Current Affairs Quiz – January 03 2020

Current Affairs Quiz – January 03 2020

1. World Book Fair, 2020 is held at_____________.
a) Geneva
b) Sweden
c) Brazil
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi.The New Delhi World Book Fair organized by the National Book Trust is being held for 42 years now. The trust is an apex body of Government of India functioning under Ministry of Human Resource Development.

2. World Health Organization designated the year 2020 as the “_________________”.
a) Year of Nurse and Midwife
b) World Nursing Year
c) Year of Women
d) Year of Nature and Green

Click here to View Answer
Answer a) Year of Nurse and Midwife.In the honor of 200th birth anniversary of Florence Nightingale, the World Health Organization designated the year 2020 as the “Year of Nurse and Midwife”. This year, WHO is to focus on nursing and midwifery in order to achieve Universal Health Coverage.

3. KVIC opened first silk processing plant in ___________.
a) Uttar Pradesh
b) Gujarat
c) Karnataka
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Gujarat. Khadi and Village Industries Commission (KVIC) a first Silk Processing Plant inaugurated at Surendranagar in Gujarat. The cost of production of silk yarn increases the sale and availability of raw material for Gujarati Patola Sarees locally.

4. Mirabai ranked eighth in latest Olympic qualification rankings, is associated with__________.
a) Weightlifting
b) Boxing
c) Swimming
d) Shooting

Click here to View Answer
Answer a) Weightlifting. Former world champion Mirabai Chanu maintained her eighth spot released by the International Weightlifting Federation (IWF). The Olympic qualification competes in the 49kg category gathered 2966.6406 ranking points.

5. Who has been appointed as new chancellor of Queen’s University Belfast in Ireland?
a) Hillary Clinton
b) Joe Biden
c) Chelsea Clinton
d) Hardik Bara

Click here to View Answer
Answer a) Hillary Clinton. Former US Secretary of State Hillary Clinton appointed as the new chancellor of Queen’s University in Belfast, Ireland. Clinton who is a regular visitor to Northern Ireland back to the first visit of President Bill Clinton in 1995, becomes the university’s first female chancellor. She will serve as chancellor for a five-year term.

6. DAY-NULM – in this “U” represents___________.
a) Unity
b) Unique
c) Urban
d) Under

Click here to View Answer
Answer c) Urban. Under the Deendayal Antyodaya Yojana-National Urban Livelihoods Mission (DAY-NULM) scheme, self-help groups consisting of 44 lakh women working across the country, a move aimed at making women financially independent.

7. Union Government signed MoU with __________ company under DAY-NULM Scheme.
a) Amazon
b) Shopclues
c) Myntra
d) Flipkart

Click here to View Answer
Answer d) Flipkart. The Union Government of India signed MoU with Flipkart company for selling the products made by women self-help groups under the scheme Deendayal Antyodaya Yojana-National Urban Livelihoods Mission (DAY-NULM).

8. Which state has bagged Krishi Karman Award ?
a) Tamil Nadu
b) Telanagan
c) Assam
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer d) Odisha. For the fifth time in a row Odisha has bagged Krishi Karman Award from the Centre for its overall food grain production in 2016-17.

9. Ritualistic festival ‘Lai Haraoba’ begins in _____________.
a) Meghalaya
b) Manipur
c) Assam
d) Tripura

Click here to View Answer
Answer d) Tripura. In Tripura, Lai Haraoba, a ritualistic festival observed by Manipuri meitei communities since ancient times, began in Agartala last evening. The five day long festival is jointly organised by Department of Information and Cultural Affairs, Government of Tripura, Puthiba Lai Haraoba Committee and Puthiba Welfare & Cultural Society, Agartala.

10. Bank of Baroda headquarter is situated in____________.
a) Vadadora, Gujarat
b) Dalhousie, Himachal Pradesh
c) Chennai, Tamil Nadu
d) Guntur, Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Vadadora, Gujarat. Bank of Baroda (BoB) entered into a co-lending agreement with JM Financial Home Loans Ltd (JMFHL) to offer loans to homebuyers.

11. David Stern is passed away at 77, is associated with______________.
a) Politics
b) Sports
c) Education
d) All the above

Click here to View Answer
Answer b) Sports. David Stern, 77, who oversaw NBA’s growth into a global sports powerhouse while serving as commissioner from 1984 to 2014, died after suffering a brain haemorrhage last month.

Leave a Comment