Current Affairs Quiz – February 27 2018

Current Affairs Quiz February 2018

1. Who has been appointed as Group Chief Risk Officer of Punjab National Bank?
a) A K Pradhan
b) P V Kumar
c) Sanjiv Misra
d) L K Aswin

Click here to View Answer
Answer: a) A K Pradhan
Punjab National Bank (PNB) has appointed its general manager A K Pradhan as the Group Chief Risk Officer. The state-owned lender however did not disclose the functions and responsibilities of the Group Chief Risk Officer.


2. The Head Office of Central Marine Fisheries Research Institute (CMFRI) is situated in which of the following city?
a) Mumbai
b) Chennai
c) New Delhi
d) Pune

Click here to View Answer
Answer: b) Chennai
The Central Marine Fisheries Research Institute was established by Government of India on February 3rd 1947 under the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare and later it joined the ICAR family in 1967.
During the course of over 65 years the Institute has emerged as a leading tropical marine fisheries research institute in the world.


3. Which institution has developed a multivendor e-commerce website and mobile app to help fishermen?
a) Tamil Nadu Fisheries University
b) Kerala University of Fisheries and Ocean Studies
c) Central Institute of Fisheries Education
d) Central Marine Fisheries Research Institute (CMFRI)
Click here to View Answer
Answer: d) Central Marine Fisheries Research Institute (CMFRI)

The Central Marine Fisheries Research Institute (CMFRI) has developed a multivendor e-commerce website and mobile app to help fishermen earn better income for their catch without depending on middlemen.
The CMFRI has developed the technology to help fish farmers and fishermen selling their farmed fish and marine catch directly to the customers online.

4. Who has been launched second Swajal Yojna project in Rajasthan?
a) Kalyan Singh
b) Vasundhara Raje
c) Uma Bharti
d) Narendra Modi
Click here to View Answer
Answer: c) Uma Bharti

To ensure availability of clean drinking water to every household, Union Minister Uma Bharti has launched the second project under the ‘Swajal Yojna’ at Bhikampura village in Rajasthan. Under the scheme, 90 per cent of the project cost will borne by the government and the remaining 10 per cent will be contributed by the community.
5. Global search engine giant Google today integrated its mobile payment app, Tez with which of the following Bank?
a) Yes Bank
b) Bank of Boroda
c) ICICI Bank
d) State Bank of India
Click here to View Answer
Answer: d) State Bank of India

Global search engine giant Google has integrated its mobile payment app, Tez with the nation’s largest lender State Bank under which its cusomters can create an SBI UPI Id–@oksbi and get access to exclusive SBI offers.
SBI and Google’s will work towards a wider adoption of digital payments and focus on building unique propositions for users and merchants including specially curated offers.
6. Retirement fund body EPFO has launched the facility of linking Aadhaar with universal account number, through which of the following app?
a) UMANG mobile app
b) AAYKAR SETU
c) M-KAVACH
d) BHIM
Click here to View Answer
Answer: a) UMANG mobile app

Retirement fund body EPFO has launched the facility of linking Aadhaar with universal account number, through UMANG mobile app.
The new facility is in addition to the existing one on the EPFO website. The facility on e-KYC portal has added a new feature to link UAN with Aadhaar online using biometric credentials.
7. What is the U stands for the UMANG mobile App?
a) Unit
b) Universal
c) Unified
d) United
Click here to View Answer
Answer: c) Unified

Umang stands for Unified Mobile Application for New-age Governance. UMANG or Unified Mobile Application is an app launched by the government to provide access to various government services at one place.
8. Which of the insurance company has launched online-only ULIP product?
a) SBI Life Insurance Company
b) HDFC Life
c) Reliance Life Insurance
d) Bajaj Allianz Life
Click here to View Answer
Answer: d) Bajaj Allianz Life

Bajaj Allianz Life Insurance Company Ltd has launched a value-packed and goal-based ULIP product, available exclusively through the online channel.
Bajaj Allianz Life Goal Assure is an online-only product to keep the charges drastically low. The product offers to even return the mortality charges if policy matures.
9. Which position India has placed in Inclusive Internet Index, released by Facebook?
a) 86
b) 47
c) 35
d) 43
Click here to View Answer
Answer: b) 47

India is ranked 47th out of 86 countries when it comes to inclusive internet and connectivity for all, a Facebook report.
Facebook, which commissioned the Economist Intelligence Unit (EIU) to create a comprehensive “Inclusive Internet Index,” found India in the middle of Asian countries (12th out of 23) when it comes to connectivity.
10. India-Korea Business Summit is to be held in which of the city?
a) Chennai
b) Mumbai
c) New Delhi
d) Kolakata
Click here to View Answer
Answer: c) New Delhi

Second India-Korea Business Summit organized by the Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP), Ministry of Commerce & Industry, in partnership with ChosunILbo, KOTRA, Confederation of Indian Industry (CII) and Invest India, was held in New Delhi.
Aim of the summit is to strengthen the economic relationship, boost trade relations and increase investments between India and Republic of Korea.
11. India and Nepal would hold a joint exercise in which state?
a) Gujarat
b) Rajasthan
c) Uttar Pradesh
d) Uttarakhand
Click here to View Answer
Answer: d) Uttarakhand

India and Nepal would hold a joint exercise in Uttarakhand that will include training on jungle warfare, anti-terrorism combat as well as disaster response activities.
The 13th edition of the Nepal-India joint military exercise will be held in Pithoragarh in a couple of months.
12. Who has been conferred for the 18th edition of Laureus World Sports Awards in Men’s category?
a) Roger Federer
b) Rafael Nadal
c) Cristiano Ronaldo
d) Edwin Moses
Click here to View Answer
Answer: a) Roger Federer

Tennis legend Roger Federer became the most decorated winner in the history of Laureus World Sports Awards after he won twin honours, his sixth, which includes the Sportsman and Comeback titles at the 18th edition of the prestigious awards ceremony.
13. Penny Vincenzi is passed away recently. He is a ________?
a) Actor
b) Journalist
c) Poet
d) Writer
Click here to View Answer
Answer: d) Writer

British writer Penny Vincenzi, whose stories of romance, rivalry and family secrets topped best-seller lists, has died. She was 78.
Vincenzi worked as a journalist before publishing her first novel “Old Sins,” in 1989. Her 17 novels and two story collections sold more than 7 million copies worldwide. Her last book, “A Question of Trust,” was published in 2017.

Leave a Comment