Current Affairs Quiz – February 26 2018

Current Affairs Quiz February 2018

1. What is the host city of 21st National Conference on e-Governance?
a) Kochi
b) Chennai
c) Hyderabad
d) Pune

Click here to View Answer
Answer: c) Hyderabad
The Department of Administrative Reforms and Public Grievances (DARPG), Government of India, along with the Ministry of Electronics & Information Technology, Government of India in association with Government of Telangana is organizing the 21stNational Conference on e-Governance on February 26- 27, 2018 in Hyderabad, Telangana.
The theme of the Conference this year is, ‘Technology for accelerating Development’.


2. Which union Minister has launched initiative for free viral load test for people living with HIV/AIDS?
a) J P Nadda
b) Nitin Gadkari
c) Mahesh Kumar
d) Harsha Vardhan
Click here to View Answer
Answer: a) J P Nadda

Union Health Minister J P Nadda has launched an initiative under which free viral load test would be provided at least once a year to the 12 lakh people undergoing treatment for HIV/AIDS in the country.

3. Which of the research institute has entered a MoU with the Regional Center for Science and Technology Transfer (RCSTT) of Indian Ocean Rim Association (IORA) for designating Central Institute of Medicinal and Aromatic Plants?
a) National Social Science Documentation Centre (NASSDOC)
b) National Handicrafts and Handlooms Museum
c) Council of Scientific & Industrial Research (CSIR)
d) Indian Council of Medical Research
Click here to View Answer
Answer: c) Council of Scientific & Industrial Research (CSIR)

Council of Scientific & Industrial Research (CSIR) has entered into a MoU with the Regional Center for Science and Technology Transfer (RCSTT) of Indian Ocean Rim Association (IORA) for designating Central Institute of Medicinal and Aromatic Plants, Lucknow (CSIR-CIMAP) as Coordinating Center on Medicinal Plants.

4. Who is the present chairman of Council of Scientific & Industrial Research (CSIR)?
a) Shanti Swaroop Bhatnagar
b) Girish Sahni
c) Harsh Vardhan
d) Narendra Modi
Click here to View Answer
Answer: d) Narendra Modi

The Council of Scientific and Industrial Research was established by the Government of India in 1942 is an autonomous body that has emerged as the largest research and development organisation in India.
5. Lalbhai Contractor Stadium is situated in ________?
a) New India
b) Gujarat
c) West Bengal
d) Mizoram
Click here to View Answer
Answer: a) New India

The ‘Run for New India marathon was flagged off from the Lalbhai Contractor Stadium of the city. The Marathon is aimed at creating awareness about social causes and call upon all to resolve to build a New India.
6. The seventh meeting of Eminent Persons Group (EPG) on Nepal-India relations has concluded in which place?
a) Kathmandu
b) Tibet
c) Vienna
d) New Delhi
Click here to View Answer
Answer: a) Kathmandu

The seventh meeting of Eminent Persons Group (EPG) on Nepal-India relations has concluded in Kathmandu.
Various bilateral issues including 1950 Peace and Friendship treaty, trade, environment, border and hydropower were discussed during two-day meeting.
7. Microsoft had tied up with which of the government to Accelerate Cloud Technology Adoption?
a) Haryana
b) Assam
c) Tamil Nadu
d) Rajasthan
Click here to View Answer
Answer: c) Tamil Nadu

The government of Tamil Nadu has announced signing an agreement with IT Major Microsoft to improve the integration of technology in teaching and learning in the state.
The partnership aims to reform education sector, build tech capacity and enhance digital literacy across all levels.
8. T.S.R. Subramanian is passed away recently. He is a former ________?
a) Chief Justice of India
b) Cabinet Minister
c)Lok Sabha Speaker
d) Cabinet Secretary
Click here to View Answer
Answer: d) Cabinet Secretary

Former Cabinet Secretary TSR Subramanian died. He was 79 years old. Subramanian was a 1961-batch officer of the Uttar Pradesh cadre in the Indian Administrative Services. He served as Cabinet Secretary from August 1996 to March 1998.
9. Which of the company has won an arbitration award of Rs 292 crore against the Goa government for non-payment of electricity dues?
a) Bharat Heavy Electricals
b) Adani Transmission Ltd
c) Tata Power
d) Reliance Infrastructure Ltd (RInfra)
Click here to View Answer
Answer: d) Reliance Infrastructure Ltd (RInfra)

Reliance Infrastructure Ltd (RInfra) has won an arbitration award of Rs 292 crore against the Goa government for non-payment of electricity dues.
RInfra has won an arbitration award of Rs 292 crore against Government of Goa. The Arbitration Tribunal, in its award on February 16, 2018, has ordered Government of Goa to pay Rs 292 crore to Reliance Infrastructure Limited by April 15, 2018.
10. The head Quarters of Indian Ocean Rim Association (IORA) is situated which of the place?
a) Canberra, Australia
b) Kathmandu, Nepal
c) Ebene, Mauritius
d) Islamabad, Pakistan
Click here to View Answer
Answer: c) Ebene, Mauritius

Council of Scientific & Industrial Research (CSIR) has entered into a MoU with the Regional Center for Science and Technology Transfer (RCSTT) of Indian Ocean Rim Association (IORA) for designating Central Institute of Medicinal and Aromatic Plants, Lucknow (CSIR-CIMAP) as Coordinating Center on Medicinal Plants.
11. International Conference on Sustainable Biofuels 2018 heald at which of the place?
a) Nagpur
b) New Delhi
c) Pune
d) Mumbai
Click here to View Answer
Answer: b) New Delhi

The two day international conference on Sustainable Biofuels is jointly being organized by Department of Biotechnology, Govt. of India and Biofuture platform.
The event is bringing experts and delegates from 19 countries together in Sustainable Biofuels sector to take stock of current knowledge, share information and best practices, and build consensus on the actions most needed to move forward.

Leave a Comment