Current Affairs Quiz – January 01 2023

Current Affairs Quiz – January 01 2023

Current Affairs Quiz – January 01 2023. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2023 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2023 PDF and Current affairs quiz PDF .

CURRENT AFFAIRS QUIZ(1)


1. Dhanu Yatra is one of the biggest open air theater festivals is conducted by which Indian state?
a) Assam
b) Arunachal Pradesh
c) Andhra Pradesh
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer d) odisha.Dhanu Yatra is one of the biggest open air theater festivals in the world and is held in the Pushya month (December – January) at Bargarh District in Odisha.

2. Who has been appointed as Managing Director (MD) and CEO of Indian Overseas Bank?
a) Ajay Kumar Srivastava
b) Vishnu Vardhan
c) Venkat Trivedi
d) Abhay Krishna

Click here to View Answer
Answer a) Ajay Kumar Srivastava. In 1991, he began his banking career as a probationary officer with Allahabad Bank. He served as Executive Director of IOB and Executive Director at Indian Overseas Bank.

3. Global Family Day is observed on__________.
a) January 01
b) January 02
c) January 03
d) January 04

Click here to View Answer
Answer a) January 01. Global Family Day also discourages unwarranted negative attitudes towards other cultures, and nations, which may breed hatred, encourage social aloofness and lead to violence.

4. Nijaat Campaign – A mission on its way to achieve drug-free society was conducted by which Indian state?
a) Haryana
b) Chhattisgarh
c) Punjab
d) Jharkhand

Click here to View Answer
Answer b) Chhattisgarh. Nijaat (Riddance) as a crusade has gained ground against drug abuse and trafficking, strengthened actions to make choices to live a healthy life and secure an ultimate objective to achieve a drug-addiction free Koriya district in north Chhattisgarh.

5. Which state will be undertaken Nilgiri tahr conservation project at cost Rs 25.14?
a) Kerala
b) karnataka
c) Telangana
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer d) Tamil Nadu. The first Nilgiri Tahr project in India, which would cost Rs 25.14 crore, will be undertaken to protect Tamil Nadu’s state animal.

6. Who has been appointed as UP’s first woman commissioner?
a) Smrithi Sathyan
b) Swetha Pandit
c) Abilasha Kumari
d) Laxmi Singh

Click here to View Answer
Answer d) Laxmi Singh. Uttar Pradesh’s first woman commissioner Laxmi Singh took charge as Gautam Buddh Nagar’s new police chief at the Commissionerate Headquarters in Noida’s Sector 108.

7. Recently, which group has acquired NDTV founders Roys’ 27.26% equity stake?
a) Reliance
b) Tata
c) Adani
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Adani. Prannoy Roy and Radhika Roy had announced to sell 27.26 per cent out of their remaining 32.26 per cent shareholding in the NDTV to the Adani Group.

8. Which state’information commission has performed worst in RTI responsiveness?
a) Madhya Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Maharastra
d) Sikkim

Click here to View Answer
Answer b) Tamil Nadu. Maharashtra was second-worst, sharing 23% of the information asked for, according to a report card on the performance of Information Commissions (ICs) in India for 2021-22 by the Satark Nagrik Sangathan.

9. Zuari Bridge is located at___________.
a) Goa
b) Kolkata
c) Vishakapatnam
d) Andaman & Nicobar

Click here to View Answer
Answer a) Goa. Union Minister of Roads Transport and Highways Nitin Gadkari has inaugurated the country’s second longest cable-stayed eight-lane Zuari Bridge in Goa.

10. BHIM stands for ________________.
a) Bharat Interface for Money
b) Bharat Hindustan Information
c) Bharat Intermission for Models
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Bharat Interface for Money. BHIM stands for Bharat Interface for Money. It is a biometric payment systems app using the Aadhar platform and is based on a Unified Payment Interface (UPI) to facilitate e-payment directly through the bank.

11. BHIM App was launched on which year?
a) 2012
b) 2013
c) 2016
d) 2019

Click here to View Answer
Answer c) 2016. Indigenously developed payment application BHIM (Bharat Interface for Money) celebrated its sixth anniversary. BHIM App was launched on 30th December 2016 by Prime Minister Narendra Modi.

Follow our youtube channel for more GK and Current affairs  


Check out our latest videos on youtube