Current Affairs Quiz – January 02 2023

Current Affairs Quiz – January 02 2023

Current Affairs Quiz – January 02 2023. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2023 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2023 PDF and Current affairs quiz PDF .

CURRENT AFFAIRS QUIZ(1)


1. Who has become India’a 78th Grandmaster?
a) Koustav Chatterjee
b) Abhijeet Gupta
c) Mohammed Azeem
d) Orian Singh

Click here to View Answer
Answer a) Koustav Chatterjee. Nineteen-year-old Kolkata-based chess player, Koustav Chatterjee became India’s 78th Grandmaster. He is also the tenth GM from West Bengal. Koustav earned his first GM norm in October 2021 at a Grandmasters’ chess tournament in Bangladesh.

2. Dhaka is the capital of which country?
a) Nepal
b) Bangladesh
c) China
d) Pakistan

Click here to View Answer
Answer b) Bangladesh. The 10th edition of Dhaka Lit Fest (DLF), the largest international literary festival in Bangladesh, which was postponed three years in a row owing to the Covid-19 pandemic, is scheduled for January 5-8, 2023.

3. Which metropolitan city has announced India’s first underwater metro?
a) Kolkata
b) Chennai
c) New Delhi
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer a) Kolkata. India’s first underwater metro service, The Kolkata Metro Rail Corporation (KMRC) said that the East-West Metro Corridor project, is expected to be completed by December 2023. With this, another feather is being added to the crown of Kolkata Metro, the first metro railway in the country.

4. The Government of India has announced 2023 as ____________________.
a) International Year of millets
b) International Year of grains
c) International Year of Spices
d) International Year of Pulses

Click here to View Answer
Answer a) International Year of millets. The Government of India sponsored the proposal for International Year of Millets (IYM) 2023 which was accepted by the United Nations General Assembly (UNGA). The declaration has been instrumental for the Government of India to be at the forefront in celebrating the IYM.

5. Koneru Humpy won Silver at the Blitz Championship, who is associated with____________.
a) Weight Lifting
b) Boxing
c) Chess
d) Wresrling

Click here to View Answer
Answer c) Chess. Humpy defeated China’s Zhongyi Tan to win Silver in the 17th and final round.

6. Who has become Brazil’s President For 3rd Time?
a) Fernando Haddad
b) Ciro Gomes
c) Simone tebet
d) Lula Da Silva

Click here to View Answer
Answer d) Lula Da Silva. Luiz Inacio Lula da Silva took office Sunday for a third term as Brazil’s president, vowing to fight for the poor and the environment and “rebuild the country” after far-right leader Jair Bolsonaro’s divisive administration.

7. Devon Conway becomes first cricketer to smash 1st hundred of 2 consecutive years, associated with which team?
a) South Africa
b) Bangladesh
c) Australia
d) New Zealand

Click here to View Answer
Answer d) New Zealand. He had slammed the first hundred of 2022 as well, scoring 122(227) against Bangladesh in Mount Maunganui Test.

8. DRDO headquarter is situated at___________.
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Chennai
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi.

9. Recently, DRDO celebrates its ________ foundation day.
a) 23rd
b) 45th
c) 51st
d) 65th

Click here to View Answer
Answer d) 65th. DRDO Headquarters in New Delhi to mark the 65th Foundation Day of the Organisation, which is celebrated on 1st January every year.

10. SMART is full form of______________.
a) Scope for Mainstreaming Ayurveda Research in Teaching Professionals
b) Scale Maintanence And Revenue in Training Professionals
c) Standard Maintenance and Research Training
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Scope for Mainstreaming Ayurveda Research in Teaching Professionals. Ayush aims to open new avenues with ‘SMART’ initiative for quality research in Ayurveda. Government of India for regulating medical education and conducting scientific research respectively, have launched ‘SMART’ (Scope for Mainstreaming Ayurveda Research in Teaching Professionals) program.

11. Recently, How many card variants has launched by SBI Card And Punjab & Sind Bank?
a) 2
b) 6
c) 3
d) 8

Click here to View Answer
Answer c) 3. Three card variants—the PSB SBI Card ELITE, PSB SBI Card PRIME, and PSB SimplySAVE SBI Card—have been launched by both partners.

Follow our youtube channel for more GK and Current affairs  


Check out our latest videos on youtube