Current Affairs Quiz – January 04 2020

Current Affairs Quiz – January 04 2020

1. World Braille Day is observed on _____________.
a) January 04
b) January 05
c) January 08
d) January 09

Click here to View Answer
Answer a) January 04. The world Braille Day is being celebrated today. The day is marked remembering the birth anniversary of Louis Braille, the inventor of Braille – for people with visual disabilities. Louis Braille was born on 4th January 1809 in the town of Coupvray in northern France.

2. NEST – in this “E” represents____________.
a) Efficient
b) Eligible
c) Emerging
d) Export

Click here to View Answer
Answer c) Emerging. The Ministry of External Affairs is to set up a new division called NEST-New and Emerging Strategic Technologies. The division will work to increase investment coordination among the states of the country and also with the foreign countries.

3. Krishnapatnam Port is located at_______________.
a) Karnataka
b) Andhra Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Andhra Praadesh. India’s largest private sector port operator agreed to buy a 75% stake in Krishnapatnam Port Co. Ltd (KPCL) at an enterprise value of 13,500 crores, APSEZ. Krishnapatnam Port The Krishnapatnam Port is located in southern Andhra Pradesh and is a multi-cargo facility.

4. Who has been appointed as Iranian Major-General in the Islamic Revolutionary Guard Corps and commander of its Quds Force?
a) Esmail Qaani
b) Hamim Daquil
c) Muhammed Ismail
d) Safan Khan

Click here to View Answer
Answer a) Esmail Qaani. Iran’s supreme leader Ayatollah Ali Khamenei named as the Deputy Head of the Revolutionary Guards foreign operations arm Esmail Qaani to replace Qasem Soleimani as its commander. Soleimani killed in a pre-dawn US strike in Baghdad.

5. Who has been appointed as Inspector General, Border Security Force ?
a) Ajay Kumar
b) Abi Karthikeyan
c) Soma Sundaram M
d) Abhinav Kumar

Click here to View Answer
Answer d) Abhinav Kumar. The appointments committee of the Cabinet approved the proposal of the Ministry of Home Affairs for extending the deputation tenure of IPS Abhinav Kumar, Inspector General.

6. India extends USD 75 mn line of credit for solar parks in_____________.
a) Haiti
b) Jamaica
c) Mexico
d) Cuba

Click here to View Answer
Answer d) Cuba. India has extended a line of credit of USD 75 million (over Rs 500 crore) to Cuba for financing solar parks.An agreement signed between Export-Import Bank of India (Exim Bank) and Banco Exterior De Cuba in July last year came into effect from December 12, the RBI said in a statement.

7. Union Government sanctions 2,636 EV charging stations in ________cities.
a) 47
b) 55
c) 62
d) 71

Click here to View Answer
Answer c) 62. The union government approved setting up 2,636 electric vehicle charging stations across 62 cities in 24 states and union territories of India under the second phase of the FAME India scheme. The move meant to encourage manufacturers to launch new electric vehicle models.

8. Which Bank has Bank Received Award for Remarkable Contribution towards Rural India?
a) Axis bank
b) Yes Bank
c) HDFC Bank
d) PNB

Click here to View Answer
Answer c) HDFC Bank. HDFC Bank, India’s leading private sector banking and financial services company has been adjudged as the winner in the ‘Innovation and Inclusiveness in Priority Sector Lending’ category at the ’11th Inclusive Finance India Awards’ in the ’16th Inclusive Finance Summit’ organized in New Delhi.

9. SEBI – in this “E” represents________________.
a) Export
b) Exchange
c) Emergency
d) Export

Click here to View Answer
Answer b) Exchange. The Securities and Exchange Board of India (Sebi) tightened the noose around the corporates, saying if companies are not cooperating with CRA.

10. CRA – in this “C” represents_______________.
a) Credit
b) Cargo
c) Carnival
d) Crop

Click here to View Answer
Answer a) Credit. The Securities and Exchange Board of India (Sebi) tightened the noose around the corporates, saying if companies are not cooperating with credit rating agencies (CRAs) .

11. _____________ partners with WEWA to help women entrepreneurs set up businesses.
a) Indian Bank
b) SBI
c) Indian Overseas Bank
d) Axis Bank

Click here to View Answer
Answer a) Indian Bank. Indian Bank has entered into Memorandum of Understanding (MoU) with the Women Entrepreneurs Welfare Association (WEWA), Tamil Nadu, to offer training and credit linkage to women members/entrepreneurs of the association for establishing business.

Leave a Comment