Current Affairs Quiz – February 24 2019

Current Affairs Quiz – February 24 2019


1. IIFL Home Finance signed a MoU with the_________ government for capacity building for affordable housing through credit-linked subsidy scheme .
a)Manipur
b)Sikkim
c)Assam
d)Maharashtra

Click here to View Answer
Answer d)Maharashtra. IIFL Home Finance signed a memorandum of understanding (MoU) with the Maharashtra government for capacity building for affordable housing through credit-linked subsidy scheme (CLSS) under Pradhan Mantri Awas Yojana (PMAY).

2. Srei Equipment Finance has tied up with state-owned __________to jointly provide financing for construction and farm equipment.
a)ICICI
b)SBI
c)PNB
d)Syndicate Bank

Click here to View Answer
Answer d)Syndicate Bank . Srei Equipment Finance, a wholly owned subsidiary of Srei Infrastructure Finance, has tied up with state-owned Syndicate Bank to jointly provide financing for construction and farm equipment.

3. Modi Launches PM-KISAN Scheme, Under this__________ will be paid to 12 crore small and marginal farmers.
a)Rs 6,000
b)Rs 5,500
c)Rs 6,050
d)Rs 6,500

Click here to View Answer
Answer a)Rs 6,000. The Centre had announced the PM-KISAN scheme in the 2019-20 Interim Budget. Under this, Rs 6,000 will be paid to 12 crore small and marginal farmers holding cultivable land of up to two hectares per year in three instalments. the funds will be electronically transferred to the bank accounts of beneficiaries.

4. The six-day 11th Ankiya Bhaona Samaroh to begin at Goalpara in _________.
a)Sikkim
b)Assam
c)Manipur
d)Assam

Click here to View Answer
Answer d)Assam. The six-day 11th Ankiya Bhaona Samaroh organised by Guwahati-based Sattriya Kendra of Sangeet Natak Akademi, New Delhi in collaboration with the Goalpara district administration and Goalpara College, will get underway at Goalpara .

5. ____________ has launched a cruise missile from a submarine for the first time during an ongoing annual military drill in the Strait of Hormuz .
a)India
b)China
c)Iraq
d)Iran

Click here to View Answer
Answer d)Iran .Iran has launched a cruise missile from a submarine for the first time during an ongoing annual military drill in the Strait of Hormuz . anti-ship cruise missile” was launched from a Ghadir-class submarine.

6. Donald Keene died of heart failure at a Tokyo hospital , He was a _________.
a)Writer
b)Scientist
c)Player
d)literature

Click here to View Answer
Answer d)literature. Donald Keene, a scholar of Japanese literature who became the first foreigner to receive the country’s highest cultural award, died of heart failure at a Tokyo hospital. Keene, 96, was known for introducing Japan’s culture in the United States and around the world through his scholarship and translations of classical and modern Japanese literature.

7. Saudi Arabia appointed ___________ as its new ambassador to the United States.
a)Ronojoy Dutta
b)Poonam Khetrapal
c)Reema bint Bandar bin Sultan
d)Abdullah Sultan Ahmad Shah

Click here to View Answer
Answer c)Reema bint Bandar bin Sultan.

8. Who has been elected third time unopposed as the President of Wrestling Federation of India (WFI)?
a)Deepak Maheshwari
b)Parthasarathi Mukherjee
c)Manu Sawhney
d)Brij Bhushan Sharan

Click here to View Answer
Answer d)Brij Bhushan Sharan. Member of Parliament Brij Bhushan Sharan Singh has been elected third time unopposed as the President of Wrestling Federation of India (WFI). Election of the Office Bearers and Executive Committee Members of WFI for the next years term (2019-2023) were held here at the Constitution Club of India .

9. India defender _____________ was awarded with the 2018 Player of the Year award by the Asian Hockey Federation.
a) Jhulan Goswami
b)Woorkeri Raman
c)Mithali Raj
d)Harmanpreet Singh

Click here to View Answer
Answer d)Harmanpreet Singh. India defender Harmanpreet Singh was awarded with the 2018 Player of the Year award by the Asian Hockey Federation while women’s team striker Lalremsiami bagged the Rising Player of The Year prize.

10. Central Excise Day is celebrated on which date ?
a)February 20
b)February 25
c)February 26
d)February 24

Click here to View Answer
Answer d)February 24. Central Excise Day is commemorated every year all across the India on 24th of February to encourage the employees of excise department to carry out the central excise duty all over the India in better way in order to prevent the corruption in goods manufacturing business as well as implement other rules to carry out best possible excise services.

11. India’s ace badminton player and Olympic silver-medallist _________ flew in homemade combat fighter jet Tejas aircraft.
a)Pullela Gopichand
b)Saina Nehwal
c)PV Sindhu
d)Jwala Gutta

Click here to View Answer
Answer c)PV Sindhu. India’s ace badminton player and Olympic silver-medallist PV Sindhu flew in homemade combat fighter jet Tejas aircraft at the ongoing Aero India air show in Bengaluru

12. RBI would merged three NBFC categories into a new category called ____________.
a)NBFC-IDF
b)NBFC-IFC
c)NBFC-AFC
d)NBFC-ICC

Click here to View Answer
Answer d)NBFC-ICC . The Reserve Bank of India (RBI) has merged three categories of NBFCs — asset finance, loan companies and investment companies — into one new category called NBFC-investment and credit company (NBFC-ICC) to ease operational flexibility of these institutions.

Leave a Comment