Current Affairs Quiz – February 28 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has been appointed as chairman of National Commission for Scheduled Tribes (NCST)?
a) Pawan Kumar Sai
b) Nand Kumar Sai
c) Varun Kumar Sai
d) Pradeep Kumar Sai

Click here to View Answer
Answer b) Nand Kumar Sai. Senior tribal leader from Chhattisgarh and ex parliamentarian Nand Kumar Sai assumed charge as the chairman of National Commission for Scheduled Tribes (NCST) in New Delhi.

2. Who will replace Vikas Swarup as the official spokesperson of the Ministry of External Affairs?
a) Gopal Baglay
b) Ajit Doval
c) Syed Akbaruddin
d) Nripendra Misra

Click here to View Answer
Answer a) Gopal Baglay. Indian Foreign Service officer Gopal Baglay will replace Vikas Swarup as the official spokesperson of the Ministry of External Affairs. Swarup was on February 16 appointed as the Indian high commissioner to Canada.

3. Which state government has set up an online system for Panipat to monitor the sex-ratio in the district as part of the ‘Beti Bachao, Beti Padhao’ programme?
a) Karnataka
b) Punjab
c) Haryana
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer c) Haryana. The Haryana government has set up an online system for Panipat to monitor the sex-ratio in the district as part of the ‘Beti Bachao, Beti Padhao’ programme. The system, called the sex ratio monitoring dashboard, will have the data of child sex-ratio collected from all villages by the Health and Women and Child Welfare Departments every month. The dashboard had been developed in association with National Informatics Centre (NIC) as a pilot project.

4. The government, in consultation with the Reserve Bank of India, has decided to issue the Sovereign Gold Bonds 2016-17 in __________
a) Series IV
b) Series V
c) Series VI
d) Series VII

Click here to View Answer
Answer a) Series IV. Praising National Stock Exchange (NSE) for its efforts so far for the Sovereign Gold Bond scheme, the Finance Ministry has written to this bourse urging it to actively create awareness among investors even for the upcoming fourth series. The fourth series of gold bond scheme will open and close on March 3. The bonds will be issued on March 17.

5. National Science Day is observed on?
a) February 25
b) February 26
c) February 27
d) February 28

Click here to View Answer
Answer d) February 28. National Science Day 2017 in India will be celebrated on 28th of February. 28th of February, 1928 was the great day in India when an invention in the field of Indian science was completed by the famous Indian physicist, Sir Chandrasekhara Venkata Raman. The theme of the year 2017 is “Science and Technology for specially abled persons”.

6. Which union territory going to ban complete liquor products including in restaurants, shops and hotels from April 01?
a) Andaman and Nicobar
b) Chandigarh
c) New Delhi
d) Puducherry

Click here to View Answer
Answer b) Chandigarh. The Union Territory of Chandigarh could face a complete liquor ban including in restaurants, shops and hotels. The decision came following Supreme Court’s December 2016 verdict which ordered the closure of liquor shops on state highways and national highways. The apex court had set April 1 as the deadline to ensure all such shops on all highways are shut. The licenses of liquor shops on highways won’t be renewed after April 1.

7. Tata Communications is partnering with ________________________ to support the roll-out of the former’s Internet of Things platform, the LoRa network
a) Lenovo
b) Microsoft
c) Hewlett Packard Enterprise
d) HCL Technologies

Click here to View Answer
Answer c) Hewlett Packard Enterprise. Tata Communications is partnering with Hewlett Packard Enterprise (HPE) to support the roll-out of the former’s Internet of Things platform, the LoRa network. The company will also work with HPE to provide a range of domestic and cross-border IoT connectivity and management services, particularly for applications requiring elements of mobility, such as connected cars, fleet management and transportation services.

8. Apollo Munich Health Insurance expanding its footprint across the country with banc assurance tie-up with _____________
a) Bank of Maharashtra
b) Canara Bank
c) Corporation Bank
d) Dena Bank

Click here to View Answer
Answer d) Dena Bank. Standalone health insurer Apollo Munich Health Insurance said it is expanding its footprint across the country with bancassurance tie-up with state-owned Dena Bank. Under the tie-up the bank will distribute customised Apollo Munich Health insurance and personal accident policies to the bank’s 20 million customers nationwide.

