Current Affairs Quiz – January 05 2020

Current Affairs Quiz – January 05 2020

1. ISRO sets up academic centre in _____________.
a) Andhra Pradesh
b) Karnataka
c) Tamil Nadu
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer b) Karnataka. The Indian Space Research Organisation (ISRO) set up a regional academic center for space at the National Institute of Technology (NITK) at Surathkal in Karnataka’s southwest Dakshina Kannada district.

2. “Cyber Safe Initiative” launched by _____________Government.
a) Madhya Pradesh
b) Maharashtra
c) Andhra Pradesh
d) Himachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Maharashtra . Cyber Safe Initiative was launched by Maharashtra Government. The initiative was launched commemorating the birth anniversary of Indian Social Reformer Savitribai phule. Savitribai Phule was the first female teacher of India.

3. APEDA – in this “A” represents_______________.
a) Agriculture
b) Authority
c) Agenda
d) Addition

Click here to View Answer
Answer a) Agriculture. The Agricultural and Processed Food Processed Food Products Export Development Authority (APEDA) announced that eight states namely Maharashtra, Kerala, Uttar Pradesh, Nagaland, Assam, Tamil Nadu, Punjab and Karnataka finalised their action plan to boost agricultural exports.

4. Project NETRA is associated with______________.
a) ISRO
b) CB-CID
c) ARMY
d) NAVY

Click here to View Answer
Answer a) ISRO. The Indian Space Research Organization signed a pact with Indian Institute of Astrophysics to establish an optical telescope under “Project NETRA”.

5. Which word has been voted word of the decade by US language experts?
a) He
b) She
c) Them
d) They

Click here to View Answer
Answer d) They. Neutral pronoun ‘they’ has been voted word of the decade by US language experts, beating out other contenders.

6. Indian Overseas Bank headquarter is situated in_______________.
a) Kolkata
b) Mumbai
c) Chennai
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer c) Chennai. Public sector Indian Overseas Bank has received capital infusion of Rs 4,360 crore from the government of India, the bank said.

7. Manav Thakkar becomes world no.1 in latest International Federation rankings, is associated with_____________.
a) Tennis
b) Badminton
c) Table Tennis
d) Chess

Click here to View Answer
Answer c) Table Tennis. Young Indian paddler Manav Thakkar became world no.1 in the latest International Table Tennis Federation (ITTF) rankings in the Under-21 men’s singles category. With this, Thakkar became the fourth Indian to achieve the feat after Harmeet Desai, G Sathiyan and Soumyajit Ghosh.

8. Saurabh Chaudhary is associated with_____________.
a) Swimming
b) Shooting
c) Boxing
d) Wrestling

Click here to View Answer
Answer b) Shooting. Ace shooter Saurabh Chaudhary has won the men’s 10 metres air pistol gold at the 63rd National Shooting Championship in Bhopal today. The 17-year-old from Uttar Pradesh shot a classy 246.4 to finish on top.

9. Who has bagged best men’s player award in Globe Soccer Awards ?
a) Lionel Messi
b) Cristiano Ronaldo
c) Virgil van Dijk
d) Hamiyo Steve

Click here to View Answer
Answer b) Cristiano Ronaldo. Star footballer Cristiano Ronaldo ended the year by winning the best men’s player at the Dubai Globe Soccer Awards here.

Leave a Comment