Current Affairs Quiz – February 25 2018

Current Affairs Quiz February 2018

1. Who would be inaugurated a museum dedicated to former Odisha chief minister Biju Patnaik?
a) Venkaiah naidu
b) Narendra Modi
c) Ram Nath Govind
d) Naveen Patnaik

Click here to View Answer
Answer: c) Ram Nath Govind
President Ram Nath Kovind will inaugurate a museum dedicated to former Odisha chief minister Biju Patnaik. The Museum and Learning Centre has been set up at Anand Bhawan, the ancestral house of Biju Patnaik in Cuttack.
The ancestral house of Biju Patnaik, which has been converted to a museum in memory of the late leader, houses rare articles belonging to him and will give visitors a comprehensive insight into the life of the legendary personality.


2. Which of the state government has decided to prepare an integrated economic development plan?
a) Jharkhand
b) Odisha
c) Punjab
d) Haryana
Click here to View Answer
Answer: d) Haryana

Haryana government has decided to prepare an integrated economic development plan for Panchkula region.
A consultant is being appointed to prepare the plan, Khattar told a gathering after inaugurating three projects worth more than Rs 83 crore in Panchkula.Panchkula, being close to Chandigarh, has the advantage of location.

3. Who is the governor of Haryana?
a) Kaptan Singh Solanki
b) Mridula Sinha
c) Satya Pal Malik
d) B. D. Mishra
Click here to View Answer
Answer: a) Kaptan Singh Solanki

Kaptan Singh Solanki is the Governor of Haryana and an Indian politician of the Bharatiya Janata Party.

4. India Gas Solutions Pvt Ltd has signed with which of the state government to create marketing infra for natural gas?
a) Assam
b) Andhra Pradesh
c) Karnataka
d) Kerala
Click here to View Answer
Answer: b) Andhra Pradesh

India Gas Solutions Pvt Ltd, the equal joint venture between Reliance Industries and UK’s BP plc, have signed an agreement with Andhra Pradesh government to invest in creating marketing infrastructure for natural gas from KG basin.
India Gas Solutions is a 50:50 joint venture company of Reliance Industries Limited (RIL) and BP International Limited (BP) in the business of marketing gas and LNG in India.
5. Who is the Director General of Aeronautical Quality Assurance (DGAQA) in India?
a) S Christopher
b) CP Ramanarayanan
c) J Manjula
d) Kalyanaraman Ramakrishnan
Click here to View Answer
Answer: b) CP Ramanarayanan

The Directorate General of Aeronautical Quality Assurance (DGAQA) is an organisation under Department of Defence Production, Ministry of Defence.
6. Defence Research and Development Organisation (DRDO) has successfully flown its first flight in user configuration. Name the Flight
a) Sangraha
b) Samyukta
c) 3D-CAR
d) Rustom-2
Click here to View Answer
Answer: d) Rustom-2

The Defence Research and Development Organisation (DRDO) has successfully flew its Rustom 2, the first flight in user configuration with higher power engine, at its Aeronautical Test Range (ATR) in Chitradurga’s Chalakere in Karnataka. The step is being seen as a major push to Prime Minister Narendra Modi’s ‘Make in India’ plan.
7. Name the fifth Payment Bank commenced operations with effect from 22 February, 2018?
a) Cholamandalam Distribution Services Limited
b) Airtel M Commerce Services Limited
c) Aditya Birla Idea Payments Bank Ltd
d) Fino PayTech Limited
Click here to View Answer
Answer: c) Aditya Birla Idea Payments Bank Ltd

Aditya Birla Idea Payments Bank Ltd (ABIPBL) started operations, making it the fifth payments bank to roll out operations after the central bank gave its in-principle approval to 11 applicants in August 2015.
8. The Reserve Bank of India (RBI) has asked banks to integrate SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) with its core banking solutions (CBS) by which of the dealline?
a) June 30, 2018
b) May 30, 2018
c) April 30, 2018
d) March 30, 2018
Click here to View Answer
Answer: c) April 30, 2018

The Reserve Bank of India (RBI) has asked banks to integrate SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) with its core banking solutions (CBS) by April 30.
The central bank’s direction comes in the view of the Rs 11,400 crore fraud that was detected by the Punjab National Bank (PNB) at one of its branches in Mumbai.
9. Which of the following institution will be the host of 8th Theatre Olympics?
a) Asian Academy of Film & Television
b) Indian Institute of Information Technology
c) Film and Television Institute of India
d) National School of Drama
Click here to View Answer
Answer: d) National School of Drama

Theatre productions in India and abroad will be seen at the ‘8th Theatre Olympics’, organised by the National School of Drama, from February 27, as part of its 17-city tour of the country.
The Kolkata leg of the festival, organised for the first time in India, will end on March 13 after staging 21 theatre productions including English and other foreign and regional languages in both verbal and non-verbal forms in three venues.
10. Who has been won silver medal at 69th Strandja Memorial boxing tournament in 48kg category?
a) M C Mary Kom
b) Sevda Asenova
c) Seema Poonia
d) Anna Ivanova
Click here to View Answer
Answer: a) M C Mary Kom

Five-time world champion M C Mary Kom had to be content with a silver medal after going down in the final of the 69th Strandja Memorial boxing tournament for men and women.
Mary Kom (48kg), who came into the event in pursuit of a third consecutive gold medal after the Asian championships and the India Open, lost to Bulgaria’s Sevda Asenova.
11. Who recently won Austrian Open International Challenge?
a) Prakash Amritraj
b) Ashok Amritraj
c) Parupalli Kashyap
d) Akhtar Ali
Click here to View Answer
Answer: c) Parupalli Kashyap

Parupalli Kashyap clinched his first title in over three years when he defeated Malaysia’s June Wei Cheam in the men’s singles final of the Austrian Open International Challenge in Vienna.
Kashyap, the reigning Commonwealth Games champion, saw off Cheam 23-21 21-14 in a 37-minute clash.
12. Veteran Bollywood actress Sridevi is passed away recently, who conferred which of the national award?
a) Padma Shri
b) Padma Vibhusha
c) Padma Bhushan
d) None of the Above
Click here to View Answer
Answer: a) Padma Shri

Veteran Bollywood actress Sridevi, who had an illustrious career spanning over four decades, passed away in Dubai. She was 55. Sridevi, a Padma Shri awardee in 2013.
13. Emma Chambers is passed away recently. She is a ___________?
a) Naturalist
b) Writer
c) Journalist
d) Actress
Click here to View Answer
Answer: d) Actress

English actor Emma Chambers, popular for her roles in “The Vicar of Dibley” and “Notting Hill”, has passed away at the age of 53.

Leave a Comment