Current Affairs Quiz – February 26 2019

Current Affairs Quiz – February 26 2019


1. The President of India, Shri Ram Nath Kovind, presented the Gandhi Peace Prize _______for the years 2017.
a)The Vivekananda Kendra
b)Shri Yohei Sasakawa
c)Sulabh International
d)The Ekal Abhiyan Trust

Click here to View Answer
Answer d)The Ekal Abhiyan Trust. The Gandhi Peace Prize was presented to the Vivekananda Kendra, Kanyakumari for 2015, jointly to the Akshaya Patra Foundation and the Sulabh International for 2016, to the Ekal Abhiyan Trust for 2017, and to Shri Yohei Sasakawa for 2018.

2. The meeting of 20th India-Italy Joint Commission for Economic Cooperation (JCEC) began in ________ .
a)Pune
b)New Delhi
c)Mumbai
d)Baroda

Click here to View Answer
Answer b)New Delhi. The meeting of 20th India-Italy Joint Commission for Economic Cooperation (JCEC) began in New Delhi . The JCEC is an institutional mechanism for bilateral trade engagement held at the level of Minister of Commerce and Industry of the two countries.

3. The National Disaster Management Authority (NDMA) is conducting a two-day national workshop on heat wave risk reduction , The workshop, to be held at _______.
a)Mumbai
b)Delhi
c)Kanpur
d)Nagpur

Click here to View Answer
Answer d)Nagpur. The National Disaster Management Authority (NDMA) is conducting a two-day national workshop on heat wave risk reduction on 27-28 February, 2019. The workshop, to be held at Nagpur, has been organised in collaboration with the Maharashtra Government.

4. Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal laid the foundation stone of Bhogeswar Baruah Sports School at Sarusajai Sports Complex in _______.
a)Silchar
b)Dibrugarh
c)Guwahati
d)Dispur

Click here to View Answer
Answer c)Guwahati . Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal laid the foundation stone of Bhogeswar Baruah Sports School at Sarusajai Sports Complex in Guwahati .

5. Who is the US Ambassador to India ?
a)Kenneth Juster
b)Richard R. Verma
c)Tomasz Kozlowski
d)None of These

Click here to View Answer
Answer a)Kenneth Juster .US Ambassador to India, Kenneth Juster will arrive in Guwahati on his maiden visit to the state of Assam.
the US Ambassador to India, Kenneth Juster will land at the Lokapriya Gopinath Bordoloi International Airport at Borjhar .

6. Prime Minister Narendra Modi is attending the Gita Aradhana Mahotsav at ISKCON Temple in_______.
a)New Delhi
b)Mumbai
c)Guwahati
d)Surat

Click here to View Answer
Answer a)New Delhi.

7. Iran’s Foreign Minister ________ who was the lead negotiator in the 2015 nuclear deal, has resigned.
a)Abulkalam Abdul Momen
b)Marise Payne
c)Abdelkader Messahel
d)Mohammad Javad Zarif

Click here to View Answer
Answer d)Mohammad Javad Zarif .Iran’s Foreign Minister Mohammad Javad Zarif, who was the lead negotiator in the 2015 nuclear deal, has resigned. The Zarif announced the resignation on Instagram yesterday. It can only take effect after President Hassan Rouhani accepts it.

8. ___________ wins Cannes International Open.
a)Pentala Harikrishna
b)Abhijeet Gupta
c)Sandipan Chanda
d)Viswanathan Anand

Click here to View Answer
Answer b)Abhijeet Gupta.

9.Indian women’s team defeated __________ by seven wickets in the second ODI at Mumbai .
a)South Africa
b)Australia
c)New Zealand
d)England

Click here to View Answer
Answer d)England. Indian women’s team defeated England by seven wickets in the second ODI at Mumbai to take an unassailable 2-nil lead in the three-match series. The Indian eves had bundled out England for just 161 in 43.3 overs after the visitors won the toss and opted to bat.

10. India’s ________ achieved his career-best ranking, rising three places to 94th in the latest list.
a)Yuki Bhambri
b)Rohan Bopanna
c)Leander Paes
d)Prajnesh Gunneswaran

Click here to View Answer
Answer d)Prajnesh Gunneswaran. In Tennis, India’s Prajnesh Gunneswaran achieved his career-best ranking, rising three places to 94th in the latest list. Ramkumar Ramanathan dropped nine spots to 137, while Yuki Bhambri further slipped to 171.

11. Skill Development Minister Dharmendra Pradhan inaugurates Skill Saathi Youth Conclave in _________.
a)Odisha
b)Madhya Pradesh
c)Gujarat
d)Assam

Click here to View Answer
Answer a)Odisha.

12. DRDO, successfully test fired indigenously developed Quick Reach Surface-to-Air missiles, QRSAMs, from ITR Chandipur, off the _______.
a)Tuticorin Coast
b)Kochi Coast
c)Mumbai Coast
d)Odisha Coast

Click here to View Answer
Answer d)Odisha Coast. Defence Research and Development Organisation, DRDO, successfully test fired indigenously developed Quick Reach Surface-to-Air missiles, QRSAMs, from ITR Chandipur, off the Odisha Coast. The two missiles were tested for different altitude and conditions.

13. Civil Aviation Ministry organising ‘Aviation Conclave 2019’ with theme of ___________.
a)Flying With All
b)Flying for All
c)Flying for Country
d)Flying for dream

Click here to View Answer
Answer b)Flying for All . The Ministry of Civil Aviation, in association with Airports Authority of India, AAICLAS and Confederation of Indian Industry, is organizing the Aviation Conclave 2019 with an overarching theme of “Flying for All” in New Delhi.

14. _____________and _________ out of RBI’s weak-bank watchlist.
a)Allahabad Bank, Corporation Bank
b)Corporation Bank, ICICI Bank
c)Allahabad Bank, SBI Bank
d)Yes Bank , Axis Bank

Click here to View Answer
Answer a)Allahabad Bank, Corporation Bank. The RBI on Tuesday lifted lending curbs on two more public sector banks (PSBs) – Allahabad Bank and Corporation Bank – by removing them from its weak-bank watchlist. Private sector Dhanlaxmi Bank too has been taken out of the Prompt Corrective Action (PCA) Framework.

 

Leave a Comment