Current Affairs Quiz – February 23 2019

Current Affairs Quiz – February 23 2019


1.Union Home Minister Rajnath Singh inaugurates Waste to Wonder Park in _________.
a)Patna
b)Surat
c)Mumbai
d)Delhi

Click here to View Answer
Answer d)Delhi. Union Home Minister Rajnath Singh inaugurated a new park which houses the replicas of seven wonders of the world at Sarai Kale Khan. The park, which is called the ‘Waste to Wonder Park’, was built by the South Delhi Municipal Corporation (SDMC).

2. The Department of Atomic Energy (DAE) Media Meet held at Anushakti Bhavan in ______.
a)Jhansi
b)Lucknow
c)Mumbai
d)Delhi

Click here to View Answer
Answer c)Mumbai . The Department of Atomic Energy (DAE), in collaboration with PIB Mumbai, organized a half-day event to provide an opportunity for the media interested in the sector to get a deeper understanding of issues germane to the field. The theme chosen for the Media Meet was “Radioisotopes in Healthcare – Radiopharmaceuticals for Nuclear Medicine: DAE Roles and Contributions”.

3. Who will attend OIC meet as ‘guest of honour in Abu Dhabi next month ?
a)Rajnath Singh
b)Arun Jaitley
c)Narendra Modi
d)Sushma Swaraj

Click here to View Answer
Answer d)Sushma Swaraj . In a significant move, India has been invited to the inaugural plenary of the foreign ministers’ conclave of the OIC, a powerful grouping of Muslim majority nations, and External Affairs Minister Sushma Swaraj will attend it in Abu Dhabi next month as the ‘guest of honour’.

4. Which state Cabinet approved the ‘Khushi’ scheme to provide free sanitary napkins to school girls ?
a)Manipur
b)Sikkim
c)Bihar
d)Odisha

Click here to View Answer
Answer d)Odisha . The Odisha Cabinet on Friday approved the ‘Khushi’ scheme to provide free sanitary napkins to school girls across the state. The scheme will benefit nearly 17.25 lakh school girls from Class VI to XII studying in government and government-aided schools. The state government will spend ₹466 crore over a period of five years to implement the schem

5. According to the World Economic Forum’s Global Gender Gap Report ,Which country leads Asia in gender equality ?
a)Philippines
b)New Zealand
c)Norway
d)Rwanda

Click here to View Answer
Answer a)Philippines. According to the World Economic Forum’s Global Gender Gap Report for 2018, the Philippines was ranked eighth among the 10 best performers. Iceland, Norway, Sweden, Finland, Nicaragua, Rwanda, New Zealand, Ireland, and Namibia are the other countries on the list.

6. ___________ launched Rs 100-crore Sweet Revolution scheme under which 1,207 farmers will be given Rs 1 lakh for bee keeping.
a)Sikkim
b)Manipur
c)Jharkhand
d)Assam

Click here to View Answer
Answer c)Jharkhand.

7.Sudanese President ___________________ has declared a year-long state of emergency, dissolving his cabinet and local governments throughout the country.
a)Bujar Nishani
b)Abdelaziz Bouteflika
c)Edi Rama
d)Omar al-Bashir

Click here to View Answer
Answer d)Omar al-Bashir. Sudanese President Omar al-Bashir has declared a year-long state of emergency, dissolving his cabinet and local governments throughout the country. Bashir also called on Sudan’s parliament to postpone constitutional amendments that would allow him to run for another term in a presidential election in 2020.

8. ___________is the capital city of Sudan .
a)Algiers
b)Kabul
c)Khartoum
d)Andorra la Vella

Click here to View Answer
Answer c)Khartoum. Sudan or the Sudan, officially the Republic of the Sudan, is a country in Northeast Africa.

9. Which Union Minister presented the Digital India Awards on 22 February?
a)Arun Jaitley
b)Jagat Prakash Nadda
c)Ravi Shankar Prasad
d)Sushma Swaraj

Click here to View Answer
Answer c)Ravi Shankar Prasad. The Digital India Awards have been instituted under the ambit of the National Portal of India by National Informatics Centre, MeitY, to promote exemplary initiatives in e-governance using the medium of World Wide Web.

10.What is the theme of World Thinking Day 2019?
a)Women Empowerment
b)Healthy World
c)Leadership
d)Entrepreneurship

Click here to View Answer
Answer c)Leadership. World Thinking Day, formerly Thinking Day, is celebrated annually on 22 February by all Girl Guides and Girl Scouts.2019 Theme of World Thinking Day is: “Leadership”.

Leave a Comment