Current Affairs Quiz – February 16 2018

Current Affairs Quiz February 2018

1. Who is chairman of the Indian Council of Historical Research (ICHR)?

a) K. Sudershan Rao

b) Arvind Jamkhedkar

c) Ramesh sobti

b) Manish kumar

Click here to View Answer
 
Answer: b) Arvind Jamkhedkar

Answer: Archaeologist and historian Arvind P. Jamkhedkar will be the next Chairman of the Indian Council of Historical Research (ICHR).

He will replace Prof. K. Sudershan Rao, whose term as ICHR chief was mired in controversy. The post fell vacant after Prof. Rao’s retirement.

2. Who is th chief of Bank of china? 

a) Hiroshi Nakaso

b) Kikuo Iwata

c) Masayoshi Amamiya

d) Haruhiko Kuroda

Click here to View Answer
 
Answer: d) Haruhiko Kuroda

Japan reappointed central bank chief Haruhiko Kuroda for another term, and chose an advocate of bolder monetary easing as one of his deputies in a strong signal to investors that policymakers are in no rush to turn off a sweeping stimulus programme.

3. Who recently won the award named ‘Indian Entrepreneur of the Year 2017 for Business Transformation’?

a) Ajay Singh

b) Vijay Metha

c) Sunil Metha

d) Krichna Garg

Click here to View Answer
 Answer: a) Ajay Singh

SpiceJet’s Chairman and Managing Director Ajay Singh has been named as ‘Indian Entrepreneur of the Year 2017 for Business Transformation’ by leading consultancy EY. 

4. Who has inaugurated the two-day 6th conference of Commonwealth Parliamentary Association (CPA) India Region?

a) President of India

b) Prime Minister of India

c) Speaker of Rajya Sabha

d) Speaker of Lok Sabha

Click here to View Answer
 
Answer: d) Speaker of Lok Sabha

Lok Sabha Speaker Sumitra Mahajan will inaugurate the two-day 6th conference of Commonwealth Parliamentary Association (CPA) India Region, which is likely to be attended by about 100 delegates from across the country and abroad.

The conference will feature discussions on Parliament’s role in development agenda and legislature and judiciary – two important pillars of democracy. 

5. Which nation recently reelected K P Sharma Oli as Prime Minister?

a) Nepal

b) Bhutan

c) Myanmar

d) Indonesia

Click here to View Answer
 
Answer: a) Nepal

Nepal president Bidhya Devi Bhandari has appointed moderate communist K.P. Sharma Oli, who led an alliance with former Maoist rebels to a sweeping victory in recent elections, as prime minister.

6. Khwaja Haleem is passed away recently who is related to which of the profession? 

a) Sports person

b) Writer

c) Politican

d) Actor

Click here to View Answer
 
Answer: c) Politican

Former Uttar Pradesh minister and senior Samajwadi Party leader Khwaja Haleem passed away. He was 75.

Haleem, who belongs to a family of freedom fighters, completed his masters from Aligarh Muslim University in 1969. He started his political career with the Youth Congress in the early 1970s.

7. Which of the social media has approved to launch BHIM UPI?

a) Facebook

b) Instagram

c) WhatsApp

d) Twitter

Click here to View Answer
 
Answer: c) What’s app

The National Payments Corporation of India (NPCI) has accorded its consent to roll out WhatsApp BHIM UPI beta launch with limited user base of one million and low per transaction limit.

Four banks will join the multi-bank BHIM UPI model in the coming weeks and full feature product shall be released after the beta test is successful. 

8. