Current Affairs Quiz – February 26 & 27 2020

Current Affairs Quiz – February 26 & 27 2020

1. Which state has become first state to launch unified vehicle registration card?
a) Uttar Pradesh
b) Madhya Pradesh
c) Assam
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer b) Madhya Pradesh. Madhya Pradesh has become the first state in the country to introduce the unified registration card and the second state to launch the unified driving license after Uttar Pradesh.

2. BIMSTEC – in this “B” represents___________.
a) Business
b) Bilateral
c) Bilingual
d) Bay of Bengal

Click here to View Answer
Answer d) Bay of Bengal. Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) is working on a project of connecting about 3,000 kilometre-long power grid from Myanmar-Thailand to India.

3. ___________ doctors use robot to perform surgery to treat brain aneurysm.
a) Canadian
b) Indian
c) Australian
d) Italian

Click here to View Answer
Answer a) Canadian. In a first, Canadian doctors have used a robot to perform a surgery to treat brain aneurysm. The medical condition is a weakness in a blood vessel in the brain that balloons and fills with blood.

4. Mansukh Mandaviya launched OPV-6 VAJRA in _____________.
a) Pune
b) Chennai
c) Mumbai
d) Vishakapatnam

Click here to View Answer
Answer b) Chennai. The 6th Coast Guard Offshore Patrol Vessel (OPV-6) ‘VAJRA’ was launched on 27 February at Chennai, Tamil Nadu.

5. Which smartphone brand to have worked with ISRO to bring tech that has been developed in the country to the fore, so far?
a) Lenova
b) Xiaomi
c) Samsung
d) Nokia

Click here to View Answer
Answer b) Xiaomi. Xiaomi has collaborated with ISRO to bring the space agency’s Indian Regional Navigation Satellite System “NavIC technology” to its smartphones.

6. Which country became Indias top trading partner?
a) USA
b) China
c) Japan
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) USA. The data provided by the Ministry of Commerce stated that in 2018-2019 the US had surpassed China to become India’s top trading partner.

7. Exercise Indradhanush – a joint exercise between India and_____________.
a) Sri Lanka
b) USA
c) Nepal
d) UK

Click here to View Answer
Answer d) UK. The exercise is held between the Indian Air Force (IAF), India and Royal Air Force (RAF), the UK. The exercise will formally conclude on 29 February 2020.

8. The fifth edition of Exercise Indradhanush was held at______________.
a) Saudi Arabia
b) Uttar Pradesh
c) Oman
d) Muscat

Click here to View Answer
Answer b) Uttar Pradesh. The fifth edition of Exercise Indradhanush was jointly commenced at Air Force Station Hindan, Airbase in Ghaziabad, Uttar Pradesh on 24 February 2020.

9. Who has been appointed as Indias next Ambassador to France?
a) Jawed Ashraf
b) Arnav Jaweri
c) Adnaniyan M
d) Smriti L

Click here to View Answer
Answer a) Jawed Ashraf. The announcement was made by the Ministry of External Affairs (MEA). He will take up the assignment shortly. The appointment comes in view of rising strategic ties between India and France.

10. Which women cricket team has become 1st team to reach 2020 Women’s T20 WC semis?
a) New Zealand
b) Australia
c) India
d) South Africa

Click here to View Answer
Answer c) India. India defeated New Zealand by four runs on Thursday to register their third straight victory in the 2020 Women’s World Cup.

11. Who has been appointed as brand ambassador for Realme?
a) Amir Khan
b) Virat Kholi
c) Salman Khan
d) MS Dhoni

Click here to View Answer
Answer c) Salman Khan. Bollywood actor Salman Khan will endorse the Chinese smartphone maker Realme, the companysaid on Wednesday.

12. Who is the Chief Electiom Commisioner of India?
a) CM Bodge
b) Sunil Arora
c) Mohammed Asraf
d) Javed Ansari

Click here to View Answer
Answer b) Sunil Arora. A ten-member delegation of MPs, members of the Committee on the Constitution in Riksdag, the Parliament of Sweden, visited the Election Commission in New Delhi.

13. Kazuhisa Hashimoto is passed away at 61, is associated with__________.
a) Creator Of Famous ‘Konami Code’
b) Creator of Python
c) Vocalist
d) All the above

Click here to View Answer
Answer a)Creator Of Famous ‘Konami Code. Kazuhisa Hashimoto, the man who invented the “Konami code” cheat that became pervasive in video gaming and pop culture, has died.

14. KV Jeyasri bagged Sahitya Akademi award for translating___________ novel.
a) Telugu
b) Malayalam
c) Hindi
d) English

Click here to View Answer
Answer b) Malayalam. KV Jeyasri, who bagged the Sahitya Akademi award for translating Malayalam novel ‘Nilam poothu malarnna naal’ into Tamil.

Leave a Comment