Current Affairs Quiz – February 28 2019

Current Affairs Quiz – February 28 2019


1.The 47th Manipur Shumang Leela Festival 2018-19 was inaugurated at Th Iboyaima Shumang Leela Shanglen in _______.
a)Kumbi
b)Imphal
c)Moreh
d)Jiribam

Click here to View Answer
Answer b)Imphal. The 47th Manipur Shumang Leela Festival 2018-19 was inaugurated at Th Iboyaima Shumang Leela Shanglen in Imphal. The festival which, participated by 21 Shumang Leela groups comprising 12 female groups and 9 male groups, is being organised by Manipur State Kala Akademi, Imphal.

2. Assam Chief Minister inaugurated Training of Small Tea Growers on Tea Quality titled ________ at Assam Agricultural University in Jorhat.
a)Mission Assam QualiTea
b)Mission Assam Tea
c)Mission Assam BlackTea
d)Mission Tea

Click here to View Answer
Answer a)Mission Assam QualiTea. Assam Chief Minister Sarbandna Sonowal inaugurated Training of Small Tea Growers on Tea Quality titled ‘Mission Assam QualiTea’ at Assam Agricultural University in Jorhat.

3. Assam Chief Minister ____________laid the foundation stone of 70 MW Solar Park at Japisajia village of Amguri in Sivasagar district.
a)Naveen Patnaik
b)Arvind Kejriwal
c)Raj Nath Singh
d)Sarbananda Sonowal

Click here to View Answer
Answer d)Sarbananda Sonowal . Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal laid the foundation stone of 70 MW Solar Park at Japisajia village of Amguri in Sivasagar district in a bid to boost power production and promoting clean energy in the state.

4. India Korea Business Symposium was hosted by Invest India and Korean Chamber of Commerce and Industry (KCCI)in _______ .
a)Mumbai
b)Incheon
c)Delhi
d)Seoul

Click here to View Answer
Answer d)Seoul. India Korea Business Symposium was hosted by Invest India and Korean Chamber of Commerce and Industry (KCCI)in Seoul .The Symposium was organized to felicitate the Korean business community on their success in India and to present more opportunities for Korean business in India.

5. Union Minister of Textiles, __________, launched five short term courses at NIFT Panchkula, Haryana.
a)Sushma Swaraj
b)Arun Jaitley
c)Raj Nath Singh
d)Smriti Zubin Irani

Click here to View Answer
Answer d)Smriti Zubin Irani. Union Minister of Textiles, Smriti Zubin Irani, launched five short term courses at NIFT Panchkula, Haryana .The permanent campus building is under construction and is expected to be completed by June, 2020.

6. Steel Minister to present___ Prime Minister’s Trophy for Excellence in Performance of Integrated Steel Plants.
a)21th
b)22th
c)20th
d)25th

Click here to View Answer
Answer d)25th. Union Steel Minister, Chaudhary Birender Singh, will give away 25thPrime Minister’s Trophy for Excellence in Performance of Integrated Steel Plants for 2016-17 in New Delhi on 1st March 2019.

7. India lost to __________ 0-1 in their opening match of the Turkish Women’s Cup football in Alanya, Turkey .
a)Uzbekistan
b)kazakhstan
c)Nepal
d)China

Click here to View Answer
Answer a)Uzbekistan. India lost to Uzbekistan 0-1 in their opening match of the Turkish Women’s Cup football in Alanya, Turkey . An early goal by Uzbekistan’s Burhanova Malika in the 4th minute made the difference as India struggled for the equaliser in the remainder of the game.

8. The Minister for Human Resource Development ______________ launched the Scheme for Higher Education Youth in Apprenticeship and Skills (SHREYAS) for youth pursuing higher education.
a)Nitin Jairam Gadkari
b)Arun Jaitley
c)Prakash Javadekar
d)Sushma Swaraj

Click here to View Answer
Answer c)Prakash Javadekar. To provide industry apprenticeship opportunities to graduates in non-technical fields, passing out from the National Apprenticeship Promotion Scheme (NAPS) in April 2019, the Minister for Human Resource Development Prakash Javadekar launched the Scheme for Higher Education Youth in Apprenticeship and Skills (SHREYAS) for youth pursuing higher education.

