Current Affairs Quiz – February 24 & 25 2020

Current Affairs Quiz – February 24 & 25 2020

1. Artificial Intelligence based Chatbot ASKDISHA launched by the ___________.
a) Railways
b) Army
c) Income Tax dept
d) Navy

Click here to View Answer
Answer a) Railways. The Indian Railways recently launched Artificial Intelligence based chatbot called “ASKDISHA”. The chatbot will interact with the Railway customers in Hindi language resolving their queries.

2. Which Indian States have topped the list in average consumption of added fat?
a) Pune
b) Delhi
c) Ahmedabad
d) Both b and c

Click here to View Answer
Answer d) Both b and c. The study said that vegetarians consume more fat than that of non-vegetarians. Also, among the metropolitan cities of India, Delhi and Ahmedabad topped the list in average consumption of added fat.

3. ______ surpasses China to become India’s top trading partner.
a) Russia
b) Japan
c) Canada
d) US

Click here to View Answer
Answer d) US. The United States has surpassed China to become India’s top trading partner. According to the Commerce Ministry data, the bilateral trade between the US and India stood at nearly 88 billion dollars in 2018-19 fiscal. During the period, India’s trade with China was at 87.1 billion dollars.

4. Who is the first vice president in South Sudan?
a) Sunao Maikan
b) Riek Machar
c) John Garang
d) Salva Kaiir mayardit

Click here to View Answer
Answer b) Riek Machar. In South Sudan, rebel leader Riek Machar was sworn in as first vice president. The rebel leader returns as first vice president in a transition government which will serve for 36 months.

5. The Indian Government aims to make ___________ a steel hub of the country.
a) Uttar Pradesh
b) Chhattisgarh
c) Tamil Nadu
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Chhattisgarh. Union Minister for Petroleum, Natural Gas and Steel Dharmendra Pradhan has said that the government aims to make Chhattisgarh a steel hub of the country.

6. Who has become India’s youngest ever Grandmaster?
a) Ram Nath
b) Devan M
c) Gukesh
d) Praggnanandhaa M

Click here to View Answer
Answer c) Gukesh. Gukesh has become India’s youngest GM at 12 years, 7 months and 17 days. With this achievement, Gukesh has overtaken Praggnanandhaa who held the record at 12 years and 10 months.

7. Which country will host Commonwealth Shooting and Archery Championships in January 2022?
a) Indonesia
b) Australia
c) India
d) Nepal

Click here to View Answer
Answer c) India. India will host the Commonwealth Shooting and Archery Championships in January 2022. The medals from the two events will be counted for ranking of competing nations at the Birmingham Games.

8. Central Excise Day is observed on _____________.
a) February 20
b) February 22
c) February 23
d) February 24

Click here to View Answer
Answer d) February 24. Central Excise Day is celebrated every year on February 24 across the whole India to encourage the employees of excise department to carry out the central excise duty all over India in better way in order and even to prevent the corruption in goods manufacturing business .

9. Who has crowned 2020 LIVA Miss Diva Universe?
a) Meera Mithun
b) Reshma Kumari
c) Adline Castelino
d) Vartika Ray

Click here to View Answer
Answer c) Adline Castelino. Adline Castelino won the LIVA Miss Diva Universe 2020 title. She was crowned by Vartika Singh, Miss Diva Universe 2019, at an event held on Mumbai.

10. According to 2019 World Air Quality Report, Which city has topped the list of world’s most polluted capital cities in the world?
a) Tokyo
b) Beijing
c) Jakarta
d) Delhi

Click here to View Answer
Answer d) Delhi. Delhi topped the list of world’s most polluted capital cities in the world while Ghaziabad topped the list of most polluted regional cities. The average Particulate Matter (PM 2.5) concentration of Delhi is 98.6, said the report.

11. Katherine Johnson is passed away at 101, is associated with____________.
a) Human computer
b) NASA mathematician
c) Scientist
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer d) Both a and b. NASA mathematician Katherine Johnson, whose calculations helped get the first Americans to space and back safely, died today at the age of 101.

12. Abbott India launches vaccine against ______ strains of influenza virus.
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

Click here to View Answer
Answer c) 4. “It is the only 0.5 ml quadrivalent flu vaccine in India that has been approved for use in children below 3 years. In fact, it can be given to children from 6 months onwards, and to adults,” the company said in a statement.

13. GoI launches “_________” to improve Ease of Doing Business in the country.
a) Easy*
b) SPICe+
c) BusineSS+
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) SPICe+. Government of India launched SPICe+, a web form that integrates 10 services of various ministries and departments.

14. India ranked _________ in Ease of Doing Business ranking published by World Bank.
a) 63rd
b) 72nd
c) 85th
d) 89th

Click here to View Answer
Answer a) 63rd.

Leave a Comment