Current Affairs Quiz – January 04 2023

Current Affairs Quiz – January 04 2023

Current Affairs Quiz – January 04 2023. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2023 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2023 PDF and Current affairs quiz PDF .

CURRENT AFFAIRS QUIZ(1)


1. World Braille Day is observed on_________________.
a) January 02
b) January 03
c) January 04
d) January 05

Click here to View Answer
Answer c) January 04. Every year, the World Braille Day is celebrated on January 4 by the United Nations and several other international organizations. The day is celebrated to create awareness of the importance of Braille as a mean of communication in the realization of human rights for the blind.

2. India’s First Green Hydrogen Blending Project has commissioned by NTPC and which state gas limited?
a) Uttar Pradesh
b) Gujarat
c) Tamil Nadu
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Gujarat. The project, which aims to supply H2-NG (natural gas) to households in the Kawas township, was made possible through the electrolysis of water using power from a 1 MW floating solar project.

3. Which country has become First Country in Asia to Launch Hydrogen Powered Train?
a) India
b) Pakistan
c) USA
d) China

Click here to View Answer
Answer d) China. China’s CRRC Corporation Ltd. Launched a hydrogen urban train, and it is the first in Asia and the second such train in the world.

4. PM Modi to Launch World’s Longest River Cruise is named as _______________.
a) Ganga Vilas
b) Bharat Vilas
c) Matha Vilas
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Ganga Vilas. Prime Minister Narendra Modi to launch the world’s longest river cruise, “Ganga Vilas” from Varanasi, Uttar Pradesh to Dibrugarh, Assam on 13th January 2023.

5. Which public sector enterprise has topped in 2021-22?
a) ONGC
b) Coal India
c) GAIL
d) Hindustan Petroleum

Click here to View Answer
Answer a) ONGC. The net profit of operating public sector enterprises jumped 50.87 per cent to ₹ 2.49 lakh crore during 2021-22, with ONGC, Indian Oil Corp, Power Grid, NTPC and SAIL emerging as the top five performers.

6. Which airport has renamed after Manohar Parrikar?
a) Goa
b) Andaman & Nicobar Island
c) Chennai
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer a) Goa. The Union Cabinet has given ex-post facto approval for renaming the greenfield airport at Goa’s Mopa as Manohar International Airport after late Goa CM Manohar Parrikar.

7. Who has become the 1st women officer to be operationally deployed in Siachen?
a) Pradeepa Pateel
b) Swetha Gowda
c) Shiva Chauhan
d) Athira Nair

Click here to View Answer
Answer c) Shiva Chauhan. Captain Shiva Chauhan from the Corps of Engineers has been posted at a frontline post in Siachen Glacier, in first such operational deployment of an woman Army officer at the world’s highest battlefield.

8. Second Phase of Sari Festival “VIRAASAT” Begins in ___________.
a) Mumbai
b) Patna
c) New Delhi
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi. The second phase of the Sari Festival “VIRAASAT”-Celebrating 75 handwoven Saris of India will begin from 3rd to 17th January 2023 at Handloom Haat, Janpath, New Delhi.

9. Zeliangrong Community Celebrated Gaan Ngai Festival in _______________.
a) Meghalaya
b) Assam
c) Sikkim
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer d) Manipur. The Gaan Ngai of the Zeliangrong Community celebrated in Manipur. The Gaan Ngai festival is one of the major festivals of Manipur which is celebrated every year after harvesting.

10. Which government has decided to abolish the revenue policing system in the state?
a) Chattisgarh
b) Uttarakhand
c) Odisha
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Uttarakhand. The Uttarakhand government has decided to abolish the revenue policing system in the state. The Pushkar Singh Dhami government has also announced that revenue villages will be brought under the regular policing system.

Follow our youtube channel for more GK and Current affairs  

 


Check out our latest videos on youtube