Current Affairs Quiz – February 18 2019

Current Affairs Quiz – February 18 2019

 

1. Veteran West Indies batsman ________ will retire from One-Day International cricket after this year’s World Cup in England and Wales.
a)Nic Pothas
b)Jason Holder
c)Carlos Brathwaite
d)Chris Gayle

Click here to View Answer
Answer d)Chris Gayle. Veteran West Indies batsman Chris Gayle will retire from One-Day International cricket after this year’s World Cup in England and Wales. The 39-year-old opener is set to play his first international since last July against England .

2. The Indian Air Force carried out a mega exercise “Vayu Shakti” at ____________.
a)Delhi
b)Guwahati
c)Pokhran
d)Ranchi

Click here to View Answer
Answer c)Pokhran.
In the Vayu Shakti exercise, the IAF showcased fire power capability of indigenously-developed platforms like Light Combat Aircraft (LCA) Tejas, Advanced Light Helicopter (ALH) and efficacy of the Akash surface-to-air missile and Astra air-to-air missile.

3. Chief Minister N. Chandrababu Naidu inaugurated the 10-floor Tower-1 of the Millennium Tower at Rushikonda in ___________.
a)Andhra Pradesh
b)Assam
c)Kerala
d)Bihar

Click here to View Answer
Answer a)Andhra Pradesh. Chief Minister N. Chandrababu Naidu inaugurated the 10-floor Tower-1 of the Millennium Tower at Rushikonda in the city. This is one of the major projects contemplated by the TDP to promote Visakhapatnam as a destination for investment in IT and ITES.

4. ________, the Swiss actor who portrayed Adolf Hitler in Oscar-nominated film Downfall and the kindly grandfather in Heidi, died of cancer.
a)John C. Bogle
b)Bruno Ganz
c)Masazo Nonaka
d)Mary Oliver

Click here to View Answer
Answer b)Bruno Ganz. Bruno Ganz, the Swiss actor who portrayed Adolf Hitler in Oscar-nominated film Downfall and the kindly grandfather in Heidi, died of cancer at his home in Zurich aged 77. Ganz had been active in German language theatre, film and television for more than 50 years and was the holder of the Iffland-Ring, the most important award for German-speaking actors.

5.Famous Industrialist and Philanthropist Mr. Dinesh Shahra’s book, ‘_____________’ was launched at Parmarth Ashram in Kumbh Mela.
a)Black Leopard, Red Wolf
b)The Energy Plan
c)Simplicity & Wisdom
d)Happy Ever After

Click here to View Answer
Answer c)Simplicity & Wisdom. Famous Industrialist and Philanthropist Mr. Dinesh Shahra’s book, ‘Simplicity & Wisdom’ was launched at Parmarth Ashram in Kumbh Mela. The book is dedicated to Late eminent Vedanti Swami Pragananandji. The book was formally launched by ‘His Excellency’ Keshari Nath Tripathi Governor of West Bengal, and Swami Chidanand Saraswati, Head of Parmarth Ashram.

6. _______, a Sudanese refugee has won the prestigious Martin Ennals human rights prize.
a)Dr. Rattan Lal
b)Abdul Aziz Muhamat
c)C N R Rao
d)Anurag Thakur

Click here to View Answer
Answer b)Abdul Aziz Muhamat. Abdul Aziz Muhamat, a Sudanese refugee who has been held in Australia’s notorious offshore Manus Island processing centre for over five years, has won the prestigious Martin Ennals human rights prize, the UN refugee agency UNHCR has said.

7.The Netherlands’________ and Arthur Van Doren of Belgium have been revealed as the FIH Players of the Year in the 2018 Hockey Stars Awards.
a)Jack de Heer
b)Eva de Goede
c)Dick Decloe
d)Henk Hille

Click here to View Answer
Answer b)Eva de Goede. The Netherlands’ Eva de Goede and Arthur Van Doren of Belgium have been revealed as the FIH Players of the Year in the 2018 Hockey Stars Awards.

8.CM Chandrababu Naidu to lay stone for India’s biggest district cooling system in _________.
a)Guwahati
b)Amaravati
c)Delhi
d)Hyderabad

Click here to View Answer
Answer b)Amaravati. CM Chandrababu Naidu to lay stone for India’s biggest district cooling system in Amaravati
First of its kind in the country, the district cooling system will help save 40 per cent of the energy currently being used.

9.The 34-year-old Padma Shri______________ was conferred the first ever Football Ratna honour by Football Delhi, the association governing the sport in the city .
a)Gurpreet Singh Sandhu
b)Sunil Chhetri
c)Jeje Lalpekhlua
d)Udanta Singh

Click here to View Answer
Answer b)Sunil Chhetri. The 34-year-old Padma Shri Sunil Chhetri was conferred the first ever Football Ratna honour by Football Delhi, the association governing the sport in the city.

10. The government has raised ____________ by additional offering of Bharat-22 Exchange Traded Fund (ETF) .
a)Rs 10,500 crore
b)Rs 11,000 crore
c)Rs 15,000 crore
d)Rs 10,000 crore

Click here to View Answer
Answer d)Rs 10,000 crore. The government has raised Rs 10,000 crore by additional offering of Bharat-22 Exchange Traded Fund (ETF) . The additional ‘on-tap’ offering of Bharat-22 ETF was opened for a single day with a base issue size of Rs 3,500 crore and an option to retain over-subscription.

11. Who was named as a brand ambassador for global sportswear giant, PUMA for a two-year period?
a)M S Dhoni
b)Salman Khan
c)Virat Kohli
d)MC Mary Kom

Click here to View Answer
Answer d)MC Mary Kom. Six-time world women boxing champion MC Mary Kom was named as a brand ambassador for global sportswear giant, PUMA for a two-year period.

12.The Reserve Bank of India (RBI) would give ________ to the Union government as interim dividend.
a)Rs28,000 crore
b)Rs38,000 crore
c)Rs28,030 crore
d)Rs18,000 crore

Click here to View Answer
Answer a)Rs28,000 crore. he Reserve Bank of India (RBI) said it would give Rs28,000 crore to the Union government as interim dividend. The decision was taken at a meeting of the RBI’s Central Board in New Delhi.

13.Pakistan conferred its highest civilian award Nishan-e-Pakistan on Saudi Crown Prince ___________for his “outstanding support” in reinvigorating the ties between the two countries.
a)Ashraf Ghani
b)Mohammad bin Salman
c)Ahmed Ouyahia
d)Abdullah Abdullah

Click here to View Answer
Answer b)Mohammad bin Salman .Pakistan conferred its highest civilian award Nishan-e-Pakistan on Saudi Crown Prince Mohammad bin Salman for his “outstanding support” in reinvigorating the ties between the two countries. The award was presented by Pakistan President Arif Alvi at a special ceremony held at the President House in Islamabad.

14. American author ___________ has won the Caledonia Novel Award 2019 with her unpublished novel The Unmaking of Eden.
a)Dakota Canon
b)Anindita Neogy Anaam
c)D N Chakraborty
d)Abdul Aziz Muhamat

Click here to View Answer
Answer a)Dakota Canon. American author Dakota Canon has won the Caledonia Novel Award 2019 with her unpublished novel The Unmaking of Eden. The Caledonia Novel Award is an international, Edinburgh-based award for unpublished and self-published novelists in any genre for adults and YA. This year saw more than 350 entries submitted from 31 different countries.

Leave a Comment