Current Affairs Quiz – January 04 2019

Current Affairs Quiz – January 04 2019

Current Affairs Quiz


1. Renowned Bengali writer and Sahitya Akademi awardee ___________passed away due to age-related ailments
a) CK Jaffer Sharief
b) Dibyendu Palit
c) Lalan Sarang
d) Sandeep Michael

Click here to View Answer
Answer b) Dibyendu Palit . Renowned Bengali writer and Sahitya Akademi awardee Dibyendu Palit passes away due to age-related ailments. Palit was conferred the Sahitya Akademi for his novel ‘Anubhab’ in 1998. He was awarded the ‘Bankim Purashkar’ for ‘Dheu’ in 1990 and ‘Ananda Purashkar’ in 1984 for ‘Sahojoddha’.

2. The National Green Tribunal has imposed a fine of 100 crore rupees on Which State for its failure to curb illegal coal mining in the state?
a)Meghalaya
b)Sikkim
c)Assam
d)Kerala

Click here to View Answer
Answer a)Meghalaya . The National Green Tribunal Friday imposed a fine of whopping Rs 100 crore on the Meghalaya government for its failure to curb illegal coal mining in the state.

3. In Which State “World Book Fair” has begun ?
a) Indore
b) New Delhi
c) Mumbai
d) Pune

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi . The 27th New Delhi World Book Fair has begun at Pragati Maidan. Human Resources Development Minister Prakash Javadekar inaugurated the 9-day annual event. The themeof this year is ‘Readers with Special Needs’.

4. Indian Panorama Film Festival has begun at Siri Fort Auditorium in _______.
a) Patna
b) Hyderabad
c) Bhopal
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi . A 10-day long Indian Panorama Film Festival began at Siri Fort Auditorium in New Delhi. A total of 26 Feature Films and 21 Non-Feature Films will be screened during the festival. The festival is being organized by the Directorate of Film Festivals, Ministry of Information and Broadcasting.

5. Arunima Sinha, became world’s first woman amputee to climb Mount Vinson,the highest peak in ______.
a) North America
b) Antarctica
c) Africa
d) Asia

Click here to View Answer
Answer b) Antarctica. Padma Shri Arunima Sinha, the world’s first woman amputee to climb Mount Everest, has now conquered Mount Vinson, making her the world’s first woman amputee to scale the highest peak in Antarctica.

6. Jindal Steel and Power Ltd (JSPL) has been appointed________ as chief executive officer (CEO).
a) Vijay Kumar Dev
b) Joyce Msuya
c) Sudhanshu Saraf
d) Sunil Arora

Click here to View Answer
Answer c) Sudhanshu Saraf. Jindal Steel and Power Ltd (JSPL) said Wednesday Sudhanshu Saraf has been appointed as chief executive officer (CEO) of its steel business with immediate effect. Saraf succeeds N.A. Ansari, who was elevated to the post of joint managing director, the company said in a statement.

7. Government has decided to offer What Percent interest subsidy to merchant exporters to boosting outbound shipment.
a) 10%
b) 5%
c) 4%
d) 3%

Click here to View Answer
Answer d) 3% . Govt decided to offer 3% interest subsidy to merchant exporters, entailing an expenditure of Rs 600 Cr to enhance liquidity with a view to boosting outbound shipment. Agriculture, textiles, leather, handicraft & machinery would be benefitted in this scheme.

8. How many States Have achieved 100% household electrification under Saubhagya Yojna at the end of 2018 ?
a) 25
b) 20
c) 15
d) 8

Click here to View Answer
Answer a) 25. Now, only about 10.48 lakh households are left to be electrified in 4 states – Assam, Rajasthan, Meghalaya and Chhattisgarh.

9. SBI Life Insurance and which Bank has signed a bancassurance pact aiming to offer a comprehensive financial planning solution to its customers ?
a) Yes Bank
b) Dena Bank
c) Syndicate Bank
d) Punjab National Bank

Click here to View Answer
Answer c) Syndicate Bank . Syndicate Bank and SBI Life Insurance announced that they have signed a bancassurance pact to offer a comprehensive financial planning solution to its customers.

10. The Ministry of Women and Child Development will be hosting the 6th ‘Women of India Organic Festival’ from 12th to 14thJanuary, 2019, in _________?
a) Mumbai
b) Chandigarh
c) Pune
d) Delhi

Click here to View Answer
Answer b) Chandigarh. The Ministry of Women and Child Development will be hosting the 6th ‘Women of India Organic Festival’ from 12th to 14thJanuary, 2019, at Leisure Valley in Chandigarh, to celebrate and promote women farmers and entrepreneurs in the organic sector from the remotest parts of India.

11. In Which State PM Modi has inaugurated the Dolaithabi Barrage Project ?
a) Odisha
b) Madhya Pradesh
c) Manipur
d) Meghalaya

Click here to View Answer
Answer c) Manipur . Prime Minister Narendra Modi Friday inaugurated eight key development projects and laid the foundation stones for four schemes in Manipur. The prime minister inaugurated the projects during a public rally in Imphal. These include an integrated check post in Moreh, Dolaithabi Barrage, a food storage godown and a buffer water reservoir.

12. “Alamatti Dam” Situated on the Bank of which River ?
a) Tapti
b) Ganga
c) Mahi
d) Krishna

Click here to View Answer
Answer d) Krishna.

13. HDFC Mutual Fund has Surpassed _______ to become the country’s largest asse management company.
a) Reliance Credit Risk Fund
b) ICICI Prudential MF
c) Reliance Liquid Fund
d) DSP Mid Cap Fund

Click here to View Answer
Answer b) ICICI Prudential MF . HDFC Mutual Fund has pipped ICICI Prudential MF to become the country’s largest asset management company after a gap of over two years. As of December-end, HDFC MF manages assets to the tune of Rs 3.35 lakh crore, while those of ICICI Prudential MF stood at Rs 3.08 lakh crore, as per the latest data available with Association of Mutual funds in India (Amfi).

14. Which State Government has announced two welfare initiatives for farmers. Both initiatives, which are part of the ‘Krishi Krishak Bondhu’ scheme .
a) Meghalaya
b) West Bengal
c) Odisha
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer b) West Bengal . The first of the two initiatives will provide Rs 2 lakh to the family of a deceased farmer. Under the second initiative, farmers would get Rs 2,500 twice a year for growing a single crop on one acre of land.

15. Prime Minister Shri Narendra Modi has been apprised of the Memorandum of Understanding (MoU) between India and ____on cooperation in the area of Cyber Security.
a) Nepal
b) Canada
c) Morocco
d) Bhutan

Click here to View Answer
Answer c) Morocco.

16. Google Launchpad started its India accelerator programme to focus on AI startups with ____as its hub.
a) Mumbai
b) Bengaluru
c) Delhi
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer b) Bengaluru. Google has launched its India-focused programme Launchpad Accelerator to mentor startups that use artificial intelligence and machine learning. According to the company, Launchpad Accelerator will bring on board eight or ten startups that focus on issues specific to the country, in sectors such as healthcare, agriculture and fintech.

17. “World Braille Day” is celebrated on which Date ?
a) 4th March
b) 10th January
c) 4th December
d) 4th January

Click here to View Answer
Answer d) 4th January . World Braille Day is celebrated every year on January 4th because it is Louis Braille’s birthday, the inventor of braille! Louis was born in 1809 in France.

Leave a Comment