Current Affairs Quiz – January 01 & 02 2019

Current Affairs Quiz – January 01 & 02 2019

Current Affairs Quiz


1. Who sworn in as the first Chief Justice of the Telangana High Court?
a) H. L. Dattu
b) T. S. Thakur
c) Deepak Mishra
d) TBR Radhakrishnan

Click here to View Answer
Answer d) TBR Radhakrishnan. Justice Thottathil Bhaskaran Nair Radhakrishnan was sworn in as the first Chief Justice of the Telangana High Court. The oath to the office was administered to Justice Radhakrishnan by Telangana and Andhra Pradesh Governor ESL Narasimhan at a ceremony held at Raj Bhavan.

2. Who is the new President of Brazil?
a) Sheikh Hasina
b) Jair Bolsonaro
c) Zillur Rahman
d)Sheikh Mujibur Rahman

Click here to View Answer
Answer b) Jair Bolsonaro. Jair Bolsonaro was sworn in as Brazil’s President in a ceremony at Brazil’s National Congress Building. Bolsonaro is a former Army captain and admirer of the country’s 1964-1985 military dictatorship.

3. The Reserve Bank of India (RBI) has allowed _________ to restart opening new accounts for its consumers after almost six months of the ban.
a) India Post Payments Bank
b) Aditya Birla Payments Bank
c) Paytm Payments Bank
d) Airtel Payments Bank

Click here to View Answer
Answer c) Paytm Payments Bank. Six months after being asked by the Reserve Bank of India (RBI) to stop adding new customers following audit observations by the banking regulator, Paytm Payments Bank has once again started opening new accounts following a clearance.

4. _______officially quit the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO).
a) Antigua and Barbuda
b) Afghanistan And Israel
c) The United States and Israel
d) Afghanistan And The United States

Click here to View Answer
Answer c) The United States and Israel. The United States and Israel officially quit the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) with the close of 2018. The countries had announced their decisions in 2017 of withdrawing from the agency, accusing it of bias against Israel.

5. The government has infused how much amount in four public sector bank?
a) 10,782 crore Rupees
b) 10,882 crore Rupees
c) 10,885 crore Rupees
d) 11,882 crore Rupees

Click here to View Answer
Answer b) 10,882 crore Rupees. The government infused Rs 10,882 crore in four public sector banks, including UCO Bank and Syndicate Bank, as part of Rs 28,615 crore capital infusion to be done in about half a dozen public sector lenders.
The bank has received Rs 3,074 crore in the equity by way of preferential allotment, UCO Bank said in a regulatory filing. Besides, Bank of Maharashtra got Rs 4,498 crore, Syndicate Bank Rs 1,632 crore and Central Bank of India Rs 1,678 crore.

6. Petroleum and Natural Gas Minister, _________ launched ‘Ujjwala Sanitary Napkins’ initiative in Odisha?
a) Suresh Prabhu
b) Rajnath Singh
c) Sushma Swaraj
d) Dharmendra Pradhan

Click here to View Answer
Answer d) Dharmendra Pradhan. Petroleum and Natural Gas Minister, Dharmendra Pradhan launched ‘Ujjwala Sanitary Napkins’ initiative saying it will go a long way in making Odisha’s 2.25 crore women empowered and self-reliant. Under the novel initiative, which will cover 93 blocks in 30 districts of Odisha, oil marketing companies (OMC) will set up 100 manufacturing units at the Common Service Centres (CSC) at an estimated cost of Rs 2.94 crore.

7. SBI Life Insurance and which Bank came together and signed a bancassurance pact, to offer a holistic financial planning solution to consumers?
a) Allahabad Bank
b) Syndicate Bank
c) Punjab National Bank
d) Bank Of Baroda

Click here to View Answer
Answer a) Allahabad Bank. Allahabad Bank has tied up with SBI Life Insurance to sell the policies of the insurer from over 3,200 branches. Allahabad Bank and SBI Life Insurance came together and signed a bancassurance pact, to offer a holistic financial planning solution to consumers, SBI Life said in a release. The tie-up, one of the largest Bancassurance partnerships in the country, will see 3,238 branches of Allahabad Bank across the country offer SBI Life’s range of protection, wealth creation and savings products to its customers.

8. Who Assumes Charge of New Railway Board Chairman?
a) Ashwani Lohani
b) V K Yadav
c) AN Jha
d) Raninder Singh

Click here to View Answer
Answer b) V K Yadav. General Manager, South Central Railway, V K Yadav has been appointed the national transporter’s senior-most bureaucrat by the Appointments Committee of the Cabinet. Yadav belongs to the 1980 batch of the Indian Railway Service of Electrical Engineers.

9. Veteran Kader Khan passed away in Canada, he was Related with which Field?
a) Film Industry
b) Singing
c) Sports
d) Literature

Click here to View Answer
Answer a) Film Industry. Veteran actor Kader Khan, known for his roles in films like ‘Himmatwala’, ‘Aaj Ka Daur’, ‘Judaai’, passed away on Monday at the age of 81 due to prolonged illness.

