Current Affairs Quiz – February 19 2019

Current Affairs Quiz – February 19 2019


1. W S Broecker passed away , He was a famous __________.
a)Scientist
b)Player
c)Literature
d)Journalist

Click here to View Answer
Answer a)Scientist. A scientist who raised early alarms about climate change and popularised the term “global warming” has died. Wallace Smith Broecker was 87. The long-time Columbia University professor and researcher died at a New York City hospital.

2.  Suresh Prabhu, launched SWAYATT, SWAYATT is an initiative to promote Start-ups, Women and Youth Advantage Through eTransactions on ___________.
a)image processing
b)Government e Marketplace
c)Professional Communication
d)Robotics

Click here to View Answer
Answer b)Government e Marketplace(GeM). Union Minister of Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu, launched SWAYATT in New Delhi . SWAYATT is an initiative to promote Start-ups, Women and Youth Advantage Through eTransactions on Government e Marketplace (GeM). This will bring together the key stakeholders within the Indian entrepreneurial ecosystem to Government e-Marketplace the national procurement portal.

3. Commerce Minister launched which Mobile APP to gauge the actual issues faced by transporters on the road ?
a)SAFAR
b)YATRA
c)DARSHAN
d)MITRA

Click here to View Answer
Answer a)SAFAR . Commerce Minister launch the SAFAR Mobile App. This app will help to gauge the actual issues faced by transporters on the road. The app tracks the incidence of a number of parameters faced by transporters and automatically records the location of the issue. The app is available in 8 languages.

4. __________ to organise National Workshop to Promote Healthy Diets from Local Food Systems.
a)The Food Processing Industry In India.
b)WHO
c)UNICEF
d)NITI Aayog

Click here to View Answer
Answer d)NITI Aayog. The NITI Aayog, in collaboration with National Centre of Excellence and Advanced Research on Diets (NCEAR-D), Lady Irwin College and UNICEF India, is organizing a two-day national workshop to seek a common understanding of diet diversity problems in selected districts under POSHAN Abhiyan across India.

5. Two-day Regional Maritime Safety Conference 2019 begins in ___________.
a)Pune
b)Indore
c)Delhi
d)Mumbai

Click here to View Answer
Answer d)Mumbai. The Regional Maritime Safety Conference 2019, being organized by India for the first time, commenced in Mumbai . The two-day conference will deliberate on issues related to assuring maritime safety in the India-ASEAN sub-region, safeguarding our shores and promoting maritime trade.

6. Union Tourism Minister, Shri K J Alphons, will chair the National Tourism Advisory Council (NTAC) meeting to be held in _________.
a)Bihar
b)Delhi
c)Punjab
d)Gujarat

Click here to View Answer
Answer d)Gujarat. Union Tourism Minister, Shri K J Alphons, will chair the National Tourism Advisory Council (NTAC) meeting to be held on 21st – 22nd February 2019, at the site of the newly made Statue of Unity, Kevadiya in Gujarat.

7.  Smriti Zubin Irani inaugurated “Muga silk seed production centre” in Tura, _____________.
a)Punjab
b)Odisha
c)Manipur
d)Meghalaya

Click here to View Answer
Answer d)Meghalaya. Muga Silkworm Seed Production Centre (SSPC), Tura, Meghalaya is one of the projects taken up directly by Centre Silk Board(CSB) for implementation under Integrated Sericulture Development Project (ISDP) of NERTPS for creation of seed infrastructure units in NE States.

8. 3 Day International Conference and Exhibition On Energy and Environment to be inaugurated by President of India in __________.
a)Delhi
b)Mumbai
c)Bhopal
d)Pune

Click here to View Answer
Answer a)Delhi .

9. Rajyavardhan Rathore presented the 7th National Photography Awards in delhi , The Lifetime Achievement Award is given to ____________.
a)Shri Ashok Dilwali
b)Shri Gurdeep Dhiman
c)Shri V. Ravi Kumar
d)Ms. S. Neelima

Click here to View Answer
Answer  a)Shri Ashok Dilwali.
The list of the Award winners is as under:
  • Lifetime Achievement Award – Shri Ashok Dilwali
  • Amateur Photographer of the Year – Shri Gurdeep Dhiman
  • Special Mention Awards (Professional) – Shri Arun Sreedhar, Shri P.V. Sunderrao, Shri Kailash Mittal, Shri Mihir Singh, Ms. Ranita Roy.
  • Special Mention Awards (Amateur) – Shri V. Ravi Kumar, Ms. S. Neelima, Shri Manish Jaisi, Shri Mahesh Balasaheb Lonkar, Shri Avijit Datta.

10. _____________ chaired the fifth meeting of the Island Development Agency (IDA).
a)Nirmala Sitharaman
b)Rajnath Singh
c)Narendra Modi
d)Arun Jaitley

Click here to View Answer
Answer b)Rajnath Singh. The Union Home Minister, Shri Rajnath Singh, chaired the fifth meeting of the Island Development Agency (IDA). The Island Development Agency reviewed the progress made towards the program “Holistic development of islands”.

11. Pan-India Emergency Number _______ launched for any emergency.
a)101
b)112
c)1098
d)151

Click here to View Answer
Answer b)112. he Union Home Minister Shri Rajnath Singh and Minister for Women and Child Development, Smt. Maneka Sanjay Gandhi jointly launched the Women Safety initiative of Emergency Response Support System (ERSS) in 16 States/UTs and Mumbai city. People in these states and UTs can now call a single pan India number 112 for any emergency.

12. The 2019 edition of the India Innovation Growth Programme 2.0 (IIGP 2.0) was launched by Chandra Mohan Patowary in ____________.
a)Patna
b)Delhi
c)Guwahati
d)Surat

Click here to View Answer
Answer c)Guwahati . With an aim at developing entrepreneurship in India, the 2019 edition of the India Innovation Growth Programme 2.0 (IIGP 2.0) was launched by Assam industries & commerce minister Chandra Mohan Patowary in Guwahati .

13._________Government  launched ‘Mukhya Mantrir Krishi Sa-Sajuli Yojana’ for the farmers .
a)Uttar Pradesh
b)Assam
c)Madhya Pradesh
d)Punjab

Click here to View Answer
Answer b)Assam . Assam finance, health and PWD minister Himanta Biswa Sarma launched ‘Mukhya Mantrir Krishi Sa-Sajuli Yojana’ for the farmers of Darrang district and announced a slew of new schemes will become effective from next month. BPL beneficiary families, who have been getting rice at Rs 3 per kilo under NFS Act will now get the same quantity of rice at Re 1 per kg.

14. Actor__________conferred with 1st Biju Phukan Award by government of Assam.
a)Anindita Neogy Anaam
b)Manoj Das
c)Namita Gokhale
d)Bishnu Kharghoria

Click here to View Answer
Answer d)Bishnu Kharghoria. Assam chief minister Sarbananda Sonowal conferred the first Biju Phukan Award 2019 to Assamese national award winning actor Bishnu Kharghoria during a programme at Chowkidinghee field here.The award carries Rs 2 lakh, a citation and an angabastra.

15. Additional Director General of West Bengal Police (law and order) Anuj Sharma was appointed as the new ________ Police Commissioner .
a)Tamil Nadu
b)Punjab
c)Odisha
d)Kolkata

Click here to View Answer
Answer d)Kolkata. Additional Director General of West Bengal Police (law and order) Anuj Sharma was appointed as the new Kolkata Police Commissioner after his predecessor Rajeev Kumar was transferred as ADG & IGP of the Criminal Investigation Department (CID).

Leave a Comment