Current Affairs Quiz – February 28 & 29 2020

Current Affairs Quiz – February 28 & 29 2020

1. Which Indian city has accounted highest number of digital transactions?
a) Chennai
b) New Delhi
c) Bengaluru
d) Pune

Click here to View Answer
Answer c) Bengaluru. Online payment processor Worldline India reported that Bengaluru accounted for the highest number of digital transactions in India in 2019. The aim is to move India towards a less-cash economy.

2. Who has conferred the 2020 Swami Vivekananda Karmayogi Award?
a) Jathur Devi
b) Jadav Payeng
c) Nagas Swamikyang
d) Prayag Raj

Click here to View Answer
Answer b) Jadav Payeng. Padma Shri Jadav Payeng will be conferred with the Swami Vivekananda Karmayogi Award on 29 February in New Delhi at a function instituted by My Home India.

3. Who has been appointed as MD and CEO of Induslnd Bank Ltd?
a) Sumant Kathpalia
b) Romesh Sobti
c) Hemant Soren
d) Roobiksh Kavin

Click here to View Answer
Answer a) Sumant Kathpalia. The Reserve Bank of India (RBI) appointed Sumant Kathpalia as Managing Director and Chief Executive Officer of Induslnd Bank Ltd.

4. CAPS-HQ MC Joint Seminar on Challenges of the Evolving Threats Facing India held in ___________.
a) Pune
b) New Delhi
c) Mumbai
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. A Joint Seminar on the theme “Challenges Of The Evolving Threats Facing India” was held at Air Force Station Tughlakabad, New Delhi.

5. Union Minister Ravi Shankar Prasad inaugurated BSNL FTTH in ________________.
a) Dehradun
b) Andaman Island
c) Diu & Daman
d) Pondicherry

Click here to View Answer
Answer a) Dehradun. Union Minister of Electronics and Information Technology Ravi Shankar Prasad inaugurated Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) fiber-to-the-home (FTTH) and wifi service in Dehradun, Uttarakhand on 27 February.

6. Losar festival is celebrated in _____________.
a) Assam
b) Odisha
c) Uttar Pradesh
d) Himachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Himachal Pradesh. Losar festival was celebrated by the Tibetans from 24-26 February. The festival was celebrated in the Dharamshala, Lahaul Valley of Himachal Pradesh.

7. National Science Day is celebrated on ______________.
a) February 21
b) February 22
c) February 25
d) February 28

Click here to View Answer
Answer d) February 28. National Science Day (NSD) is celebrated on 28 February in India. The day is celebrated every year to commemorate the discovery of the ‘Raman Effect’ by the Indian physicist Sir CV Raman.

8. Theme for National Science Day is_____________.
a) Science and World
b) Science and Daily Life
c) Women in Science
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Women in Science.

9. National Protein Day is observed on ______________.
a) February 27
b) February 29
c) March 01
d) March 04

Click here to View Answer
Answer a) February 27. National Protein Day was observed on 27 February. The day is observed every year. The day marks the annual commemorative day to rally Indians towards the mission of protein awareness and sufficiency.

10. The theme of India Protein Day 2020 is________________.
a) #ProteinMeinKyaHai
b) #BodyGrowth
c) #ProteinHai
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) ProteinMeinKyaHai.

11. Eastern Zonal Council Meet to be held in________________.
a) Dispur
b) Bhubaneswar
c) Kohima
d) Chandigarh

Click here to View Answer
Answer b) Bhubaneswar. The Eastern Zonal Council meeting for the states of Odisha, Bihar, West Bengal and Jharkhand is to be chaired by home Minister Amit Shah.

12. Government of India paid tribute to former PM Morarji Desai on his 124th birth anniversary on __________________.
a) February 22
b) February 29
c) March 03
d) March 07

Click here to View Answer
Answer b) February 29 . Government of India paid tribute to former PM Morarji Desai on his 124th birth anniversary on 29 February

13. Defence Minister inaugurated new LCH Production Hangar at HAL ____________.
a) Pune
b) Chennai
c) Bengaluru
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer c) Bengaluru. Defence Minister Rajnath Singh inaugurated the new Light Combat Helicopter (LCH) Production Hangar at Helicopter Division in HAL Complex at Bengaluru, Karnataka.

14. The 11th National KVK Conference 2020 was held in _______________.
a) New Delhi
b) Hyderabad
c) Vishakapatnam
d) Jaipur

Click here to View Answer
Answer a) New Delhi. The Union Minister for Agriculture & Farmers’ Welfare, Rural Development & Panchayati Raj, Shri Narendra Singh Tomar inaugurating the 11th National Krishi Vigyan Kendra (KVK) Conference 2020 on 28 February in New Delhi.

15. World rare disease day is observed on ____________.
a) February 21
b) February 23
c) February 27
d) February 29

Click here to View Answer
Answer d) February 29. World rare disease day is observed on 28/29 (last day of) February. The day aims to raise awareness for the millions of people who are impacted by a rare disease. It aims to educate people about rare diseases and their impacts.

16. Theme for World rare disease day is_______________.
a) Reframe Rare
b) Ignore Rare
c) Neglect Rare
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Reframe Rare. Theme: The theme of the day is “Reframe Rare”. The theme encourages everyone to take steps to clarify many of the misconceptions that can make people with rare diseases feel isolated and affect the quality of care and support.

17. Mission Purvodaya – between India and ___________.
a) China
b) Russia
c) USA
d) Japan

Click here to View Answer
Answer d) Japan. Union Minister of Steel announced at a workshop organized by Confederation of Indian Industries (CII) that GoI is to make Odisha the steel hub of India. This is to be achieved by the Government with the help of Japan.

18. World Productivity Congress 2020 is held at_____________.
a) Geneva
b) Sweden
c) Italy
d) Bengaluru

Click here to View Answer
Answer d) Bengaluru. The World Productivity Congress has been conducted by the World Confederation of Productivity Science since 1969.

Leave a Comment