9. _______________has been ranked first among the 21 Indian cities that were tested on urban governance parameters
a) Thiruvananthapuram
b) Kolkata
c) Mumbai
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer a) Thiruvananthapuram. Thiruvananthapuram has been ranked first among the 21 Indian cities that were tested on urban governance parameters, according to the latest survey by Janaagraha Centre for Citizenship and Democracy. Pune and Kolkata were respectively ranked second and third in the survey. Mumbai bagged the fourth spot while Delhi was ninth in the list. Chandigarh was ranked the lowest.

10. The Reserve Bank of India (RBI) has decided to set up an inter-disciplinary panel on cyber security to examine various threats, The 11 member committee which will be chaired by ______________
a) K. K. Vohra
b) Sudarshan Sen
c) Meena Hemchandra
d) M. Rajeshwar Rao

Click here to View Answer
Answer c) Meena Hemchandra. The Reserve Bank of India (RBI) has decided to set up an inter-disciplinary panel on cyber security to examine various threats and suggest measures to deal with it. The panel will review the threats inherent in the existing or emerging technology on an ongoing basis. Besides, it will also study adoption of various security standards/protocols and also act as interface with stakeholders. The committee will suggest appropriate policy interventions to strengthen cyber security and resilience. The 11 member committee which will be chaired by RBI ED Meena Hemchandra has been entrusted to review the threats emerging form use of technology.

11. ___________ and Iran have reached an agreement to jointly produce nuclear fuel
a) India
b) Russia
c) USA
d) Pakistan

Click here to View Answer
Answer b) Russia. Iran’s Atomic Energy Organisation (AEOI) said that Russia and Iran have reached an agreement to jointly produce nuclear fuel. A preliminary agreement with Russia on the joint production of nuclear fuel was reached during the nuclear negotiations between Iran and the major world powers in 2015, Ali Akbar Salehi, the head of AEOI.

12. India and ____________ have agreed to strengthen the bilateral cooperation between the two countries through the medium of Cinema
a) Ukraine
b) Poland
c) France
d) Austria

Click here to View Answer
Answer a) Ukraine . India and Ukraine have agreed to strengthen the bilateral cooperation between the two countries through the medium of Cinema. The cooperation would be worked out through a policy and institutional framework to showcase films through the medium of Film Festivals and utilizing the Film Facilitation Office platform established by India.

13. Who has been named as the ‘Captain of the Year’ at the 10th annual ESPN cricinfo Awards?
a) MS Dhoni
b) Steven Smith
c) Virat Kohli
d) AB de Villiers

Click here to View Answer
Answer c) Virat Kohli. India Test skipper Virat Kohli has been named as the ‘Captain of the Year’ at the 10th annual ESPN cricinfo Awards. Kohli led India to nine wins out of 12 Tests in the year.

14. Indian shuttlers ___________ and ______________ won the men’s doubles gold at the 2017 Uganda International Series in Kampala, Uganda
a) Tarun Kona and Dinesh Khanna
b) Arvind Bhat and Alwin Francis
c) Tarun Kona and Anand Pawar
d) Tarun Kona and Alwin Francis

Click here to View Answer
Answer d) Tarun Kona and Alwin Francis. Indian shuttlers Tarun Kona and Alwin Francis won the men’s doubles gold at the 2017 Uganda International Series in Kampala, Uganda. The 2017 BWF Season is the overall badminton circuit organized by the Badminton World Federation (BWF) for the 2017 badminton season to publish and promote the sport. Besides the BWF World Championships, BWF promotes the sport of Badminton through an extensive worldwide program of events.

15. Ankur Mittal, the 25-year old clinched __________medal in the men’s Double Trap event at the ISSF World Cup in New Delhi
a) Gold
b) Silver
c) Bronze
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Silver. Ankur Mittal, the 25-year old clinched silver in the men’s Double Trap event at the ISSF World Cup in New Delhi. Ankur, whose father Ashok Mittal and elder brother Ajay Mittal are also shotgun shooters, lifted the gloom in the Indian shooting fraternity after overcoming a stiff challenge to add to the bronze won by Pooja Ghatkar in 10m air rifle on the inaugural day of the top-notch event.

16. P. Shiv Shankar who passed away recently was a/an
a) Scientist
b) Actor
c) Politician
d) Journalist

Click here to View Answer
Answer c) Politician . Former Union Minister P. Shiv Shankar passed away. He was 89. In his political career spanning over three decades, Shiv Shankar served as External Affairs and Human Resource Development Minister. He first became Governor of Sikkim in 1994 and later was shifted to Kerala in 1995.

Leave a Comment