Current Affairs Quiz – January 06 2020

Current Affairs Quiz – January 06 2020

1. MECOS-3, 2020: Global Marine Ecosystem Meet in_____________.
a) Vishakapatnam
b) Kochi
c) Kandla
d) Krishnapatnam

Click here to View Answer
Answer b) Kochi. The Marine Ecosystems-Challenges and Opportunities (MECOS), the third international symposium is to be held in Kochi.

2. 95th Hastings International Chess title won by_____________.
a) P Magesh Chandran
b) Abimanyu Dev
c) Chandrika Devi
d) Keerthy Pandian

Click here to View Answer
Answer a) P Magesh Chandran. India’s P Magesh Chandran lifted the title in the 95th edition of the prestigious Hastings International Chess Congress at Hastings in England.

3. Which among the following films won best picture in Golden Globes 2020?
a) 1917
b) Hollywood
c) Sherlock and Avengers
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer d) Both a and b. “Once Upon a Time in Hollywood,” Quentin Tarantino’s take on the Manson murders, walked away with three awards on Sunday night, the most of any project. The film won best comedy or musical, along with best supporting actor for Brad Pitt and best screenplay for Tarantino.

4. ISRO’s astronaut training hub is located in_____________.
a) Challakere
b) Ballari
c) Tiptur
d) Hosadurga

Click here to View Answer
Answer a) Challakere. India’s world-class facility for training astronauts will come up not in the space headquarters in Bengaluru, nor in any glitzy metropolis.

5. TN Chaturvedi passes away at 90, is assocaited with______________.
a) Former Governor
b) Former Army General
c) Scientist
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Former Governor. Former Karnataka Governor Triloki Nath Chaturvedi died at the age of 90. According to ourbitcoinnews.com, he was admitted to Kailash Hospital in Sector-27 of Noida, due to sudden chest pain. He died at the hospital where is was being treated.

6. AI powered National Stock Exchange Knowledge Hub inaugurated in ______________.
a) Kolkata
b) Bengaluru
c) Chennai
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. The National Stock Exchange (NSE) knowledge Hub was inaugurated. The hub will assist insurance, banking and financial services. The hub has adopted the latest technology of Artificial Intelligence.

7. India’s UJALA Programme completes 5 successful years, is associated with___________.
a) Water for all
b) LPG connection for all
c) Street Light for all
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Street Light for all. Unnat Jyoti by Affordable LEDs for All (UJALA) and LED Street Lighting National Programme (SLNP) marked their fifth anniversary.

8. Indian Army will sign MoU with __________ to procure AK-203 assault rifles.
a) China
b) Japan
c) Russia
d) USA

Click here to View Answer
Answer c) Russia. The Indian Army will sign MoU with Russia to procure AK-203 assault rifles. According to the deal, around 1 lakh rifles are to be received directly from Russia and the rest will be manufactured in India.

9. UCO Bank headquarter is situated in__________.
a) Chennai
b) Kolkata
c) New Delhi
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer b) Kolkata. State-owned lender UCO Bank has said it has recovered ₹800-900 crore from four large stressed accounts in the December quarter under the bankruptcy law and is extending credit linkage to 10,000 Self Help Groups.

10. NSE taps Sebi for ___________________(IPO) even as banks plan to offload shares.
a) Initial Public Office
b) Initial Public Offering
c) Initial Private Offering
d) Initial Private Office

Click here to View Answer
Answer b) Initial Public Offering. The National Stock Exchange of India Ltd (NSE) has formally approached the stock market regulator for an initial public offering (IPO) of its shares, even as two state-run lenders have started selling some of their NSE shares ahead of the IPO.

Leave a Comment