9. IDBI Bank and __________ have signed a bancassurance agreement under which the lender will offer LIC’s insurance products at its branches.
a)Oriental Insurance Company
b)‎SBI Life Insurance
c)NIACL
d)LIC

Click here to View Answer
Answer d)LIC . IDBI Bank and Life Insurance Corporation of India have signed a bancassurance agreement under which the lender will offer LIC’s insurance products at its branches.

10. Which Software firm has partnered with Niti Aayog’s Atal Innovation Mission (AIM) to enhance digital literacy, creativity skills ?
a)TCS
b)Infotech
c)SharePoint
d)Adobe

Click here to View Answer
Answer d)Adobe . Software firm Adobe has partnered with Niti Aayog’s Atal Innovation Mission (AIM) to collaborate on enhancing digital literacy and creativity skills.

11. Shri Dharmendra Pradhan handed over __________ Letter of Intent under SATAT scheme.
a)105th
b)100th
c)50th
d)108th

Click here to View Answer
Answer b)100th. Minister of Petroleum and Natural Gas & Skill development and Entrepreneurship Shri Dharmendra Pradhan handed over the 100th Letter of Intent (LOI) to the Compressed Bio-Gas(CBG) Entrepreneur (producer) under the SATAT scheme. SATAT is an initiative aimed at providing a Sustainable Alternative Towards Affordable Transportation as a developmental effort that would benefit both vehicle-users as well as farmers and entrepreneurs.

12. England women beat _________ by two wickets in third ODI in Mumbai .
a)India
b)Australia
c)West Indies
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)India . England women’s team defeated India by two wickets in the third and final ODI in Mumbai .England scored 208-8 in 48.5 overs to grab two crucial points as the three-game series is part of ICC Women’s Championship.

13. India and Brunei sign Agreement for the Exchange of Information and Assistance in Collection with respect to Taxes. What is the Currency of Brunei?
a)Brunei Yen
b)Brunei Rupee
c)Brunei dollar
d)Brunei Peso

Click here to View Answer
Answer c)Brunei dollar. The Government of Republic of India and the Government of His Majesty the Sultan and Yang Di-Pertuan of Brunei Darussalam signed an Agreement for the Exchange of Information and Assistance in Collection with respect to Taxes (TIEA) in New Delhi.

14. The ‘Union Home Minister’s Medal for Excellence in Investigation’ for the year 2018 have been awarded to How many Police personnel ?
a)100
b)51
c)101
d)81

Click here to View Answer
Answer c)101. The ‘Union Home Minister’s Medal for Excellence in Investigation’ for the year 2018 have been awarded to 101 Police personnel belonging to 25 States/UT/ Central Investigating Agencies .

15. Booker Prize for fiction secures new financial backer_________to funding the Booker Prize for English-language novels.
a)Tompkins Trust Co
b)Man Group PLC
c)Crankstart Foundation
d)HIG Capital LLC

Click here to View Answer
Answer c)Crankstart Foundation. Crankstart has committed to funding the Booker Prize for English-language novels and the International Booker Prize for translated works for at least five years.

16. Smriti Irani inaugurates Titanwala Museum in Rajasthan’s _________.
a)Bagru
b)Sikar
c)Mandawa
D)Pali,

Click here to View Answer
Answer a)Bagru. nion Textiles Minister Smriti Irani inaugurated the ‘Titanwala Museum’ in Bagru that showcases the Chhipa community’s hand-block printing.

17. West Bengal Education Minister inaugurated a web portal ______ to provide real-time data on state-run and aided schools.
a)Banglar Mitra
b)Banglar Shiksha
c)Banglar Disha
d)Banglar Pathshala

Click here to View Answer
Answer b)Banglar Shiksha. West Bengal Education Minister Partha Chatterjee inaugurated a web portal “Banglar Shiksha” which is set to provide real-time data on state-run and aided schools.The portal, Banglar Shiksha (banglarshiksha.gov.in), will be up and running in two months time.

18. In Which State , CZPDC , Bhopal and WZPDC, Indore Indore have been awarded the Saubhagya award under Pradhanmantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana ?
a)Odisha
b)Assam
c)Sikkim
d)Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer d)Madhya Pradesh . In Madhya Pradesh, the Central Zone Power Distribution Company, Bhopal and West Zone Power Distribution Company, Indore have been awarded the Saubhagya award under Pradhanmantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana at the National Conference of Energy Ministers. The award included 100 crore rupees each.

Leave a Comment