Current Affairs Quiz – February 19 2018

Current Affairs Quiz February 2018

1.Who have been won the Virginia’s top science award for their contribution and deep commitment towards the betterment of human health globally?
a) Arun J Sanyal and Parthik Naidu
b) William A. Petri and Shuhau Xiao
c) Marc A. Edwards and Supriyo Bandyopadhyay
d) Purusottam Jena and Timothy E. Long

Click here to View Answer
Answer: a) Arun J Sanyal and Parthik Naidu

Two Indian-American researchers have been selected for Virginia’s top science award for their contribution and deep commitment towards the betterment of human health globally.
Arun J Sanyal and Parthik Naidu are among six people selected by Virginia Governor Ralph Northam for the 2018 Outstanding STEM Awards. STEM stands for science, technology, engineering and mathematics.


2. Who is the director (HR) of Indian Oil Corporation?
a) Kamal Kumar Gwalani
b) Sanjiv Singh
c) B Ashok
d) Ranjan Kumar Mohapatra
Click here to View Answer
Answer: d) Ranjan Kumar Mohapatra

Ranjan Kumar Mohapatra has taken over as Director (Human Resources) of state-owned Indian Oil Corporation (IOC). A mechanical engineer joined IOC in 1987, and has since worked on varied assignments, including terminal operations, supply chain management and logistics.

3. Which state government has issued orders to constitute a task force on urban mobility?
a) Andhra Pradesh
b) Kerala
c) Telangana
d) Karnataka
Click here to View Answer
Answer: c) Telangana

The Telangana government has issued orders to constitute a task force on urban mobility to study the monorail model in the IT corridor of the city.
Municipal Administration Minister K T Rama Rao underlined the need to integrate and synergise various modes of mass transportation systems such as metro rail, buses, monorail, MMTS, tram, e-vehicles and other models, keeping in view the present traffic density and emerging traffic requirement for the next five decades.

4. Which nation in the Global Host for the World Environment Day 2018?
a) US
b) India
c) Kuwait
d) UAE
Click here to View Answer
Answer: b) India

Environment, Forest and Climate Change Minister Dr. Harsh Vardhan announced that his ministry’s headquarters at Indira Paryavaran Bhavan will now be plastic-free.
The decision was announced during a function, where India and United Nations signed a document declaring India as the Global Host of World Environment Day, 2018.
5. World Environment Day is to be observed on which of the day?
a) February 05
b) March 05
c) June 05
d) July 05
Click here to View Answer
Answer: c) June 05

India will host World Environment Day, 2018, scheduled to be held on June 5, with a ‘Beat Plastic Pollution’ theme.
Beat Plastic Pollution, the theme for World Environment Day 2018, urges governments, industry, communities and individuals to come together and explore sustainable alternatives and urgently reduce the production and excessive use of single-use plastic polluting our oceans, damaging marine life and threatening human health.
6. Who recently appointed as executive director of Canara Bank?
a) Debashish Mukherjee
b) Murali Ramaswami
c) Rajesh Kakkar
d) Rajiv Josh
Click here to View Answer
Answer: a) Debashish Mukherjee

Debashish Mukherjee was appointed as executive directors of Canara Bank. Mukherjee is at present the general manager of United Bank of India and Ramaswami is the GM of Vijaya Bank.
7. Which ecommerce firm has launched its first food retail service in India?
a) Snapdeal
b) Filpkart
c) Amazon
d) Ebay
Click here to View Answer
Answer: c) Amazon

Amazon has rolled out its own food retailing business in India with a pilot in Pune, becoming the first foreign ecommerce firm to stock and sell food items directly to consumers.
Amazon is now a vendor on Amazon.in and is currently operating in Pune. It is the only global entity to have applied for the food-only retailing business, an area where the government allowed 100% overseas investment in 2016 to help producers and generate employment.
8. Which of the country would be recently imposed carbon tax from 2019?
a) Malaysia
b) Singapore
c) Pakistan
d) India
Click here to View Answer
Answer: b) Singapore

Singapore would impose a carbon tax from next year to cut its greenhouse gas emissions and make companies more competitive as global agreements on climate change take effect.
Finance minister Heng Swee Keat said the tax would be levied on all facilities producing 25,000 tonnes or more of greenhouse gas emissions a year.
9. Who recently appointed as executive director of Vijaya Bank?
a) Debashish Mukherjee
b) Murali Ramaswami
c) Rajesh Kakkar
d) Rajiv Josh
Click here to View Answer
Answer: b) Murali Ramaswami

Murali Ramaswami has taken charge as Executive Director of Vijaya Bank with effect from February 19. He is a commerce graduate, MBA in Finance, CAIIB and Qualified Cost Accountant.
10. India won how many total medals in Czech Junior and Cadet Open shooting tourney held in Hodonin, Czech Republic?
a) 3
b) 4
c) 5
d) 6
Click here to View Answer
Answer: c) 5

India’s cadet girls grabbed a silver medal while the junior boys and junior girls settled for a bronze each in the team events of the Czech Junior and Cadet Open that concluded in Hodonin, Czech Republic.
India’s Payas Jain picked up two bronze too to make it a grand six-medal haul for the country, following the silver that Manav Thakkar and Manush Shah won in the junior doubles’ competition.
11. Gunda Hanumantha is passed away recently who is a/an _________?
a) Singer
b) Comedian
c) Actor
d) Musician
Click here to View Answer
Answer: b) Comedian

Noted Telugu film comedian Gundu Hanumantha Rao died. He was 61. Gundu Hanumantha Rao, born in Vijayawada, started his film career with “Aha Na Pellanta” in 1987 and acted in around 400 films such as “Rajendrudu Gajendrudu” and “Yamaleela”.
12. Who has been conferred for top emerging technologies award?
a) Sunil Kumar
b) Rajiv Kumar
c) Sanjay Joshi
d) Rajiv Joshi
Click here to View Answer
Answer: d) Rajiv Joshi

Rajiv Joshi, an Indian-American scientist from IBM, has been selected for a top emerging technologies award in recognition of his work in memory chips and integrated circuits.
13. Who has took over as charge of ONGC’s offshore director?
a) Rajesh Kakkar
b) Shashi Shanker
c) D D Misra
d) A K Dwivedi
Click here to View Answer
Answer: a) Rajesh Kakkar

Rajesh Kakkar has taken over as the Director (Offshore) of Oil and Natural Gas Corporation (ONGC).
As Director (Offshore), he will look after oil and gas production from ONGC’s offshore fields that contribute 70 per cent and 78 per cent of ONGC’s domestic crude oil and gas production, respectively.

Leave a Comment