Current Affairs Quiz – February 21 2019

Current Affairs Quiz – February 21 2019

 

1. China unveils world’s first AI female news presenter , named Xin Xiaomeng. 
a)Xin Xiaomeng
b)Fei Hong
c)Feng Mian
d)Xin Hong

Click here to View Answer
Answer a)Xin Xiaomeng. In a groundbreaking technological move, China’s state-owned TV channel Xinhua has introduced the world’s first ever Artificial Intelligence news anchor. Xinhua announced that in collaboration with Sogou (search engine) has created the world’s first female AI news anchor, known as Xin Xiaomeng.

2.Sports Minister Rajyavardhan Rathore will inaugurate the International Shooting Sports Federation (ISSF) World Cup in ________ .
a)Pune
b)Guwahati
c)Mumbai
d)New Delhi

Click here to View Answer
Answer d)New Delhi. Sports Minister Rajyavardhan Rathore will inaugurate the International Shooting Sports Federation (ISSF) World Cup in New Delhi . Various events in the world cup will start from February 23rd and end on the 27th.

3. Which General Insurance Company announced the launch of ‘Trip Protector’ insurance policy ?
a)SBI Life Insurance
b)HDFC ERGO
c)LIC
d)NIACL

Click here to View Answer
Answer b)HDFC ERGO. HDFC ERGO General Insurance Company, India’s third-largest non-life insurance provider in the private sector, announced the launch of ‘Trip Protector’ insurance policy, a pioneering policy in the non-life insurance segment in India. In the event of a cancellation, either a flight or hotel booking, Trip Protector insurance policy will safeguard travellers financially against the cost of cancellation levied by Hotels or Airlines.

4. Dr Jitendra Singh launched of ___________ to discuss the importance of moral science education in schools and colleges.
a)Swachh Bharat Campaign
b)Bharat Campaign
c)Shisht Bharat Campaign
d)Shisht School Campaign

Click here to View Answer
Answer c)Shisht Bharat Campaign.

5. ________________ A Compendium on Digital India released to disseminate and propagate the success of Digital India among masses.
a)Digital Bharat, Swachh Bharat
b)Digital Bharat, DIgital Bharat
c)Digital Bharat, Saksham Bharat
d)Digital Bharat

Click here to View Answer
Answer c)Digital Bharat, Saksham Bharat. A Digital India Compendium on Digital Bharat, Saksham Bharat was released by Hon’ble Minister for Electronics &Information Technology and Law &Justice, Sh. Ravi Shankar Prasad at Stein Auditorium, India Habitat Centre, New Delhi.

6. The Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) hiked the interest rate on employees’ provident fund from 8.55 per cent to _________ .
a)8.60 %
b)8.65 %
c)8.75 %
d)8.85 %

Click here to View Answer
Answer b)8.65 %. The Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) on Thursday hiked the interest rate on employees’ provident fund by 10 basis point from 8.55 per cent to 8.65 per cent for the 2018-19 fiscal year. it would benefit around 6 crore subscribers of the retirement fund body.

7.President Ram Nath Kovind unveiled a 15.2 feet tall statue of Mahatma Gandhi in ___________ .
a)Mumbai
b)Delhi
c)Surat
d)Chennai

Click here to View Answer
Answer d)Chennai. President Ram Nath Kovind unveiled a 15.2 feet tall statue of Mahatma Gandhi in the premises of Dakshina Bharat Hindi Prachar Sabha in Chennai . The event was organized in view of 150th year of Gandhiji and centenary year of the Sabha.

8. Raj Kumar Barjatya passed away ,He was a famous ___________.
a)Lawyer
b)Film producer
c)Player
d)Singer

Click here to View Answer
Answer b)Film producer. The man behind hit films like ‘Hum Aapke Hai kaun’ and ‘Maine Pyar Kiya’, veteran Bollywood producer and father of filmmaker Sooraj Barjatya, Raj Kumar Barjatya passed away in Mumbai.

9.’International Vision Zero Conference’ to Promote Occupational Safety and Health Inaugurated in _____________..
a)Indore
b)Delhi
c)Mumbai
d)Pune

Click here to View Answer
Answer c)Mumbai. Shri Heeralal Samariya, Secretary, Ministry of Labour and Employment inaugurated the three days Conference on the VISION ZERO and its relevance to Occupational Safety and Health being held in Mumbai.

10.”International Mother Language Day” is celebrated on which date ?
a)20 February
b)156 February
c)20 February
d)21 February

Click here to View Answer
Answer d)21 February. February 21 is celebrated as the International Mother Language Day worldwide, as declared by the United Nations in 2000. 2019 theme “Indigenous languages matter for development, peace building and reconciliation”.

11. 8th World Corporate Social Responsibility Congress (World CSR Congress 2019) was held in __________.
a)Bhopal
b)Delhi
c)Mumbai
d)Indore

Click here to View Answer
Answer World Corporate Social Responsibility Congress (World CSR Congress 2019) promotes Entrepreneurship, Social Responsibility, Sustainability and Social Development. The 8th World CSR Congress was held in Mumbai, Maharashtra..

12. _____________ State Police claims to have created the world’s first and the very first police force in the country to induct humanoid robots.
a)Kerala
b)Assam
c)Kerala
d)Bihar

Click here to View Answer
Answer c)Kerala. The Kerala State Police claims to have created history by becoming one of the world’s first and the very first police force in the country to induct humanoid robots.Chief Minister Pinarayi Vijayan formally introduced the humanoid robot into the state police force on Tuesday evening, at a function at the State Police Headquarters here.

13.__________ singer Pratik Choudhury passed away at 55.
a)Bengali
b)Marathi
c)Urdu
d)Hindi

Click here to View Answer
Answera)Bengali.

Leave a Comment