Current Affairs Quiz – February 27 2017

Current Affairs Quiz

1. Rajasthan Chief Minister ______________ inaugurated a medical project Rajasthan Heart Attack Treatment programme (RAHAT) at the Eternal Heart Care Center Hospital in Jaipur
a) Anandiben Patel
b) Mamata Banerjee
c) Vasundhara Raje
d) Mehbooba Mufti

Click here to View Answer
Answer c) Vasundhara Raje. Rajasthan Chief Minister Vasundhara Raje inaugurated a medical project Rajasthan Heart Attack Treatment programme (RAHAT) at the Eternal Heart Care Center Hospital in Jaipur. She also flagged off an ambulance fitted with equipment and trained paramedical staff required for treatment of heart disease. RAHAT programme aims to provide people in remote and rural areas with timely treatment during heart attacks.

2. Which Indian city is the richest Indian city with total wealth of $820 billion?
a) Chennai
b) Kolkata
c) Bangalore
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer d) Mumbai . India’s financial capital Mumbai, which is home to 46,000 millionaires and 28 billionaires, is the richest Indian city with a total wealth of $820 billion. According to New World Wealth, Mumbai is the richest city in the country followed by Delhi and Bengaluru in the second and third place, respectively.

3. Paytm’s e-commerce arm has launched a new mobile app and online shopping portal called __________
a) Paytm Cell
b) Paytm Mall
c) Paytm Shop
d) Paytm Market

Click here to View Answer
Answer b) Paytm Mall. Paytm is now expanding its reach in the e-commerce segment. While the Paytm app itself offered a bunch of booking, buying and renting facilities, the company has now launched a dedicated app and website, Paytm Mall, for the online marketplace business. Presently, the app is only available on Android, but is expected to be launched on iOS soon. Paytm Mall, the company aims to offer a unique combination of the Mall and Bazaar concepts to Indian consumers.

4. World’s first 5G-supporting smart phone launched by ___________
a) Samsung
b) Lenovo
c) HTC
d) ZTE

Click here to View Answer
Answer d) ZTE. Chinese telecoms giant ZTE unveiled the world’s first smartphone compatible with the lightening-fast 5G mobile internet service that networks expect to have up and running by 2020.The company said the Gigabit Phone is the first smartphone capable of download speeds reaching up to 1 gigabit per second (Gbps)—up to 10 times faster than the first generation of 4G services widely.

5. NASA plans to send its first robotic spacecraft to the Sun in _________
a) 2017
b) 2018
c) 2019
d) 2020

Click here to View Answer
Answer b) 2018. NASA plans to send its first robotic spacecraft to the Sun next year that is slated to get within six million kilometres of the blazing star to probe its atmosphere.First, the mission will hopefully unveil why the surface of the Sun, called the photosphere, is not as hot as its atmosphere, called the corona. According to NASA, the surface temperature of the Sun is only about 5,500 degrees Celsius. However, the atmosphere above it is a sizzling two million degrees Celsius.

6. ________________ and _________________ were named as the male and female Players of the Year for 2016
a) Jamie Dwyer and Joyce Sombroek
b) Kieran Govers and Lidewij Welten
c) John-John Dohmen and Maartje Paumen
d) John-John Dohmen and Naomi Van As

Click here to View Answer
Answer d) John-John Dohmen and Naomi Van As. Olympic silver medallist John-John Dohmen of Belgium and retiring Netherlands star Naomi Van As were named the male and female Players of the Year for 2016, respectively, by the International Hockey Federation (FIH). Britain’s Olympic gold medallist Maddie Hinch was adjudged the female Goalkeeper of the Year while David Harte of Ireland was crowned the best goalkeeper in the world for the second year in a row among the men.

7. Jitu Rai and Heena Sidhu related to which sports?
a) Tennis
b) Shooting
c) Badminton
d) Swimming

Click here to View Answer
Answer b) Shooting . India’s ace shooters Jitu Rai and Heena Sidhu gave India its second medal in the ongoing ISSF World Cup by clinching gold in 10m pistol mixed team event at the Dr Karni Singh Shooting Range. Jitu and Heena defeated Japan’s Yukari Konishi and Tomoyuki Matsuda 5-3 in the final. Slovenia’s Naphaswan Yangpaiboon and Kevin Venta were placed third.

8. Former Indian women’s cricketer ____________________ has become the first female cricketer to be nominated for the BCCI Lifetime Achievement Award
a) Shantha Rangaswamy
b) Anjum Chopra
c) Shubhangi Kulkarni
d) Mamatha Maben

Click here to View Answer
Answer a) Shantha Rangaswamy. Former Indian women’s cricketer Shantha Rangaswamy has become the first female cricketer to be nominated for the BCCI Lifetime Achievement Award. Rangaswamy will receive the award at the BCCI Annual Awards 2016-17 on March 8. Rangaswamy was the first Indian women’s cricket team captain and the first woman cricketer to win the Arjuna Award.

9. Which team won the Hockey India League (HIL) title 2017?
a) Punjab Warriors
b) Dabang Mumbai
c) Delhi Waveriders
d) Kalinga Lancers

Click here to View Answer
Answer d) Kalinga Lancers. Dabang Mumbai entered the finals of the fifth edition of Hockey India League by winning their semi-final match against Delhi Waveriders and will now face Kalinga Lancers in the final. Table toppers Dabang Mumbai, led by their skipper Florian Fuchs, rode on a 26th minute field goal by Dutch import Robbert Kemperman to beat Delhi Waveriders 2-0 and reach the summit clash.

10. Sixteen-year-old Husna Sameera made the city proud by setting a Guinness world record for playing ____________ for 34 hours 45 minutes and 56 seconds at a stretch
a) Carrom
b) Cricket
c) Badminton
d) Football

Click here to View Answer
Answer a) Carrom . Sixteen-year-old Husna Sameera made the city proud by setting a Guinness world record for playing carrom for 34 hours 45 minutes and 56 seconds at a stretch. The game was played at DRRMC Indoor Stadium in Vijayawada on December 26-27 last year. However, she received a certificate and a letter of appreciation from the recording agency earlier this week. The carrom game was officially recorded and coordinated by Guinness Book of Records observer, Squadron Leader Jayasimha.

Leave a Comment