Current Affairs Quiz – February 28 2018

Current Affairs Quiz February 2018

1. What is the constituency of Union Environment and Science and Technology Minister Harsh Vardhan?
a) Lucknow, Uttar Pradesh
b) Chandni Chowk, Delhi
c) Sundargarh, Odisha
d) Purvi Champaran, Bihar

Click here to View Answer
 
Answer: b) Chandni Chowk, Delhi
Dr. Harsh Vardhan is the incumbent minister at Ministry of Science & Technology (India), Ministry of Environment, Forest and Climate Change and Ministry of Earth Sciences in the BJP-led NDA government of Prime Minister Narendra Modi. He represents Chandni Chowk in Delhi as a Member of Parliament.


2. Who has launched a mobile application that enables people to better connect with him and provides information about his work?
a) Harsh Varthan
b) Arun Jetley
c) Ram Nath Govind
d) Narendra Modi
Click here to View Answer
Answer: a) Harsh Varthan

Union Environment and Science and Technology Minister Harsh Vardhan has launched a mobile application that enables people to better connect with him and provides information about his work.
The mobile application gives out the detailed work done by Vardhan as a minister. The app also focuses on green good deeds that prescribes involvement of citizens in acts like saving energy, conserving water, planting trees, reuse and recycle, promoting car-pool and use of public transport.

3. Which of the state/UT recently joined with UDAY scheme?
a) Lakshadweep
b) Chhattisgarh
c) Chandigarh
d) Odisha
Click here to View Answer
Answer: a) Lakshadweep

The Union territory of Lakshadweep has joined UDAY scheme, which is meant for revival of debt stressed power distribution companies (discoms) in the country.
The Government of India and the Union Territory of Lakshadweep signed a Memorandum of Understanding (MoU) under the Scheme Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY).

4. What is the percentage of the growth of India that estimated by Moody’s Investors Service in 2018?
a) 7.2 %
b) 7.4 %
c) 7. 8%
d) 7.6 %
Click here to View Answer
Answer: c) 7. 8%

Moody’s Investors Service has estimated that India will grow 7.6% in calendar year 2018 and 7.5% in 2019, amid signs of economic recovery from impact of demonetisation and goods and services tax (GST).
The budget for 2018-19 includes some measures that could stabilise the rural economy that was disproportionately hit by the demonetisation policy and is yet to recover.
5. Retirement fund body EPFO has made it mandatory to file online claims for provident fund withdrawals abouve the amount of ________
a) 40 lakh
b) 30 lakh
c) 20 lakh
d) 10 lakh
Click here to View Answer
Answer: d) 10 lakh

Retirement fund body EPFO has made it mandatory to file online claims for provident fund withdrawals above Rs 10 lakh, taking another step towards becoming a paperless organisation.
The Employees Provident Fund Organisation (EPFO) has also made it mandatory to file online claims for withdrawals of above Rs 5 lakh under the Employees Pension Scheme 1995.
6. What is the capital city of Jordan?
a) Beirut
b) Amman
c) Byblos
d) Sidon
Click here to View Answer
Answer: b) Amman

Jordan

CapitalAmman
CurrencyJordanian dinar
KingAbdullah II of Jordan

7. The Union cabinet recently gave its approval of host of pacts, including cooperation in the field of health, manpower, customs and mining with which of the country?
a) Jordan
b) Iran
c) Syria
d) Egypt

Click here to View Answer
Answer: a) Jordan
The Union Cabinet has given its nod to sign a host of pacts with Jordan, including cooperation in the field of health, manpower, customs and mining.
It approved signing an MoU with Jordan on cooperation and mutual administrative assistance in customs matters.
8. The union cabinet has approved a MoU on Economic and Trade Cooperation with which country?
a) Iran
b) Jordan
c) Nepal
d) Vietnam
Click here to View Answer
Answer: d) Vietnam

The Union Cabinet has approved the signing of a Memorandum of Understanding (MoU) between India and Vietnam on Economic and Trade Cooperation.
The MoU would expand more bilateral trade and economic cooperation between India and Vietnam.
9. The Union Cabinet has been apprised of a MoU on Cooperation in Renewable Energy with which country?
a) Iraq
b) Libya
c) Fiji
d) Nepal
Click here to View Answer
Answer: c) Fiji

The Union Cabinet has been apprised of aMemorandum of Understanding (MoU) on Cooperation in Renewable Energy between India and Fiji. The MoU was signed on 24th May, 201 7at Suva, Fiji.
The MoU envisages establishing a Joint Working Committee to review, monitor and discuss matters relation to areas of cooperation. It provides for exchange of expertise and networking of information.
10. The Union Cabinet has been apprised of a MoU on ooperation in the field of Health with which of the country?
a) Egypt
b) Macedonia
c) Cuba
d) U S
Click here to View Answer
Answer: b) Macedonia

The Union Cabinet has approved signing of a Memorandum of Understanding (MoU) between India and Macedonia on cooperation in the field of Health. A Working Group will be set up to further elaborate the details of cooperation and to oversee the implementation.
11.  The mascots for the Tokyo 2020 Olympic Games was chosen, what does the winning designs represent?
a) Tradition and Innovation
b) Innovation and culture
c) Strength and Energy
d) Tradition and Culture
Click here to View Answer
Answer: a) Tradition and Innovation

Two futuristic figures, inspired by anime, have been chosen as mascots for the Tokyo 2020 Olympic Games after voting in thousands of schools in Japan. The winning designs represent the “tradition and innovation” of Japan according to the organisers, reports Efe.

12. Kanchi Shankaracharya Jayendra Saraswathi is passed away recently, how well is known by all?
a) Poet
b) Sport person
c) Spiritual leader
d) Politician

Click here to View Answer
Answer: c) Spiritual leader
Kanchi Shankaracharya Jayendra Saraswathi, regarded as one of the most influential spiritual leaders of his time but whose shock arrest in a murder case robbed the spiritual shine of the Kanchi mutt, died in Kancheepuram. He was 82.
13. National Science day is to be observed on which of the date?
a) February 25
b) February 26
c) February 27
d) February 28
Click here to View Answer
Answer: d) February 28

National Science Day (NSD) is celebrated every year on 28 February 2018. NSD is celebrated on 28th February to commemorate discovery of the ‘Raman Effect’, which led to Sir C.V. Raman winning the Noble Prize.
The theme of NSD-2018 is “Science and Technology for a Sustainable Future”, which has been chosen for the purpose of raising public appreciation of the scientific issues involved.
14. Which of the Med-tech startup has received US health regulator’s approval for its first aid dressing product Axiostat?
a) Axio Med
b) Axio tech
c) Asia Bio
d) Axio Bio
Click here to View Answer
Answer: d) Axio Bio

Med-tech startup Axio Biosolutions has received US health regulator’s approval for its first aid dressing product Axiostat that stops bleeding within 2-3 minutes of its application.
The United States Food and Drug Administration (USFDA) clearance allows Axiostat to be marketed in the US as over-the-counter (OTC) product.

Leave a Comment