Current Affairs Quiz – February 23 2018

Current Affairs Quiz February 2018

1. India’s central bank RBI recently launched a Ombudsman scheme for which of the following institution?
a) Non-Banking Financial Companies
b) Infrastructure Debt Fund
c) Core Investment Company
d) Infrastructure Finance Company

Click here to View Answer
Answer: a) Non-Banking Financial Companies
India’s central bank, Reserve Bank of India (RBI), has launched the Ombudsman Scheme for Non-Banking Financial Companies (NBFCs).
The scheme will provide a cost-free and expeditious complaint redressal mechanism relating to deficiency in the services by NBFCs.


2. The offices of the NBFC ombudsmen will not function at which of the following metro centre?
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Pune
d) Chennai
Click here to View Answer
Answer: c) Pune

The offices of the NBFC ombudsmen will function at four metro centres — Chennai, Kolkata, Mumbai and New Delhi.
The NBFC Ombudsman does not charge any fee for filing and resolving customers’ complaints.

3. With which organisation and Export Promotion Council for EOUs & SEZs (EPCES) have signed an agreement for sharing information relating to special economic zones?
a) CBDT
b) ASSOCHAM
c) NASSCOM
d) Reserve Bank of India
Click here to View Answer
Answer: b) ASSOCHAM

Assocham and Export Promotion Council for EOUs & SEZs (EPCES) have signed an agreement for sharing information relating to special economic zones and export oriented units and jointly organising events in India and abroad.
As per the Memorandum of Understanding (MoU), Assocham and EPCES would collaborate to actualise a shared agenda consisting of wide ranging activities of mutual benefits.

4. Who is the president of ASSOCHAM?
a) Kiran Grandhi
b) Balkrishan Goenka
c) Sunil Kanoria
d) Sandeep Jajodia
Click here to View Answer
Answer: d) Sandeep Jajodia

The Associated Chambers of Commerce and Industry of India (ASSOCHAM) is one of the apex trade associations of India. The organisation represents the interests of trade and commerce in India, and acts as an interface between industry, government and other relevant stakeholders on policy issues and initiatives. Sandeep Jajodia is the presedent of Assocham.
5. Paytm has incorporated how many insurance companies with an initial paid-up capital / authorised capital of $15,390 (INR 1 Mn)?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
Click here to View Answer
Answer: a) 2

Paytm has launched two more firms with an aim to enter the insurance sector in the country.
Vijay Shekhar Sharma-led firm has started Paytm Life Insurance Corporation Limited as well as Paytm General Insurance Corporation Limited.
One97 Communications in all now have six companies under its umbrella including Paytm, Paytm Money, Paytm Mall and Paytm Payments Bank.
6. What is the dead line to achieve 175 GW renewable energy in India stated by New & Renewable Energy Secretary Anand Kumar?
a) 2026
b) 2022
c) 2025
d) 2020
Click here to View Answer
Answer: b) 2022

India would achieve the target of 175 GW of installed renewable energy capacities well before 2022 for which bidding process would be completed on time and International Solar Alliance (ISA) shall help mobilise sufficient funds for solar energy projects stated by New & Renewable Energy Secretary Anand Kumar at a PHDCCI event.
7. How much amount to be given by ADB to improve water supply in Bihar?
a) USD 86 million
b) USD 84 million
c) USD 88 million
d) USD 80 million
Click here to View Answer
Answer: b) USD 84 million

The Finance Ministry will get a loan of USD 84 million from the Asian Development Bank (ADB) to improve water supply in the Bhagalpur and Gaya districts of Bihar.
The Tranche 2 loan is part of the USD 200 million Multi -Tranche Financing Facility (MFF) for Bihar Urban Development Investment Program that was approved by ADB in 2012, to provide sustainable urban infrastructure and services in four towns – Bhagalpur, Gaya, Darbhanga, and Muzaffarpur.
8. Name the nuclear-capable ballistic missile, India has successfully test-fired?
a) Dhanush
b) Akash
c) Prithvi
d) Agni
Click here to View Answer
Answer: a) Dhanush

India has successfully test-fired the nuclear-capable ‘Dhanush’ ballistic missile with a strike range of 350 kms from a naval ship off Odisha coast
The surface-to-surface missile, a naval variant of the indigenously-developed ‘Prithvi’ missile, was test-fired from the ship positioned near Paradip in the Bay of Bengal. ‘Dhanush’ missile is capable of carrying a payload of 500 kg and hitting both land and sea-based targets.
9. Name the sate rocket carrying internet satellites test series launched successfully by SpaceX at Vandenberg Air Force Base?
a) Falcon 7
b) Falcon 6
c) Falcon 9
d) Falcon 5
Click here to View Answer
Answer: c) Falcon 9

SpaceX has successfully launched a Falcon 9 from SLC-4 at Vandenberg Air Force Base, its first launch since its successful Falcon Heavy test earlier this month.
This launch had a secondary purpose, however, and one that might ultimately be more important to SpaceX’s long-term goals.
10. How many agreements signed between India and Canada including in the area of nuclear science, energy cooperation and information communication technology?
a) 2
b) 4
c) 6
d) 8
Click here to View Answer
Answer: c) 6

India and Canada have signed six agreements, including in the area of nuclear science, energy cooperation and information communication technology.
A memorandum of understanding (MoU) was signed between India’s Department of Atomic Energy and the Department of Natural Resources of Canada for co-operation in the fields of science, technology and innovation.
11. Which country has signed recently with India to exchange information to check smuggling?
a) France
b) Canada
c) Sri Lanka
d) Thailand
Click here to View Answer
Answer: c) Sri Lanka

India and Sri lanka have decided to regularly exchange information to check smuggling between the two countries.
They have resolved to strengthen cooperation in preventing the smuggling of gold, drugs, fake Indian currency notes (FICN), wildlife, and other contraband across the India-Sri Lanka route, and to address trade-related issues such as country of origin frauds that impact the revenue of both the countries.
12. India has signed an agreement for cooperation in the pharmaceutical industry with which of the following country?
a) Uzbekistan
b) Turkmenistan
c) Kazakhstan
d) Azerbaijan
Click here to View Answer
Answer: a) Uzbekistan

The Andijan Region of Uzbekistan and India have inked an agreement for cooperation in the pharmaceutical industry.
Both sides have agreed to work together in principle on the issue of creating an Uzbek-Indian free pharmaceutical zone in the Andijan region and start joint development of a business plan for this project.
13. The capital city of Uzbekistan is_________
a) Baku
b) Tashkent
c) Ashgabat
d) Astana
Click here to View Answer
Answer: b) Tashkent

Tashkent is the capital and largest city of Uzbekistan, as well as the most populated city in Central Asia. It’s known for its many museums and its mix of modern and Soviet-era architecture.
14. Kunwar Bai, the 106-year-old icon for Swachh Bharat campaign has died recently, who is belongs to which of the state?
a) Chhattisgarh
b) Maharashtra
c) Rajasthan
d) Gujarat
Click here to View Answer
Answer: a) Chhattisgarh

Kunwar Bai, a 106-year-old woman from Chhattisgarh who was chosen as a mascot for the `Swachh Bharat Abhiyan’, died. Kunwar Bai shot to fame in 2016 when the story of how she sold her goats to build a toilet at home got nationwide publicity.

Leave a Comment