Current Affairs Quiz – February 22 2018

Current Affairs Quiz February 2018

1. India placed which of the rank position in Global Corruption Perception Index released by Berlin-based non-government organisation Transparency International (TI)?
a) 69
b) 81
c) 75
d) 82

Click here to View Answer
Answer: b) 81
India’s ranking in the annual corruption index, released by Berlin-based non-government organisation Transparency International (TI), slid to 81 among a group of 180 countries. The Corruption Perception Index 2017 also singled out India as one of the “worst offenders” in the Asia-Pacific region.


2. Who is the Lieutenant Governor of Delhi?
a) Anil Baijal
b) Praful Khoda Patel
c) V. P. Singh Badnore
d) Devendra Kumar Joshi
Click here to View Answer
Answer: a) Anil Baijal

Anil Baijal is a retired Indian Administrative Service officer and is the 21st Lieutenant Governor of Delhi.

3. An Inter-Ministerial Committee (IMC) on Medicinal and Aromatic Plants (MAPs) has been set up for which of region in India?
a) South-West Region
b) North-East Region
c) North-West Region
d) South-east Region
Click here to View Answer
Answer: b) North-East Region

An Inter-Ministerial Committee (IMC) on Medicinal and Aromatic Plants (MAPs) has been set up for the North Eastern Region (NER). This was decided after a meeting between Secretaries of DoNER and AYUSH. The IMC is to create synergy in various programmes of the Union Government to enable medicinal and aromatic plants sector become vibrant and develop the resources to its potential.

4. Who is the Minister of state independent charge of Development of North Eastern Region?
a) K Alphons
b) Mahesh Sharma
c) Jitendra Singh
d) Sonthosh Kumar
Click here to View Answer
Answer: c) Jitendra Singh

Jitendra Singh he is the Minister of State (MoS) (Independent Charge) for the Ministry of Development of North Eastern Region. He is Elected to the 16th Lok Sabha from Udhampur Constituency.
5. Who is the President and CEO of India operations of Honda Company?
a) Kushick Kumar
b) Rajiv Mehta
c) Marit Bjoergen
d) Gaku Nakanishi
Click here to View Answer
Answer: d) Gaku Nakanishi

Japanese auto major Honda Motor Co has announced appointment of Gaku Nakanishi as the President & CEO of Honda Cars India Ltd.
Nakanishi, who will take over from incumbent Yoichiro Ueno, will assume the role from April 1, consequent to the management changes announced annually by Honda Motor Co., Ltd.
6. Union ministry of agriculture and farmers, the government of Israel and which of the Indian state government collaborate for setting up a Agri center?
a) Mizoram
b) Tripura
c) Assam
d) Nagaland
Click here to View Answer
Answer: a) Mizoram

A first of its kind regional centre for agriculture for the Northeast with Israeli collaboration will be inaugurated in Mizoram on March 7. Set up with a cost of Rs 8-10 crore, the centre will exclusively process citrus fruits.
The project has come up with the tripartite collaboration of the Union ministry of agriculture and farmers, the government of Israel and the Mizoram government.
7. Name the Israel Ambassador to India, who led a discussed issues of common interest including start-ups, food processing, innovation and technology with Union Minister for Development of North Eastern Region (DoNER) Jitendra Singh.
a) Ruth Cahanoff
b) Daniel Carmon
c) Zeev Boker
d) Naor Gilon
Click here to View Answer
Answer: b) Daniel Carmon

A delegation led by Israeli Ambassador to India Daniel Carmon met Union Minister for Development of North Eastern Region (DoNER) Jitendra Singh and discussed issues of common interest including start-ups, food processing, innovation and technology.
8. Which of the state has launched Parivartan, a scheme designed to address 10 issues, including cleanliness and pollution?
a) Rajasthan
b) Haryana
c) Assam
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer: b) Haryana
The Haryana government has launched Parivartan, a scheme designed to address 10 issues, including cleanliness and pollution, in 46 developmental blocks of the state.
The scheme was launched by Chief Minister Manohar Lal Khattar and 46 top officials of the state, including those from the IAS, IFS and IPS cadres, have been allotted one block each.
9. Telangana Government has signed a Memorandum of Understanding (MOU) with which country for better technology partnership in the state?
a) Taiwan
b) Israel
c) Canada
d) Nepal
Click here to View Answer
Answer: a) Taiwan

