Current Affairs Quiz – January 05 2018

Current Affairs Quiz

1. Who was appointed as the Secretary (Economic Relations) in the External Affairs Ministry?
a) K V Varma
b) T S Tirumurti
c) J R Ashok
d) V C Prathap

Click here to View Answer
Answer b) T S Tirumurti. India’s High Commissioner to Kuala Lumpur T S Tirumurti was appointed as the Secretary (Economic Relations) in the External Affairs Ministry. The Appointments Committee of the Cabinet has approved his appointment to the post, in place of Vijay Keshav Gokhale, who was recently named as the Foreign Secretary.

2. Which state has planned to form the International Education Board?
a) Tamil Nadu
b) Jharkhand
c) Maharashtra
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Maharashtra. After deciding to set up 100 international schools across Maharashtra, the state has planned to form the Maharashtra International Education Board (MIEB). It will be an autonomous body, which will decide curriculum for the schools and conduct examinations. The MIEB will be second board of the state after Maharashtra State Board for Secondary and Higher Secondary Education (MSBSHSE). Maharashtra has international boards such as International Baccalaureate (IB), headquartered at Geneva, and the Indian General Certificate of Secondary Education (IGCSE), run from Cambridge, UK. It is for the first time that the state will have its own international board.

3. Bihar Chief Minister Nitish Kumar has inaugurated and laid foundation stones for nearly 200 projects worth more than Rs ____ crore
a) 1000
b) 800
c) 500
d) 300

Click here to View Answer
Answer d) 300. Bihar Chief Minister Nitish Kumar has inaugurated and laid foundation stones for nearly 200 projects worth more than Rs 300 crore in this district as part of his state-wide “Vikas Samiksha Yatra”. Among the projects inaugurated by Kumar was a solar-powered mini water supply system involving a modest cost of Rs 36.91 lakh.

4. Rating agency Fitch has announced that India has the potential to grow at an average _____ rate over the next five years
a) 6.7%
b) 6.9%
c) 7.2%
d) 7.5%

Click here to View Answer
Answer a) 6.7%. Rating agency Fitch has announced that India has the potential to grow at an average 6.7% rate over the next five years. This puts India ahead of the 5.5% growth estimated for China and Indonesia, it added. The agency said India has an “impressive rate of capital accumulation per worker” which helps in maintaining economic growth and increasing living standards.

5. Which ministry launched a seven-month online course designed by Tata Memorial to help non-cancer specialists detect early signs of the disease, especially in villages and smaller cities?
a) Finance Ministry
b) Transport Ministry
c) Health Ministry
d) Women and Child Development Ministry

Click here to View Answer
Answer c) Health Ministry. Union health ministry launched a seven-month online course designed by Tata Memorial to help non-cancer specialists detect early signs of the disease, especially in villages and smaller cities. The course is intended for physicians, gynaecologists, dentists and other health care professionals who are not oncologists. It can play a crucial role in early detection and diagnosis of cancers.

6. Kolkata’s Netaji Subhas Chandra Bose International Airport has become the ______ Indian airport having CAT III B landing system, enabling flights to land even when visibility is 50 metres
a) 7th
b) 5th
c) 4th
d) 3rd

Click here to View Answer
Answer b) 5th. Kolkata’s Netaji Subhas Chandra Bose International Airport has become the fifth Indian airport having CAT III B landing system, enabling flights to land even when visibility is 50 metres. The Kolkata Airport Director said, “This is a big achievement. Now we can be a 24×7 functional airport.” The other airports with similar facilities are in Amritsar, Jaipur, Lucknow and Delhi.

7. Which state education board has been approached by the government of Nepal for “support and guidance” to its newly established National Examination Board of Nepal?
a) Kerala
b) Haryana
c) Punjab
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Uttar Pradesh. The UP education board has been approached by the government of Nepal for “support and guidance” to its newly established National Examination Board of Nepal after it was impressed with its expertise in accommodating lakhs of students. The Nepal board, formed last year through an amendment to country’s Education Act, 1971, will now be conducting the high school and Intermediate examinations in the country instead of Nepal’s Higher Education Examination Board.

8. Which country was intercepted a ballistic missile over the kingdom’s southern province of Najran, bordering Yemen?
a) Saudi Arabia
b) Iran
c) Pakistan
d) North Korea

Click here to View Answer
Answer a) Saudi Arabia. Saudi Arabia was intercepted a ballistic missile over the kingdom’s southern province of Najran, bordering Yemen. This hostile act by Iran-backed Houthis proves the Iranian regime remains implicated in supporting the armed Houthis. The Saudi air defence intercepted the missile and shot it down without causing any damage.

9. Who was named African Footballer of the Year for 2017?
a) Mohamed Elneny
b) Mohamed Aboutrika
c) Mohamed Henedi
d) Mohamed Salah

Click here to View Answer
Answer d) Mohamed Salah. Egypt forward Mohamed Salah was named African Footballer of the Year for 2017, finishing ahead of his Liverpool team mate Sadio Mane of Senegal and Gabon striker Pierre-Emerick Aubameyang. Salah, 25, polled 625 points from a voting panel made up of national team coaches and captains, plus a selection of officials and journalists, to win the award.

10. Pacer Jasprit Bumrah became India’s _____ Test player after making his Test debut in the first Test against South Africa
a) 275th
b) 290th
c) 304th
d) 312th

Click here to View Answer
Answer b) 290th. Pacer Jasprit Bumrah became India’s 290th Test player after making his Test debut in the first Test against South Africa. The 24-year-old, who is the world number three and number four in ODI and T20I cricket respectively, was handed his Test cap by captain Virat Kohli. Bumrah is the seventh Indian to make Test debut in SA.

11. Air Marshal Asghar Khan who passed away recently, he was the first native commander-in-chief of _________ Air Force
a) India
b) Bangladesh
c) Nepal
d) Pakistan

Click here to View Answer
Answer d) Pakistan. Air Marshal Asghar Khan, the first native commander-in-chief of Pakistan Air Force and a veteran politician, died of a cardiac arrest in Rawalpindi, Islamabad. Khan, 96, was born in Jammu and Kashmir in 1921. Khan became the youngest head of Pakistan Air Force (PAF) at the age of 35.

Leave a Comment