Research Conference was held at Pune. It was organized by the Indian Institute of Science Education and Research.

6. According to Indian Council of Medical Research (ICMR) report, Which Indian city is highest in sugar intake?
a) Ahmedabad
b) Chennai
c) Mumbai
d) Delhi

Click here to View Answer
Answerb) Chennai. The Indian Council of Medical Research (ICMR) released its report on sugar intake of India. The intake was measured in grams per day. According to the study, sugar intake was the highest in Mumbai. Mumbai reported 26.3 g/day followed by Ahmedabad at 25.9 g/day.

7. Bureau of Energy Efficiency (BEE) has set new standards for ACs. Default Temperature is ___________.
a) 24 degree celsius
b) 25 degree celsius
c) 26 degree celsius
d) 27 degree celsius

Click here to View Answer
Answera) 24 degree celsius.

8. Lieutenant general Prem Nath Hoon, who passed away recently, was the former commander of ________.
a) Eastern Army
b) Western Army
c) Northern Army
d) All the above

Click here to View Answer
Answerb) Western Army.

9. Zoran Milanovic has won the Presidential Election in __________.
a) Italy
b) Croatia
c) Sweden
d) Germany

Click here to View Answer
Answerb) Croatia. He defeated center-right incumbent Kolinda Grabar-Kitarovic.

10. Who is the current Chief Minister of Himachal Pradesh?
a) Jai Ram Thakur
b) Prakash Kejriwal
c) Suresh Prabhu
d) Jai Krishnan

Click here to View Answer
Answera) Jai Ram Thakur.

11. IPS officer ___________ has been appointed as an advisor to the Lt Governor of Jammu and Kashmir.
a) Rajiv Rai Bhatnagar
b) Kumar Singh
c) Vasudevan
d) Murali Pakshirajan

Click here to View Answer
Answera) Rajiv Rai Bhatnagar.

12. Ravindra Nath Mahto has been elected as the Assembly Speaker of ___________.
a) Bihar
b) Jharkhand
c) Himachal Pradesh
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answerb) Jharkhand.

13. RBI grants in-principle approval to Shivalik Mercantile Co-operative Bank for transition into a ______________.
a) Small Finance Bank
b) Payments Bank
c) Postal Bank
d) NOTA

Click here to View Answer
Answera) Small Finance Bank .

14. A deal has been signed between Amazon India and ____________ to strengthen Amazon’s India presence in the wake of an upcoming Reliance Retail competition.
a) Flipkart
b) Myntra
c) Future Retail Ltd
d) Snapdeal

Click here to View Answer
Answerc) Future Retail Ltd.

 

Leave a Comment