Current Affairs Quiz – February 17 2017

Current Affairs Quiz

1. Vikas Swarup has been appointed as the next High Commissioner of India to _________
a) Australia
b) Saudi Arabia
c) Russia
d) Canada

Click here to View Answer
Answer d) Canada. Senior Indian Foreign Service (IFS) officer and noted novelist Vikas Swarup of Slumdog Millionaire-fame will be the India’s High Commissioner to Canada. Swarup, currently working as Spokesperson in the Ministry of External Affairs in New Delhi, will replace Arun Kumar Sahu who is currently working as acting Indian High Commissioner to Canada.

2. T C A Ranganathan and Sunil Mehta were appointed as Non-Official Directors in ______________ and _________________ respectively
a) Syndicate Bank and Punjab National Bank
b) Vijaya Bank and Punjab and Sindh Bank
c) Indian Overseas Bank and Punjab National Bank
d) Indian Bank and Allahabad Bank

Click here to View Answer
Answer c) Indian Overseas Bank and Punjab National Bank. T C A Ranganathan and Sunil Mehta were appointed as Non-Official Directors in Indian Overseas Bank and Punjab National Bank respectively. The Appointments Committee of Cabinet has cleared their appointment as Non-Official Director/Non-Executive Chairman in the respective banks for a period of three years.

3. Neelam Damodaran has been appointed as Executive Director of _________________
a) Bank of Maharashtra
b) Bank of India
c) Central Bank of India
d) Union Bank of India

Click here to View Answer
Answer b) Bank of India. The Government has appointed Neelam Damodaran as Executive Director of Bank of India. His tenor is up to November 30, 2019. Prior to his elevation as ED, Damodaran was General Manager with Bank of Baroda. He took charge on February 16.

4. The Science Express Climate Action Special (SECAS) train, which was flagged off at Safdarjung station in ____________
a) New Delhi
b) Maharashtra
c) Andra Pradesh
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer a) New Delhi. The world’s largest “science exhibition on wheels”, the Science Express themed on climate change this year, was flagged off by India’s Science, Environment and Railway ministers.

5. Which travel marketplace has launched milk delivery service for train travellers?
a) RailQatri.in
b) RailYatri.in
c) RailServices.in
d) RailMantri.in

Click here to View Answer
Answer b) RailYatri.in. Startup RailYatri.in, a train travel marketplace, has launched milk delivery service for train travellers. Warm milk will be delivered in specially designed spill-proof thermo packages. The milk for babies can be ordered through the RailYatri app and delivered at the designated stations.

6. India has been ranked ____ out of 186 economies in the annual Index of Economic Freedom 2017 released by top US based Think Tank
a) 177
b) 163
c) 143
d) 138

Click here to View Answer
Answer c) 143. India ranked a dismal 143rd in an annual index of economic freedom by a top American thinktank, behind its several South Asian neighbours including Pakistan, as progress on market-oriented reforms has been “uneven”.

7. The Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare, Shri Radha Mohan Singh inaugurated the Indian Seed Congress 2017 in _____________
a) Kolkata
b) Mumbai
c) Hyderabad
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer a) Kolkata. The Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare, Shri Radha Mohan Singh inaugurated the Indian Seed Congress 2017 in Kolkata. The theme of Seed Congress is ‘Seed of Joy’.2017 Indian Seed Congress in Kolkata. The theme is in line with vision of PM Modi government to bring happiness and prosperity in the lives of farmers by doubling their farm income by 2022.

8. The Kerala cabinet has given principle approval for setting up a greenfield airport at __________
a) Guruvayoor
b) Kottayam
c) Thrissur
d) Sabarimala

Click here to View Answer
Answer d) Sabarimala. The Kerala cabinet has given principle approval for setting up a greenfield airport at pilgrim centre Sabarimala. The government-run Kerala State Industrial Development Corp. (KSIDC) will conduct a study on the proposed airport.

9. Himachal Pradesh Governor _________________ has inaugurated the campaign against drug addiction organised by Shimla Press Club in Shimla
a) Ram Nath Kovind
b) Acharya Dev Vrat
c) Mridula Sinha
d) Virbhadra Singh

Click here to View Answer
Answer b) Acharya Dev Vrat. Himachal Pradesh Governor Acharya Dev Vrat has inaugurated the campaign against drug addiction organised by Shimla Press Club in Shimla, he said the state should be made “drug free” as it was ruinous for people, especially for youth and society at large.

10. The Reserve Bank of India increased the gold loan limit for RRBs (Regional Rural Banks) to Rs _______ from the current Rs 1 lakh
a) 2 lakh
b) 5 lakh
c) 8 lakh
d) 10 lakh

Click here to View Answer
Answer a) 2 lakh. The Reserve Bank of India (RBI) has said that regional rural banks (RRBs) can grant gold loans up to Rs2 lakh with bullet repayment option against the current limit of Rs1 lakh.

11. New cross-border power lines to be built between India and ___________
a) Pakistan
b) Myanmar
c) Sri Lanka
d) Nepal

Click here to View Answer
Answer d) Nepal . India and Nepal have agreed to build new cross-border power transmission lines to help in the distribution of electricity from power projects being developed in Nepal.

12. The UN children’s agency launched a $110 million appeal to help two million acutely malnourished children across ___________
a) Haiti
b) Sudan
c) Zimbabwe
d) Kenya

Click here to View Answer
Answer b) Sudan. The United Nations Children’s Fund (UNICEF) has launched a $110 million appeal to help two million acutely malnourished children across Sudan including hundreds of thousands living in conflict areas.

13. Which company plans for emergency weather alerts without internet through Mobile App?
a) Google
b) Lenovo
c) IBM
d) Microsoft

Click here to View Answer
Answer c) IBM. IBM is developing an Android app Mesh Network Alerts which offers a new technology that can transmit notifications from phone to phone via Bluetooth and WiFi. It’s potentially much more useful than typical emergency alerts from governments, because those don’t work when cellular networks go down. The app offers much more than just a mere weather update, in some places it could up saving lives during emergencies.

Leave a Comment