Current Affairs Quiz – January 07 2019

Current Affairs Quiz – January 07 2019

Current Affairs Quiz


1. The government had notified a High-Level committee for implementation of Clause 6 of Assam Accord. Who is chairman of the 9-member Committee.
a) M.P. Bezbaruah
b) A Vaidheesh
c) Rangachari Sridharan
d) Rita Baranwal

Click here to View Answer
Answer a) M.P. Bezbaruah. The government has notified a High-Level Committee for implementation of Clause six of the Assam Accord. The clause envisaged that appropriate constitutional, legislative and administrative safeguards, should be provided to protect, preserve and promote the cultural, social, linguistic identity and heritage of the people of Assam. The nine-member committee, comprising of eminent Assamese persons from different fields, is headed by former bureaucrat MP Bezbarauah.

2. The Union Human Resource Development Ministry constituted a task force to look into the issues of suicides of the students in ____________.
a) Railways Schools
b) Sainik Schools
c) Jawahar Navodaya Vidyalayas
d) None of These

Click here to View Answer
Answer c) Jawahar Navodaya Vidyalayas. The Union Human Resource Development Ministry constituted a task force to look into the issues of suicides of the students in Jawahar Navodaya Vidyalayas. The task force has been constituted under the Chairmanship of Psychiatrist, Dr Jitendra Nagpal.

3. Airports Authority of India (AAI) signed MoU with ________ for joint research programs in the field of Communication Navigation and Surveillance (CNS).
a) Aalberts Industries
b) SAMEER
c) Aar em Electronics
d) 3M India

Click here to View Answer
Answer b) SAMEER. Airports Authority of India (AAI) signed MoU with Society for Applied Microwave Electronics Engineering and Research (SAMEER) for joint research programs in the field of Communication Navigation and Surveillance (CNS). The MOU, on the one hand, will provide for the transfer of skill by SAMEER experts in the areas of Radio Frequency, Millimetre Wave and Antenna-related solutions to AAI domain experts, while on the other hand, it will pave way for exposure for the SAMEERresearchers to the challenging Aviation field.

4. The Union Government has allocated How much amount of money for the development of 40 satellite launch vehicles in the next 4 years?
a) 10,200 CR.
b) 10,800 CR.
c) 11,900 CR.
d) 10,900 CR.

Click here to View Answer
Answer d) 10,900 CR. Indian Space Research Organisation (ISRO) Chairman Dr K Sivan has said that the Union Government has allocated 10,900 crore rupees for the development of 40 satellite launch vehicles in the next four years. He was delivering the graduation Day lecture at the historic St Joseph’s College, Trichy, Tamil Nadu, which is celebrating its 175th anniversary

5. _________is setting up the country’s largest Integrated Startup Complex, which will house a Maker Village, Bionest, and BRINC, the country’s first international accelerator for Hardware startups, among other facilities.
a) Madhya Pradesh
b) Kerala
c) Assam
d) Sikkim

Click here to View Answer
Answer b) Kerala. Kerala is setting up the country’s largest Integrated Startup Complex, which will house a Maker Village, Bionest, and BRINC, the country’s first international accelerator for Hardware startups, among other facilities.

6. Who has been appointed as the director general of the Sashastra Seema Bal (SSB)?
a) Milind Pant
b) Sunil Bhaskaran
c) R N Ravi
d) Kumar Rajesh Chandra

Click here to View Answer
Answer d) Kumar Rajesh Chandra. Civil Aviation Security head and senior IPS officer Kumar Rajesh Chandra has appointed as the director general of the Sashastra Seema Bal (SSB), a Personnel Ministry order said. Chandra, a 1985-batch IPS officer of Bihar cadre, is at present the director general of the Bureau of Civil Aviation Security (BCAS).

7. The Female Drivers only taxi service by Go Pink Cabs has been launched at which of the following airport to strengthen the safety and security of women passengers?
a) Kempegowda International Airport
b) Lal Bahadur Shastri International Airport
c) Chaudhary Charan Singh Airport
d) Chennai International Airport

Click here to View Answer
Answer a) Kempegowda International Airport. The women-run taxi service was started by the Karnataka State Tourism Development Corp (KSTDC) and the airport operating authority Bangalore International Airport Ltd (BIAL).

8. Tropical Storm “Pabuk” smashed into Which Country?
a) Nepal
b) Thailand
c) Canada
d) China

Click here to View Answer
Answer b) Thailand. Tropical Storm Pabuk hit the southern coast of Thailand, impacting ferry journeys and flights to popular tourist spots including Phuket, Koh Samui and Koh Tao

9. The Central government gives nod for Centre for Classical Language in _______.
a) Odisha
b) Tamil Nadu
c) Gujarat
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer d) Kerala. More than five years after Malayalam was declared a classical language, the Union Government issued its nod for setting up the Centre for Classical Language at the Thunchath Ezhuthachan Malayalam University in Tirur.

10. The fourth edition of “the Raisina Dialogue” has begun in Place?
a) Pune
b) Bangalore
c) Mumbai
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. The fourth edition of the Raisina Dialogue will begin in New Delhi. Norway Prime Minister Ms Erna Solberg will deliver inaugural address in presence of Prime Minister Narendra Modi and External Affairs Minister Sushma Swaraj. Ministry of External Affairs in partnership with Observer Research Foundation is organizing the flagship annual geopolitical and geostrategic conference. The theme of the Dialogue this year is “A World Reorder: New Geometries; Fluid Partnerships; Uncertain Outcomes”.

11. What is the Capital city of Botswana?
a) Bangui
b) Kinshasha
c) Praia
d) Gaborone

Click here to View Answer
Answer d) Gaborone.

12. What does “V” stand for in “NAV”?
a) Vehicle
b) Value
c) Vision
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Value. NAV- Net Asset Value

13. “ Kulamavu Dam” is situated on the bank of which River?
a) Kabini
b) Krishna
c) Kalinadi
d) Periyar

Click here to View Answer
Answer d) Periyar. Kulamavu Dam is a gravity/masonry dam on the Periyar river. It is one of the three dams associated with the Idukki hydro electric power project in the Indian state of Kerala.

14. Who is the Mizoram’s new chief minister?
a) Bhupesh Baghel
b) K. Chandrashekar Rao
c) Kamal Nath
d) Pu Zoramthanga

Click here to View Answer
Answer d) Pu Zoramthanga.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment