Current Affairs Quiz – February 22 & 23 2020

Current Affairs Quiz – February 22 & 23 2020

1. International Judicial Conference was held in ___________.
a) Chennai
b) New Delhi
c) Kolkata
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. International Judicial Conference was held in New Delhi on 22 February. The conference was addressed by Prime Minister Shri Narendra Modi. Distinguished Judges of the Supreme Court and various High Courts, Eminent lawyers and delegates from overseas also took part in the Conference.

2. Who has conferred the Ideal Legislative Assembly Speaker Award?
a) Om Birla
b) Chandrasekar Rao
c) Sreeramakrishnan
d) Mani Rathnakumar

Click here to View Answer
Answer c) Sreeramakrishnan. The Ideal Legislative Assembly Speaker/Ideal Legislative Council Chairman Award was presented to the Speaker of the Kerala Legislative Assembly, Shri P. Ramakrishnan.

3. Khelo India University Games to begin in ____________.
a) Assam
b) Chandigarh
c) Uttar Pradesh
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer d) Odisha . The first-ever Khelo India University Games will begin in Odisha at the Jawaharlal Nehru Indoor Stadium, Cuttack on 22 February 2020.

4. Who won the Laureus World Sportsman of the year award?
a) Lewis Hamilton
b) Christiano Ronaldo
c) Lionel Messi
d) Both a and c

Click here to View Answer
Answer d) Both a and c. British racing driver Lewis Hamilton and footballer Lionel Messi were declared the joint winners of the Laureus World Sportsman of the year award.

5. GSI discovers gold deposits of over 3,000 tonnes in _____________.
a) Andhra Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Meghalaya
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Uttar Pradesh. The Geological Survey of India (GSI) has discovered gold deposits to the tune of around 3,000 tonnes in Sonbhadra district of Uttar Pradesh, almost five times India’s current reserve of the yellow metal.

6. Railway customers can now converse in ___________ language through ‘ASKDISHA’ chatbot.
a) Tamil
b) Hindi
c) Marathi
d) Uruthu

Click here to View Answer
Answer b) Hindi. Ministry of Railways upgraded services of Artificial Intelligence (AI) based ASKDISHA chatbot to converse with Railway customers in the Hindi language.

7. NFR Construction builds Indias tallest pier bridge in ________________.
a) Manipur
b) Meghalaya
c) Assam
d) Arunachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Manipur. The Northeast Frontier Railway (NF) Construction Organisation has built India’s tallest railway pier bridge across river Makru in the Tamenglong district of Manipur. India’s tallest pier bridge is 100 m tall. It is equivalent to a 33-storey building.

8. Krishna Bose passed away at 89, is associated with____________.
a) Actor
b) Scientist
c) Politician
d) Agriculturist

Click here to View Answer
Answer c) Politician. Academic-turned-politician, Krishna Bose, passed away in West Bengal due to cardiac arrest. She was 89 years old. She served as a Member of Parliament elected from the Jadavpur constituency in West Bengal as an All India Trinamool Congress (TMC) candidate.

9. National Organic Food Festival inaugurated in _____________.
a) Coimbatore
b) Thrissur
c) New Delhi
d) Pune

Click here to View Answer
Answer c) New Delhi. Ministry of Food Processing and Ministry of Women and Child Development jointly inaugurated the National Organic Food Festival in New Delhi.

10. Ravi Dahiya won gold, is associated with____________.
a) Boxing
b) Swimming
c) Weightlifting
d) Wrestling

Click here to View Answer
Answer d) Wrestling. Ravi Dahiya impressed with a gold-winning effort at the Asian Wrestling Championship but India’s biggest Olympic medal hope Bajrang Punia looked good until he ran into Japanese Takuto Otoguro in his final.

11. Which states have lead in Direct Benefit Transfer payouts?
a) West Bengal
b) Haryana
c) Uttarkhand
d) Both b and c

Click here to View Answer
Answer d) Both b and c. West Bengal has emerged as the worst while new Union Territories (UTs) of Jammu & Kashmir (J&K) and Ladakh have notched up an impressive show in ratings prepared for the first time by Centre regarding Direct Benefit Transfer (DBT) payouts.

12. Who is the CM of Maharastra?
a) Uddhav Thackeray
b) Hemant Soren
c) Pinarayii Vijayan
d) Sourav Rangan

Click here to View Answer
Answer a) Uddhav Thackeray. Maharashtra Chief Minister Uddhav Thackeray on Saturday presented the State sports awards to the winners at a glittering ceremony here.

13. Who has received SERB Women Excellence Award-2020?
a) Niti Kumar
b) Divya Kumari
c) Anu Hassan
d) Dr.Shreya Iyer

Click here to View Answer
Answer a) Niti Kumar. Dr Niti Kumar, Senior Scientist from Division of Molecular Parasitology and Immunology, CSIR-CDRI, Lucknow has received SERB Women Excellence Award-2020.

Leave a Comment