Current Affairs Quiz – February 27 2019

Current Affairs Quiz – February 27 2019


1. Assam’s Chief Minister PRANAM Commission, Who is the Chief Minister of Assam ?
a)Nitish Kumar
b)Pema Khandu
c)N. Chandrababu Naidu
d)Sarbananda Sonowal

Click here to View Answer
Answer d)Sarbananda Sonowal. Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal inaugurated the Assam Employees Parents Responsibility and Norms for Accountability and Monitoring (PRANAM) Commission.

2. The Defence Acquisition Council has approved the acquisition of defence equipment for about ______Crores rupees.
a)2200
b)2600
c)2500
d)2700

Click here to View Answer
Answer d)2700 . The Defence Acquisition Council has approved the acquisition of defence equipment for about 2700 Crores rupees. The approval include acquistion of three Cadet Training ships for the Navy, which will provide basic sea training to officer cadets including women officer under trainees.

3. Former Sri Lanka Cricket captain __________ has been banned from cricket for two years.
a)Sanath Jayasuriya
b)Arjuna Ranatunga
c)Ranjan Madugalle
d)Duleep Mendis

Click here to View Answer
Answer a)Sanath Jayasuriya. Former Sri Lanka Cricket captain Sanath Jayasuriya has been banned from cricket for two years. ICC said Jayasuriya admitted to breaching two counts of the ICC Anti-Corruption Code.

4. Actor won the silver medal at the National Equestrian Championship (NEC) .
a)Akshay kumar
b)Salman khan
c)Sanjay kapoor
d)Randeep Hooda

Click here to View Answer
Answer d)Randeep Hooda. Actor Randeep Hooda won the silver medal at the National Equestrian Championship (NEC) and called it a proud moment. On the work front, the “Sarbjit” actor was last seen on screen in “Baaghi 2”. He will next be seen in “Dhaka”.

5. The ‘Loong Palace Hurun Global Rich List 2019’ was released recently. Which billionaire topped the list?
a)Jeff Bezos
b)Mukesh Ambani
c)Bill Gates
d)Mark Zuckerberg

Click here to View Answer
Answer a)Jeff Bezos. Jeff Bezos of Amazon retains the top spot in list with his personal wealth up a staggering $24 bn to $147 bn. Bezos has created $100 bn of wealth in three years, earning the equivalent of ‘a Bill Gates’ in just three years.

6. A joint military exercise Sampriti 2019 between India and Bangladesh will be conducted at Tangail in __________.
a)China
b)India
c)Nepal
d)Bangladesh

Click here to View Answer
Answer d)Bangladesh. A joint military exercise Sampriti 2019 between India and Bangladesh will be conducted at Tangail in Bangladesh. It will be the eighth edition of the exercise which is hosted alternately by both countries.

7. Who was appointed as the non-executive chairman of the IDBI bank?
a)Rana Kapoor
b)Hemant Bhargava
c)Shikha Sharma
d)Amitabh Chaudhry

Click here to View Answer
Answer b)Hemant Bhargava. IDBI Bank announced that the Board of Directors at its meeting held on 25 February 2019 has appointed Hemant Bhargava as the Non Executive Non Wholetime Chairman of IDBI Bank for a period of three years or till he continues as the Chairman-in-charge & MD of LIC, whichever is earlier as per the approval dated 22 February 2019 received in this regard from Reserve Bank of India.

8. Petroleum Minister ________ gave 34 crore rupees of Indian Oil Corporation for clean Ganga movement.
a)Arun Jaitley
b)Nitin Jairam Gadkari
c)Raj Nath Singh
d)Dhramendra Pradhan

Click here to View Answer
Answer d)Dhramendra Pradhan. Petroleum Minister Dhramendra Pradhan gave 34 crore rupees of Indian Oil Corporation for clean Ganga movement. After receiving the grant , Union Minister Nitin Gadkari said, nearly 40 Ganga tributaries will be cleaned.

9. Nigerian President _____________ has been re-elected for a second four year term.
a) Bujar Nishani
b)Ashraf Ghani
c)Edi Rama
d)Muhammadu Buhari

Click here to View Answer
Answer d)Muhammadu Buhari. Nigerian President Muhammadu Buhari has been re-elected for a second four year term.

10. Bharti Airtel partners with _________to automate data centre network.
a)Idea
b)Samsung
c)vodafone
d)Nokia

Click here to View Answer
Answer d)Nokia
. Finnish telecommunication giant Nokia said Bharti Airtel would deploy solution from Nokia’s Nuage Networks to upgrade its data centres. Nuage Networks is a Nokia venture focused on software-defined networking solution.

11. and Saurabh Chaudhary clinched the gold medal in the 10m Air Pistol Mixed Team event at the ISSF World Cup in New Delhi .
a)Abhinav Bindra
b)Apurvi Chandela
c)Manu Bhaker
d)Heena Sidhu

Click here to View Answer
Answer c)Manu Bhaker . Manu Bhaker and Saurabh Chaudhary clinched the gold medal in the 10m Air Pistol Mixed Team event at the ISSF World Cup in New Delhi . Ranxin Jiang and Bowen Zhang of China won silver while the Republic of Korea pair Minjung Kim and Daehun Park got the bronze.

12. Which State’s cabinet approves State Film Policy 2019 ?
a)Gujrat
b)Kerala
c)Assam
d)Odisha

Click here to View Answer
Answer d)Odisha. Naveen Patnaik-led state cabinet gave its nod to the Odisha State Film Policy-2019. The policy will promote quality Odia films, facilitate film tourism in the state, establish Odisha as a destination for film shooting and improve screen density in the state.

13. Who is the author of the book titled ‘Quality, Accreditation, and Ranking’ .
a)Dr. H Chaturvedi
b)J.K. Rowling
c)Chetan Bhagat
d)Prabha Kiran jain

Click here to View Answer
Answer a)Dr. H Chaturvedi. Vice President M Venkaiah Naidu launched the book titled ‘Quality, Accreditation, and Ranking – A Silent Revolution in the Offing in Indian Higher Education’ edited by Education Promotion Society for India’s (EPSI) Alternate President Dr. H Chaturvedi in New Delhi.

14. ___________signs MoU with Indian Oil on fuel needs for national waterways.
a)TRAI
b)ICAI
c)IWAI
d)NITI Aayog

Click here to View Answer
Answer c)IWAI .Inland Waterways Authority of India (IWAI) and Indian Oil Corporation (IOCL) signed a Memorandum of Understanding (MoU) for jointly developing infrastructure for fuels, lubricating oil, LPG, Natural Gas and any other related fuel and gas for meeting the requirement of National Waterways.

15.Prime Minister Narendra Modi launched ‘______’ App in order to create awareness about sports and fitness in the country.
a)Khelo India Shan se
b)Khelo Aur Jeeto
c)Khelo jeeto
d)Khelo India

Click here to View Answer
Answer d)Khelo India . Prime Minister Narendra Modi launched Sports Authority of India’s (SAI) first-of-its-kind mobile application, ‘Khelo India App’ in order to create awareness about sports and fitness in the country.

Leave a Comment