Current Affairs Quiz – January 03 2018

Current Affairs Quiz

1. Who has taken charge as the new chief of the Narcotics Control Bureau (NCB)?
a) Sharma
b) Rajesh
c) Aravind
d) Abhay

Click here to View Answer
Answer d) Abhay. IPS officer Abhay has taken charge as the new chief of the Narcotics Control Bureau (NCB). The 1986-batch police officer of Odisha cadre took charge as the Director General (DG) at the NCB headquarters in Delhi. The NCB, under the command of the Union Home Ministry, is the apex coordinating and enforcement agency in the country against drug crimes and for countering drugs abuse.

2. Which state Transport Department will introduce vehicle registration number portability soon, allowing owners to retain vehicle numbers even if they sell it?
a) Maharashtra
b) Tamil Nadu
c) Uttar Pradesh
d) Madya Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Uttar Pradesh. The Uttar Pradesh Transport Department will introduce vehicle registration number portability soon, allowing owners to retain vehicle numbers even if they sell it, according to officials. This proposal had been approved by the previous Akhilesh Yadav-led government. It will reportedly cost ₹25,000 for porting a number from a two-wheeler to another and ₹50,000 for cars.

3. An Indian-origin philanthropist in _________ has been elected to a US-based global organisation which works for the welfare of the community
a) South Africa
b) USA
c) China
d) UK

Click here to View Answer
Answer a) South Africa. An Indian-origin philanthropist in South Africa has been elected to a US-based global organisation which works for the welfare of the community. Ishwar Ramlutchman, an appointed Prince of the Zulu Kingdom, received 63 per cent of the votes in a tightly-fought election for the Executive Vice President of the new international executive council of the Global Organisation of People of Indian Origin (GOPIO).

4. Which state government has launched a free CT Scan service under ‘Chief Minister Free Diagnostic Services’?
a) Gujarat
b) Assam
c) Kerala
d) Bihar

Click here to View Answer
Answer b) Assam. Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal has launched a free CT Scan service under ‘Chief Minister Free Diagnostic Services’ at Shri Shri Pitambar Dev Goswami Civil Hospital in Majuli island. The newly introduced CT Scan service installed at an expenditure of Rs two crore would greatly benefit the people of the district. The state government has taken up several new schemes to ensure quality health care service in the government health institutions, Sonowal urged the people to take the benefit of schemes like Atal Amrit Yojana, CM Free Diagnostic Scheme, etc.

5. The Union Cabinet has approved setting up of an AIIMS in __________
a) Bilaspur, Himachal Pradesh
b) Sri Nagar, Jammu and Kashmir
c) Mumbai, Maharashtra
d) Kolkata, West Bengal

Click here to View Answer
Answer a) Bilaspur, Himachal Pradesh. The Union Cabinet has approved setting up of an AIIMS in Bilaspur in Himachal Pradesh with an outlay of Rs 1,350 crore under the Pradhan Mantri Swasthya Surakhsa Yojna (PMSSY). The new AIIMS which will have 20 speciality and super speciality departments including 15 operation theatres will be completed in 48 months.

6. The Union Cabinet was apprised of a pact between India and ________ for cooperation in the field of renewable energy
a) Germany
b) Italy
c) Morocco
d) Sweden

Click here to View Answer
Answer b) Italy. The Union Cabinet was apprised of a pact between India and Italy for cooperation in the field of renewable energy. India and Italy aim to establish the basis for a cooperative institutional relationship to encourage and promote technical bilateral cooperation on new and renewable energy issues. The MoU envisages establishing a Joint Working Committee to review, monitor and discuss matters relation to areas of cooperation. It aims for exchange of expertise and networking of information and helps in strengthening bilateral cooperation between the two countries. Majuli is world’s largest river island. It is also the home constituency of Sonowal.

7. The Union Cabinet has given its ex-post facto approval for a pact signed between India and the _______ for co-hosting the Global Entrepreneurship Summit (GES) 2017 in India
a) UK
b) China
c) USA
d) Japan

Click here to View Answer
Answer c) USA. The Union Cabinet has given its ex-post facto approval for a pact signed between India and the US for co-hosting the Global Entrepreneurship Summit (GES) 2017 in India. The MoU delineated the responsibilities, areas of co- operation, including logistics and venue related requirements between the parties for smooth conduct of the summit. The GES-2017 was held in Hyderabad from November 28-30, 2017. The summit provided a forum to enhance economic opportunities to young entrepreneurs, especially women entrepreneurs and marginalised groups in the long run.