The Telangana Government has signed a Memorandum of Understanding (MOU) with Taoyuan City of Taiwan for better technology partnership in the state.
The World Congress on Information Technology (WCIT) 2018, concluded earlier with Telangana, India handing over the baton to Armenia for the 2019 edition.
10. Which country to host a three day long International Textiles Expo (IITExpo) of India?
a) Thailand
b) Malaysia
c) Singapore
d) Sri Lanka
Click here to View Answer
Answer: d) Sri Lanka

A three –day India International Textiles Expo (IITExpo) of India began in Sri Lankan capital of Colombo.
It is being organized by Powerloom Development & Export Promotion Council (PDEXCIL) with the support of Union Ministry of Textiles & Ministry of Commerce & Industry.
11. National Housing Bank (NHB) has approved the merger of the company along with Capital Home Finance and Capital First Securities Limited with which of the following bank?
a) IDFC Bank
b) ICICI Bank
c) IDBI Bank
d) HDFC Bank
Click here to View Answer
Answer: a) IDFC Bank

National Housing Bank (NHB) has approved the merger of the company along with Capital Home Finance and Capital First Securities Limited with IDFC Bank.
The amalgamation is subject to the receipt of approval from the Reserve Bank of India and other statutory and regulatory approvals.
12. National Housing Bank(NHB) Head Quarters Situated in which of the following city?
a) Kolkata
b) New Delhi
c) Lucknow
d) Mumbai
Click here to View Answer
Answer: b) New Delhi

National Housing Bank, a wholly owned subsidiary of Reserve Bank of India, was set up on 9 July 1988 under the National Housing Bank Act, 1987. NHB is an apex financial institution for housing. Sriram Kalyanaraman is the chief executive of this firm.
13. Name the missile that successfully conducted the first night trial of nuclear-capable surface-to-surface short-range?
a) Prithvi -II
b) BrahMos
c) Dhanush
d) Agni-I
Click here to View Answer
Answer: a) Prithvi -II

India has successfully conducted the first night trial of nuclear-capable surface-to-surface short-range ballistic missile Prithvi-II from a defence facility off Odisha coast.
The missile was test fired from a mobile launcher positioned at the launching complex III (LC-III) of the Integrated Test Range (ITR).
14. Which of the nation scientists develop next generation technology loop to generate clean energy?
a) China
b) India
c) Russia
d) US
Click here to View Answer
Answer: b) India

Indian scientists have developed a super critical carbon di oxide Brayton test loop facility that would help generate clean energy from future power plants including solar thermal. This next generation technology loop was developed indigenously by Indian Institute of Science, Bangalore.
15. Which of the following Flying Officer, who created history by becoming the first Indian woman fighter pilot to fly, solo?
a) Avani Chaturvedi
b) Archana Sharma
c) Mohana Singh
d) Bhawana Kanth
Click here to View Answer
Answer: a) Avani Chaturvedi

Flying Officer Avani Chaturvedi has created history by becoming the first Indian woman fighter pilot to fly solo. Chaturvedi flew a MiG-21 bison in her first training solo sortie, in Jamnagar, Gujarat.
16. Billy Graham, the Christian evangelist, Who passed away recently. He belongs to which of the country?
a) Italy
b) France
c) Russia
d) U S

Click here to View Answer
Answer: d) U S
Billy Graham, the Christian evangelist who preached to more than 200 million people in 185 countries but especially know for consuling United States presidents, has passed away. He was 99 year-old.

Leave a Comment