Current Affairs Quiz – January 05′ 2017

Current Affairs Quiz

1. Name the Indo-American who has been appointed as the Deputy Assistant to Donald Trump, Deputy Communication Director, and Research Director?
a) Kumar Gupta
b) Raj Shah
c) Srinivas Krishnan
d) Ram Jain

Click here to View Answer
Answer b) Raj Shah. Shah, whose origins are in Gujarat, was reportedly born and raised in the US. During the election campaign, Shah had led a team to carry out research against Hillary Clinton, the Democratic Presidential candidate.

2. Jovenel Moise has been appointed as the President of
a) Laos
b) Vietnam
c) Haiti
d) Cambodia

Click here to View Answer
Answer c) Haiti.

3. Who has been appointed as Chairman of Tata Power Company?
a) S Kodhandaraman
b) M Sreenivasan
c) S Padmanaban
d) D Murali Krishnan

Click here to View Answer
Answer c) S Padmanaban.  Tata Power has announced the appointment of S Padmanabhan as its chairman in place of Cyrus Mistry who resigned last month.  In December, Tata Power brought back S Padmanabhan, who was executive director of operations at the company until 2014, as an additional director on the board.

4. Name the Indian American who is set to be named as president of the Rockefeller Foundation?
a) Krishna Moorthy
b) Rajiv J Shah
c) Mukesh Tilwani
d) Pooja Kulkarni

Click here to View Answer
Answer b) Rajiv J Shah. The selection will make Shah the youngest person and the first Indian-American to lead the Rockefeller Foundation, which was founded in 1913 by the oil tycoon John D Rockefeller.

5. In January 2017, Cabinet approves Agreement between India and _________ for Cooperation in Customs Matters.
a) Paraguay
b) Uruguay
c) Spain
d) Mexico

Click here to View Answer
Answer b) Uruguay. The agreement would provide a legal framework for sharing of information and intelligence between the customs authorities of the two countries and help in the proper application of customs laws, besides facilitating legitimate trade.

6. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the 104th Indian Science Congress at
a) Bengaluru
b) Chennai
c) Hyderabad
d) Tirupati

Click here to View Answer
Answer d) Tirupati. Theme : Science and Technology for National Development.

7. The initiatives – Digital Unlocked and My Business Website have been launched by
a) Amazon
b) Bing
c) Google
d) IBM

Click here to View Answer
Answer c) Google. Google in collaboration with Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI), has developed a training programme called ‘Digital Unlocked’ for the SMBs.

8. Japanese startup Cerevo has developed ‘Taclim’, which is world’s first
a) Virtual Reality Pen
b) Virtual Reality Spectacles
c) Virtual Reality Camera
d) Virtual Reality Shoes

Click here to View Answer
Answer d) Virtual Reality Shoes. The shoes have eight built-in interactive tactile devices which bring a sense of touch and allow a user to even feel kicking an enemy during a game.

9. Irish scientists have recently identified a new human organ that has existed in the digestive system for hundreds of years. It has been named as
a) Kesentery
b) Gesentery
c) Mesentery
d) Lesentery

Click here to View Answer
Answer c) Mesentery. Mesentery is a fold of the peritoneum which attaches the stomach, small intestine, pancreas, spleen, and other organs to the posterior wall of the abdomen.

10. Abdul Halim Jaffer Khan, who passed away recently, was a/an
a) Economist
b) Mathematician
c) Politician
d) Sitar Maestro

Click here to View Answer
Answer d) Sitar Maestro. Renowned sitar player Abdul Halim Jaffer Khan — the last survivor of the “Sitar Trinity” of India along with the late Pandit Ravi Shankar and Ustad Vilayat Khan — died in Mumbai after a brief illness.

Leave a Comment