8. Who has been appointed as the Deputy National Security Advisor by PM Narendra Modi-led Appointments Committee of the Cabinet?
a) Suresh Kumar
b) Varun Sharma
c) Praveen Varma
d) Rajinder Khanna

Click here to View Answer
Answer d) Rajinder Khanna. Former RAW Chief Rajinder Khanna has been appointed as the Deputy National Security Advisor by PM Narendra Modi-led Appointments Committee of the Cabinet. Khanna, who headed the intelligence agency from December 2014 to December 2016, was inducted on a re-employment and contractual basis. He is presently Officer on Special Duty (Neighbourhood Studies) in the National Security Council Secretariat.

9. Which state was signed the Host City Contract with the Indian Olympic Association (IOA) for hosting the 39th National Games in 2022?
a) Odisha
b) Rajasthan
c) Meghalaya
d) West Bengal

Click here to View Answer
Answer c) Meghalaya. Meghalaya was signed the Host City Contract with the Indian Olympic Association (IOA) for hosting the 39th National Games in 2022. The tripartite contract was signed between the IOA, the Meghalaya State Olympic Association and the state government. Meghalaya had made the bid to host the 39th National Games after successfully co-hosting the South Asian Games last year.

10. The Union Cabinet has approved the construction of Asia’s longest bi-directional Zojila Pass tunnel at an estimated cost of Rs 6,089 crore in ____________
a) Jammu and Kashmir
b) Gujarat
c) Andra Pradesh
d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer a) Jammu and Kashmir. The Union Cabinet has approved the construction of Asia’s longest bi-directional Zojila Pass tunnel at an estimated cost of Rs 6,089 crore in Jammu and Kashmir, which will reduce the travel time between Srinagar and Leh to 15 minutes from the current 3.5 hours. Zojila tunnel will be the longest bi-directional tunnel in Asia. The tunnel shall be a engineering marvel as first of its kind in such a geographical area. The project would enhance the safety of travellers crossing Zojila Pass and reduce the travel time from 3.5 hours to 15 minutes.

11. The government has approved a Memorandum of Understanding (MoU) between India and ________ to improve public transport in the country
a) Japan
b) Bangladesh
c) China
d) UK

Click here to View Answer
Answer d) UK. The government has approved a Memorandum of Understanding (MoU) between India and UK’s London’s transportation authority to improve public transport in the country. The MoU is aimed at improving the overall public transport system, improve passenger services and promote the use of high capacity buses in India.

12. A spot fine of ₹500 will be imposed on people found defecating in open in ____________
a) Uttar Pradesh
b) Maharashtra
c) Rajasthan
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Maharashtra. A spot fine of ₹500 will be imposed on people found defecating in open in Maharashtra, according to rules framed by the state government. While a fine of up to ₹180 will be imposed for littering, ₹100-₹150 will be levied for spitting in public. Moreover, anyone found urinating in public will attract a fine of up to ₹200.

13. The Cabinet has approved an agreement signed between India and __________ to increase cooperation in the field of information and communication technology
a) Poland
b) Austria
c) Belgium
d) Sweden

Click here to View Answer
Answer c) Belgium. The Cabinet has approved an agreement signed between India and Belgium to increase cooperation in the field of information and communication technology. The agreement was signed between the two countries during the state visit of King Philippe of the Belgium to India on November 7, 2017. The MoU intends cooperation between India and Belgium including sharing of best practices in the area of ICT&E policy, digital agenda technology and research with special emphasis on developing ICT&E manufacturing and services, e- governance…cyber security and to resolve issues of data adequacy, market access, trade and services.

14. Madhukarrao Kimmatkar who passed away recently, he was a former minister of which state?
a) Gujarat
b) Maharashtra
c) Haryana
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Maharashtra. Former Maharashtra Minister Madhukarrao Kimmatkar passed away. He was 86. Kimmatkar served as the minister of state of Finance, Labour as well as Law and Judiciary.

Leave a Comment