Current Affairs Quiz – February 16 2019

Current Affairs Quiz – February 16 2019


1.The Reserve Bank of India (RBI) withdrew the 20 per cent limit on investments by FPIs in _____________of an entity with a view to encourage more foreign investments.
a)corporate bonds
b)Municipal Bonds
c)Zero-Coupon Bonds
d)Foreign bonds

Click here to View Answer
Answer a)corporate bonds . The Reserve Bank of India (RBI) withdrew the 20 per cent limit on investments by FPIs in corporate bonds of an entity with a view to encourage more foreign investments.

2.US investment bank ______ has created a crypto-currency to help settle payments between clients in its wholesale payments business.
a)Morgan Stanley
b)Goldman Sachs
c)Credit Suisse
d)JP Morgan

Click here to View Answer
Answer d)JP Morgan. US investment bank JP Morgan has created a crypto-currency to help settle payments between clients in its wholesale payments business. JPM Coin is the first digital currency to be backed by a major US bank.

3.Kurkure, the snack brand owned by PepsiCo India, announced that it has appointed actor ________ as its brand ambassador.
a)Ranveer Singh
b)Salman Khan
c)Akshay Kumar
d)Taapsee Pannu

Click here to View Answer
Answer d)Taapsee Pannu. Kurkure, the snack brand owned by PepsiCo India, announced that it has appointed actor Taapsee Pannu as its brand ambassador. The brand has also launched a television campaign to unveil a new brand positioning ‘Khayal toh chatpata hai’ (loosely translated into ‘It’s a fun thought’) to celebrate the progressive thinking that young Indian homemakers bring in to the traditional Indian families.

4.The 5th India-Bangladesh Joint Consultative Committee Meeting was held in Which Place ?
a)New Delhi
b)Mumbai
c)Hyderabad
d)Indore

Click here to View Answer
Answer a)New Delhi. The 5th India-Bangladesh Joint Consultative Committee Meeting was held in New Delhi .External Affairs Minister Sushma Swaraj and Foreign Affairs Minister of Bangladesh Dr Abdul Momen co-chaired the meeting.

5.Union Minister for Science & Technology, Earth Sciences, Environment, Forest and Climate Change, Dr. Harsh Vardhan, inaugurated India’s First Agromet Forecast Centre In _________.
a)Karnataka
b)Assam
c)Mizoram
d)Manipur

Click here to View Answer
Answer a)Karnataka.

6.Expert committee recommends ________ monthly national minimum wage.
a)Rs 9,700
b)Rs 9,550
c)Rs 9,850
d)Rs 9,750

Click here to View Answer
Answer d)Rs 9,750. A uniform national minimum wage of Rs 9,750 per month or region-wise minimum wages ranging from Rs 8,892-Rs 11,622 per month for five regions (as of July 2018) have been recommended by an expert committee on determining the methodology for fixing the national minimum wage. The recommendations could form the basis for a national minimum wage in the country covering all workers — irrespective of their skills, sectors, occupations and rural-urban locations.

7.PATA conference-mart 2019 inaugurated at the Ganga Resort in ___________.
a)Vanarashi
b)Rishikesh
c)Delhi
d)Lucknow

Click here to View Answer
Answer b)Rishikesh .

8.World number nine Saina Nehwal became the national champion for the fourth time, defeating world number six ________ in the women’s singles final of Senior National Badminton Championship.
a)PV Sindhu
b)Saina Nehwal
c)Carolina Marin
d)Tai Tzu-ying

Click here to View Answer
Answer a)PV Sindhu. World number nine Saina Nehwal became the national champion for the fourth time, defeating world number six PV Sindhu in the women’s singles final of Senior National Badminton Championship.

9.___________ receives second highest central funds under the border area development project (BADP).
a)Madhya Pradesh
b)Assam
c)Manipur
d)Arunachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer d)Arunachal Pradesh . New Delhi has released second highest central funds to Arunachal Pradesh after Jammu & Kashmir under the border area development project (BADP). Official statistics in possession of this correspondent said that a total of Rs 1,100 crore central funds have been released to all the 17 states that share its border with foreign countries during 2017-18.

Arunachal Pradesh has received a sum of Rs 154.14 crore during 2017-18 whereas Jammu & Kashmir has received a sum of Rs 198.89 crore.Assam has received Rs 56.00 crore during the same period.

Leave a Comment