Current Affairs Quiz – January 02 2020

Current Affairs Quiz – January 02 2020

1. Which state Government has announced plans to deliver sand at door steps?
a) Tamil Nadu
b) Andhra Pradesh
c) Karnataka
d) Kerala

Click here to View Answer
Answerb) Andhra Pradesh. The Andhra Pradesh Government announced that it will deliver sand at customers’ door steps. As a pilot project, the government is to begin the initiative on experimental basis.

2. PPRTMS – in this “T” represents____________.
a) Tracking
b) Trade
c) Technique
d) Team

Click here to View Answer
Answera) Tracking. The Election Commission of India launched an online system that will allow political parties to track their applications. The system is called Political Parties Registration Tracking Management System (PPRTMS).

3. PM Modi to inaugurate 107th Indian Science Congress in _____________.
a) Kolkata
b) Chennai
c) Varanasi
d) Bengaluru

Click here to View Answer
Answerd) Bengaluru .The theme of the congress this year is “Science and Technology: Rural Development”.

4. 5th IHAI National Ice Hockey Championship-2020 begins in ____________.
a) Gulmarg
b) Pahalgam
c) Ladakh
d) Leh

Click here to View Answer
Answerd) Leh. The 5th Ice Hockey Association of India (IHAI) National Ice Hockey Championship -2020 has begun in Leh. In the inaugural match in Under-20 Boys category between Chandigarh and Haryana, the contest ended in a draw with 4 goals each.

5. Hargila is a______________.
a) Animal
b) Bird
c) Virus
d) Bacteria

Click here to View Answer
Answerb) Bird. The Assam State Zoo cum Botanical Garden and Aaranyak has jointly attained a landmark achievement by successfully hatching a pair of Greater Adjutant chicks in an artificial platform within the zoo enclosure, in the first ever experiment of its kind.

6. D P Tripathi passed away at 67, is associated with_____________.
a) Politician
b) Actor
c) Journalist
d) Social Activitist

Click here to View Answer
Answera) Politician. Senior Nationalist Congress Party leader and former MP, D P Tripathi passed away in Delhi after a prolonged illness. He was 67. Born in Sultanpur, Uttar Pradesh Tripathi was active in students’ movement during his college days.

7. According to UNICEF, Which country has record highest number of babies born globally on New Year’s Day?
a) China
b) Russia
c) India
d) Bangladesh

Click here to View Answer
Answerc) India. Nearly 4,00,000 babies were born around the world on New Year’s Day with India recording the highest number of these births worldwide at 67,385, the UN children’s agency said.

8. Swarna Jayanti award is associated with___________.
a) Journalist
b) Actor
c) Scientist
d) Sports Person

Click here to View Answer
Answerc) Scientist. The Union Ministry of Science and Technology have awarded Swarna Jayanti Fellowships to 14 scientists to pursue basic research in frontier areas of science and technology.

9. Who has been appointed as Prime Minister of Guinea-Bissau?
a) Domingos sev
b) Simoes Pereira
c) Umaro Cissoko Embalo
d) Homingos umiara Cahre

Click here to View Answer
Answerc) Umaro Cissoko Embalo. Former Guinea-Bissau Prime Minister Umaro Cissoko Embalo has been elected president after winning a run-off vote against another ex-prime minister. The 47-year-old beat rival Domingos Simoes Pereira by about 54% to 46%, the electoral commission announced.

10. Who has been appointed as the chairman of National Medical Commission (NMC)?
a) Suresh Chandra Sharma
b) Chandra Sekar Rao
c) Venkatesh Reddy
d) Hari KrishnaKumar M

Click here to View Answer
Answer a) Suresh Chandra Sharma. The head of Delhi AIIMS’ ENT head-neck surgery department, Professor Suresh Chandra Sharma, was appointed as the chairman of National Medical Commission (NMC), according to a Personnel Ministry order.

11. Which country has become the first country to ban sun cream that is harmful to corals and sea life?
a) Tuvalu
b) Palau
c) Guam
d) Nauru

Click here to View Answer
Answerb) Palau. The Pacific nation of Palau has become the first country to ban sun cream that is harmful to corals and sea life. Sun cream that includes common ingredients, including oxybenzone, is not allowed to be worn or sold in the country.

12. Which country will host 36th International Geological Congress in March?
a) Italy
b) India
c) Spain
d) Mexico

Click here to View Answer
Answerb) India. India will host the 36th International Geological Congress, aimed at the development of Earth Sciences, in the National Capital Region (NCR) from March 2-8, the organisers said on January 2.

Leave a Comment