Current Affairs Quiz – February 22 2017

Current Affairs Quiz

1. The government is planning to set up___ Research parks at IITs, IISc for startups to propel innovation
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8

Click here to View Answer
Answer c) 7. The government is planning to set up 7 Research parks at IITs, IISc for startups to propel innovation. IIT Kharagpur already has a functional Park and the remaining will be created by Ministry of Human Resource Development at IIT Guwahati, IIT Hyderabad, IIT Kanpur, IIT Delhi and IISc Bangalore. IIT Gandhinagar’s Research park is being set up by DST.

2. Which iron mine has been honoured with the Best Green Organisation of the Year Award at the Global Green Future Leadership Awards?
a) Tata Steel’s Katamati iron mine
b) Essel’s Mumbai iron mine
c) SAIL’s Kolkata iron mine
d) Rawmin’s Hyderabad iron mine

Click here to View Answer
Answer a) Tata Steel’s Katamati iron mine. Tata Steel’s Katamati iron mine has been honoured with the Best Green Organisation of the Year Award at the Global Green Future Leadership Awards in recognition of its environmental protection measures. The award was presented at a function organised by World CSR Day on February 18 in Mumbai.

3. The largest Taekwondo display at a single venue consists of 1,152 participants and was achieved at an event held in ______________
a) Mumbai
b) Chennai
c) Bangalore
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer d) Hyderabad. The largest Taekwondo display at a single venue consists of 1,152 participants and was achieved at an event held in Hyderabad, as recognised by the Guinness World Records. The event was organised by martial arts teacher Jayanth Reddy in December 2016. To establish the record, all participants had to perform the martial arts routine simultaneously for at least ten minutes.

4. Which ministry has launched “Saathiya Resource Kits” which will provide information on adolescent related issues such as puberty and mental health, among others?
a) Ministry of Labour and Employment
b) Ministry of Health and Family Welfare
c) Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
d) Ministry of Women and Child Development

Click here to View Answer
Answer b) Ministry of Health and Family Welfare. Rashtriya Kishor Swasthya Karyakram, Union health ministry launched Saathiya resource kit that is specially designed by experts to help peer educators, especially in villages, discuss sensitive issues and answer teenage queries in their community in an informed manner.

5. Which State Government has signed a MoU with NABARD for a loan of Rs 874 crore to the Horticulture Development Corporation?
a) Telangana
b) Andra Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Rajasthan

Click here to View Answer
Answer a) Telangana . The Telangana Government has signed a MoU with NABARD for a loan of Rs 874 crore to the Horticulture Development Corporation to cover 3.15 lakh acres under Micro Irrigation scheme for 2016-17 and 2017-18.

6. Which state Grameen Bank has made 13 villages under its jurisdiction as 100 per cent digital villages for banking activities?
a) Madhya Bihar Gramin Bank
b) Himachal Pradesh Gramin Bank
c) Karnataka Vikas Grameena Bank
d) Uttarakhand Gramin Bank

Click here to View Answer
Answer c) Karnataka Vikas Grameena Bank. Karnataka Vikas Grameen Bank (KVGB) has made 13 villages under its jurisdiction as 100 per cent digital villages for banking activities, according to S Ravindran, Chairman of KVGB.

7. The Cabinet has approved an investment of ₹________ crore for setting up at least 50 solar parks and ultra mega solar power projects
a) 8000
b) 8100
c) 8500
d) 8800

Click here to View Answer
Answer b) 8100. The Cabinet has approved an investment of ₹8,100 crore for setting up at least 50 solar parks and ultra mega solar power projects, Power Minister Piyush Goyal said on Wednesday. The investment would double the solar power production target to 40,000 MW. Notably, the government has laid down a plan to achieve 100 GW solar power capacities by 2022.

8. Arunachal Pradesh Chief Minister Pema Khandu inaugurated the Composite Regional Centre at _____________
a) Pasighat
b) Ziro
c) Bomdila
d) Itanagar

Click here to View Answer
Answer d) Itanagar . Arunachal Pradesh Chief Minister Pema Khandu in the presence of Union Minister of State for Home Affairs Kiren Rijiju inaugurated the Composite Regional Centre at Itanagar Banquet Hall, Arunachal Pradesh.

9. Which state Assembly passed Aadhaar (Targeted Delivery of Financial and Other Subsidies, Benefits and Services) Bill, 2017 recently?
a) Bihar
b) Gujarat
c) Maharashtra
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer b) Gujarat. The Gujarat Assembly passed Aadhaar (Targeted Delivery of Financial and Other Subsidies, Benefits and Services) Bill, 2017 to empower the state government to use Aadhaar number as the sole identifier for the delivery of various subsidies and benefits in an effective and targeted manner.

10. Which state government has sanctioned Rs 2,247 crore to drought-hit farmers?
a) Karnataka
b) Assam
c) Tamil Nadu
d) Rajasthan

Click here to View Answer
Answer c) Tamil Nadu. Tamil Nadu government lead by Edappadi K Palaniswami has sanctioned Rs 2,247 crore to drought-hit farmers in Tamil Nadu after the report submitted to the government by senior officials. The report suggested that Rs 2,247 crore for 50,34,237 acres in which crops were cultivated during samba season.

11. Computer Emergency Response Team (CERT-in) has launched project ______________ a new desktop and mobile security solution for a secure cyber space in the country
a) Cyber Swachhta Kendra
b) Cyber Bharat Kendra
c) Cyber Digital Kendra
d) Cyber Mobile Kendra

Click here to View Answer
Answer a) Cyber Swachhta Kendra. Computer Emergency Response Team (CERT-in) has launched “Cyber Swachhta Kendra” — a new desktop and mobile security solution for a secure cyber space in the country. The new solution will notify, enable cleaning and secure systems of end-users to prevent further infections.

12. Which country will start initial deliveries of military helicopters to India in 2019?
a) China
b) USA
c) Japan
d) Russia

Click here to View Answer
Answer d) Russia. Russia will start initial deliveries of military helicopters to India in 2019, with assembly and manufacturing to follow in Asia’s fastest growing economy, the chief executive of state-owned manufacturer Russian Helicopters.

13. Mehriban Aliyev has been appointed as the First Vice President of _____________
a) Azerbaijan
b) Ukraine
c) Latvia
d) Estonia

Click here to View Answer
Answer a) Azerbaijan. Azerbaijan’s President Ilham Aliyev appointed his wife Mehriban Aliyev as the First Vice President of the country. The position was created after a constitutional referendum in September, 2016. According to Azerbaijan’s constitution, the First Vice President takes over the country’s presidency if the president is unable to perform the duties.

14. Ved Prakash Sharma who passed away recently was a/an
a) Actor
b) Novelist
c) Politician
d) Economist

Click here to View Answer
Answer b) Novelist . Celebrated Hindi novelist Ved Prakash Sharma, who has 176 novels to his credit, died. The 62-year-old was not keeping well for the last few months and had developed some infections which led to his demise. Sharma had also written scripts for about half-a-dozen Hindi movies.

Leave a Comment