10. _________ will be the new managing director and CEO of the bank with effect from January 1, 2019.
a) A S Rajeev
b) Shikha Sharma
c) Amitabh Chaudhry
d) Shri Pallav Mohapatra

Click here to View Answer
Answer c) Amitabh Chaudhry. Axis Bank announced its Managing Director and CEO Shikha Sharma has retired from the post and Amitabh Chaudhry will be the new managing director and CEO of the bank.

11. _________ becomes highest International wicket taker in 2018.
a) Jasprit Bumrah
b) Virat Kohli
c) Shikhar Dhawan
d) Rohit Sharma

Click here to View Answer
Answer a) Jasprit Bumrah. India pacer Jasprit Bumrah finished 2018 as the highest wicket-taker across all formats in the calendar year. The fast bowler, who helped India win the third Test in Melbourne by 137 runs by picking up a nine-wicket haul, took 78 wickets in this year.

12. Confederation of Indian Industry (CII) has stated that the GDP growth will be in the range of _____ in 2019.
a) 7.2%
b) 7.5%
c) 7.6%
d) 7.1%

Click here to View Answer
Answer b) 7.5%. In its ‘Growth Outlook for 2019’, Confederation of Indian Industry (CII) stated that the GDP growth will be in the range of 7.5% in 2019. A settled goods and services tax (GST), improving credit availability and capacity expansion from increasing investment in infrastructure are among seven key drivers that will help Indian economy grow 7.5% 2019, the CII stated.

13. Which Municipal Corporation was awarded Best Capital City in the Solid Waste Management in the Swachh Survekshan 2018 rankings?
a) Amravati
b) Indore
c) Hyderabad
d) Vijayanagar

Click here to View Answer
Answer c) Hyderabad. The Greater Hyderabad Municipal Corporation was awarded Best Capital City in the Solid Waste Management in the Swachh Survekshan 2018 rankings. The Swachh Survekashan survey ranks cities on various sanitation parameters. The GHMC was also at the 27th place among 4,041 cities.

14. Norman Gimbel, Grammy and Oscar Winning Lyricist Passed Away . He belonged to which Country?
a) South Africa
b) United States
c) Germany
d) Russia

Click here to View Answer
Answer b) United States. Norman Gimbel, the Oscar and Grammy-winning lyricist, has passed away at the age of 91. Gimbel’s work included Killing Me Softly with his song – recorded by Roberta Flack, the Fugees and others – and the theme to TV series Happy Days.

15. Banks recover how much amount crore from defaulters according to RBI report?
a) Rs 40,404
b) Rs 44,400
c) Rs 40,400
d) Rs 42,400

Click here to View Answer
Answer c) Rs 40,400. Banks have seen a significant improvement in recovery of stressed assets helped by the Insolvency and Bankruptcy Code (IBC) and amendments in the Securitisation and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interests (SARFAESI) Act, during FY18, according to the RBI data. In the fiscal ended March 2018, banks recovered Rs 40,400 crore worth of bad loans as against Rs 38,500 crore recovered in FY17. The various channels through which lenders recovered their bad loans include the Insolvency and Bankruptcy Code (IBC), SARFAESI Act, debt recovery tribunals (DRTs) and Lok Adalats.

16. Which Country has withdrawn its membership from Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC)?
a) Libya
b) Qatar
c) Iraq
d) Iran

Click here to View Answer
Answer b) Qatar. The Organization of the Petroleum Exporting Countries is an intergovernmental organisation of 14 nations, founded in 1960 in Baghdad by the first five members, and headquartered since 1965 in Vienna, Austria.

16. RBI allows restructuring of MSME loans up to __________?
a) 10 cr.
b) 15 cr.
c) 20 cr.
d) 25 cr.

Click here to View Answer
Answer d) 25 cr. In a breather to the micro, small and medium enterprise (MSME) sector, the Reserve Bank of India has decided to permit one-time restructuring of existing loans to these enterprises that are in default but ‘standard’ as on January 1, 2019, without an asset classification downgrade.

17. Indian-American ______sworn in as the Fort Bend County Judge, becoming the first person from the community to hold the office of one of America’s most diverse counties.
a) Ashley Giles
b) David Tait
c) KP George
d) Madhavi Divan

Click here to View Answer
Answer c) KP George. Indian-American KP George sworn in as the Fort Bend County Judge, becoming the first person from the community to hold the office of one of America’s most diverse counties. George, 53, a Democrat and Fort Bend Independent School District Board trustee, defeated Republican Judge Robert Hebert in November polls.

18. Ramakant Achrekar, who died recently was related to which sports?
a) Sports
b) Journalism
c) Singing
d) Literature

Click here to View Answer
Answer a) Sports. Ramakant Vitthal Achrekar is an Indian cricket coach from Mumbai. He is most famous for coaching young cricketers at Shivaji Park in Dadar, Mumbai, most notably Sachin Tendulkar. He has also been a selector for Mumbai cricket team.

19. What is the Capital of Israel?
a) Ottawa
b) Bangui
c) Jerusalem
d) Praia

Click here to View Answer
Answer c) Jerusalem

20. Where is the Headquarter of “Jana Small Finance Bank” ?
a) Mumbai
b) Pune
c) Bengaluru
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer c) Bengaluru

21. Bank of Maharashtra is headquartered at ________.
a) Pune
b) Delhi
c) Mumbai
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer a) Pune

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment