Current Affairs Quiz – February 20 2019

Current Affairs Quiz – February 20 2019


 

1. DPIIT launched second edition of States’ ranking on Startup initiatives , The Ranking Framework 2019 comprises of _________ and 30 action points.
a)7 pillars
b)8 pillars
c)5 pillars
d)4 pillars

Click here to View Answer
Answer a)7 pillars. The Ranking Framework 2019 comprises of 7 pillars and 30 action points. The pillars will assess States’/UTs efforts acrossinstitutional support, simplifying regulations, easing public procurement, incubation support, seed funding support, venture funding support and awareness and outreach related activities. The ranking exercise aims to evaluate measures taken by States/UTs during the assessment period from May 1, 2018 to June 30, 2019.

2. The 4th India-ASEAN Expo and Summit will be held on 21-23 February, 2019 in Which Place ?
a)Amravati
b)Baroda
c)Patna
d)New Delhi

Click here to View Answer
Answer d)New Delhi. The 4th India-ASEAN Expo and Summit will be held on 21-23 February, 2019 in New Delhi. This is a flagship event of Department of Commerce, being organised with FICCI to carry forward the momentum and to further strengthen India-ASEAN relations under the Act-East Policy.

3. Shri Ravi Shankar Prasad to Inaugurate VIVID 2019 to empower NIC officials in the field of technology, “VIVID” Stands for ?
a)Vision Insight and Voices as India goes Developed
b)Virtual Insight and Voices as India goes Digital
c)Vision Insight and Voices as India goes Digital
d)Vision Institute and Voices as India goes Digital

Click here to View Answer
Answer c)Vision Insight and Voices as India goes Digital. “VIVID-Vision Insight and Voices as India goes Digital”- the District Informatics Officer (DIO) meet, is being organised by National Informatics Centre (NIC) on 21st and 22nd February, 2019.

4. MoU between __________ and University of British Columbia on forestry science .
a)External Affairs Ministry
b)Environment Ministry
c)Finance Ministry
d)Human Resource Ministry

Click here to View Answer
Answer b)Environment Ministry. Memorandum of Understanding (MoU) was signed today between Ministry of Environment, Forest and Climate Change (MoEF&CC) and University of British Columbia (UBC), Canada for next 10 years in New Delhi. Both the institutions shall explore opportunities for future collaborations in the field of forestry science through .

5. Shri Prakash Javadekar launched ________ to leverage technology in order to boost quality education in the country.
a)Operation Black Board
b)Operation Board Education
c)Operation Digital Board
d)Operation Digital Education

Click here to View Answer
Answer c)Operation Digital Board. The Minister of Human Resource Development, Shri Prakash Javadekar launched Operation Digital Board to leverage technology in order to boost quality education in the country. Operation Digital Board is a revolutionary step which will make the learning as well as the teaching process interactive and popularize flipped learning as a pedagogical approach.
t

6. Cabinet Approves New Solar Energy Scheme For Farmers , The proposed scheme consists of three components. All three components combined, the scheme aims to add a solar capacity of 25,750 MW by ____________ .
a)2020
b)2023
c)2022
d)2021

Click here to View Answer
Answer c)2022. The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by Prime Minister Narendra Modi,approved the launch of Kisan Urja Suraksha evam Utthaan Mahabhiyan with the objective of providing financial and water security to farmers. The proposed scheme consists of three components. All three components combined, the scheme aims to add a solar capacity of 25,750 MW by 2022 . The total central financial support provided under the scheme would be Rs. 34,422 crore .

7. Who is the PayU India’s new CEO ?
a)Saurabh Kumar
b)Manu Sawhney
c)Ajai Kumar
d)Anirban Mukherjee

Click here to View Answer
Answer d)Anirban Mukherjee. Naspers-owned PayU, a leading online payments service provider, has a new Chief Executive for its Indian operations in Anirban Mukherjee.

8. The Life Insurance Corporation of India (LIC) introduced ______ a non- linked, participating endowment micro- insurance plan, which offers a combination of protection and savings.
a)Online Bachat
b)Digital Bachat
c)Bachat
d)Micro Bachat

Click here to View Answer
Answer d)Micro Bachat. The Life Insurance Corporation of India (LIC) introduced ‘Micro Bachat’, a non- linked, participating endowment micro- insurance plan, which offers a combination of protection and savings. the first time a micro insurance plan has been launched providing coverage up to `2 lakh.

9. The President of India, Shri Ram Nath Kovind, inaugurated the International Conference and Exhibition on Energy and Environment in ________.
a)New Delhi
b)Pune
c)Mumbai
d)Hyderabad

Click here to View Answer
Answer a)New Delhi. The President of India, Shri Ram Nath Kovind, inaugurated the International Conference and Exhibition on Energy and Environment in New Delhi

10. Prime Minister Narendra Modi inaugurated _________ Supercomputer of 833 teraflop capacity at IIT BHU.
a)Param Shivay
b)Param Shiv
c)Param Super
d)Param 833

Click here to View Answer
Answer a)Param Shivay.Prime Minister Narendra Modi inaugurated ‘Param Shivay’ Supercomputer of 833 teraflop capacity built at the cost of Rs 32.5 crore under the National Super Computing Mission at the Indian Institute of Technology (IIT), Banaras Hindu University (BHU).

11. Noted _________ writer Namvar Singh passed away in New Delhi .
a)Urdu
b)Marathi
c)Hindi
d)Odiya

Click here to View Answer
Answer c)Hindi . Noted Hindi writer Namvar Singh passed away in New Delhi .Born on 28th July, 1926 in a village in Varanasi, Singh was the first chairman of JNU’s Centre of Indian Languages. He had authored over a dozen books including ‘Kavita Ke Naye Pratiman’, ‘Chhayavad’ and ‘Dusri Parampara Ki Khoj’ among others.

12. Union Home Minister Rajnath Singh inaugurated a state-of-the-art national cyber forensic lab (NCFL) and the Delhi Police’s cyber crime unit _________.
a)KeyPAD
b)CryPAD
c)PoPAD
d)CyPAD

Click here to View Answer
Answer d)CyPAD. Boosting country’s efforts in tackling cyber crimes, Union Home Minister Rajnath Singh inaugurated a state-of-the-art national cyber forensic lab (NCFL) and the Delhi Police’s cyber crime unit ‘CyPAD’. Both the cyber crime fighting units are based in a complex at Dwarka, Sector 16C.

13. India’s first fulldome 3D Digital theatre inaugurated in Which City ?
a)Surat
b)Mumbai
c)Delhi
d)Kolkata

Click here to View Answer
Answer d)Kolkata. India’s first ‘fulldome 3D Digital Theatre’ at the Science City Kolkata was inaugurated by Union Culture Minister Mahesh Sharma . The ‘fulldome 3D Digital Theatre’ at the Science city was the first of its kind in India having a 23 metre titled dome to offer a fully immersive experience to the visitors.

14. The Finance Ministry announced to pump in __________ in 12 public sector banks (PSBs) in this fiscal.
a)Rs 48,339 crore
b)Rs 45,239 crore
c)Rs 48,239 crore
d)Rs 40,239 crore

Click here to View Answer
Answer c)Rs 48,239 crore. The Finance Ministry announced to pump in Rs 48,239 crore in 12 public sector banks (PSBs) in this fiscal to help them maintain regulatory capital requirements and finance growth plans.

15. The International Cricket Council (ICC) banned UAE-based coach_________ for 10 years .
a)Irfan Ansari
b)Mohammad Naveed
c)Rohan Mustafa
d)Chirag Suri

Click here to View Answer
Answer a)Irfan Ansari. The International Cricket Council (ICC) banned UAE-based coach Irfan Ansari for 10 years after he was found guilty of making a “corrupt approach” to Pakistan captain Sarfaraz Ahmed in 2017.

Leave a Comment