Current Affairs Quiz – February 22 2019

Current Affairs Quiz – February 22 2019


1.__________offers instant life insurance for Rs 20 on its App to its users.
a)NIACL
b)MobiKwik
c)LIC
d)HDFC Life

Click here to View Answer
Answer b)MobiKwik. MobiKwik, India’s largest digital financial services platform, announced the launch of digital life insurance on its app to its users. The offering begins with a life cover of Rs 1 lakh available for a monthly premium as low as Rs 20 per month.

2. India and Sri Lanka signed a Memorandum of Understanding (MoU) to establish a business centre for ICT incubators in ______________.
a)Jaffna
b)Colombo
c)Delhi
d)Mumbai

Click here to View Answer
Answer a)Jaffna. India and Sri Lanka signed a Memorandum of Understanding (MoU) to establish a business centre for ICT incubators in Jaffna through grant of 25 crore Sri Lankan rupees from India.

3. Who has been received the Seoul Peace Prize from the South Korean government ?
a)Moon Jae-in
b)Narendra Modi
c)Kim Jong-un
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)Narendra Modi . Prime Minister Narendra Modi received the Seoul Peace Prize from the South Korean government in recognition of his service to international cooperation, global growth and human development.

4. Union Minister Shri Nitin Gadkari will lay the foundation stone for a flyover project at ___________ in Madhya Pradesh .
a)Gwalior
b)Bhopal
c)Indore
d)Jabalpur

Click here to View Answer
Answer d)Jabalpur.

5. Sh.Nitin Gadkari, inaugurated and laid foundation stone for projects worth Rs 5,894 crore at Chandi Ghat in ____________.
a)Indore
b)Mathura
c)Varanasi
d)Haridwar

Click here to View Answer
Answer d)Haridwar. The Union Minister for Road Transport & Highways, Shipping and Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation Shri Nitin Gadkari inaugurated and laid foundation stone for projects worth Rs 5,894 crore at Chandi Ghat in Haridwar.

6. The world’s largest bee — a giant insect roughly the size of a human thumb has been rediscovered in  _____.
a)Russia
b)China
c)Nepal
d)Indonesia

Click here to View Answer
Answer d)Indonesia . The world’s largest bee — a giant insect roughly the size of a human thumb — has been rediscovered in a remote part of Indonesia in its first sighting in nearly 40 years.

7. Boxing Federation of India president__ has been elected as the President of the Foundation Board .
a)Ajay Kumar
b)Ajay Singh
c)Suman Kumari
d)Ronojoy Dutta

Click here to View Answer
Answer b) Ajay Singh. Boxing Federation of India president Ajay Singh has been elected as the President of the Foundation Board for Better Boxing, an elite International Boxing Association (AIBA) elite foundation.

8. Uttar Pradesh, Chief Minister Yogi Adityanath launched Scheme for Adolescent girls, the scheme focuses on girls aged between _________years .
a)11 to 21
b)12 to 14
c)1 to 14
d)11 to 14

Click here to View Answer
Answer d)11 to 14.In Uttar Pradesh, Chief Minister Yogi Adityanath launched Scheme for Adolescent girls . The scheme focuses on girls aged between 11 to 14 years who have left studies and will take steps for proper nutrition and special care for them.

9. Over How many people have been treated free of cost under world’s largest health care programme, Ayushman Bharat scheme?
a)10 lakh
b)5 lakh
c)20 lakh
d)12 lakh

Click here to View Answer
Answer d)12 lakh. Over 12 lakh people have been treated free of cost under Ayushman Bharat scheme, the world’s largest health care programme, the CEO of Ayushman Bharat Dr Indu Bhushan said at the Medical Fair India 2019 in Delhi. Prime Minister Narendra Modi had launched the scheme in September last year.

10.The Financial Action Task Force (FATF) has extended the deadline for Iran to fix its anti-money laundering and terrorism financing rules till ______________.
a)July 2019
b)June 2019
c)August 2019
d)Sep 2019

Click here to View Answer
Answer b)June 2019. The Financial Action Task Force (FATF) has extended the deadline for Iran to fix its anti-money laundering and terrorism financing rules till June 2019. While welcoming the passage of the Anti-Money Laundering Act in Iran, the FATF in a statement expressed its disappointment that the Action Plan still remains outstanding.

11. Justice _____________takes oath as First Lokayukta of Nagaland.
a)Uma Nath Singh
b)Sushil Chandra
c)Rishi Kumar Shukla
d)Yashvardhan Kumar Sinha

Click here to View Answer
Answer a)Uma Nath Singh. The first Lok Ayukta of Nagaland, Justice Uma Nath Singh, took the oath of office on Friday evening. Nagaland Governor PB Acharya administered the oath to him at a function held at Raj Bhavan.

Leave a Comment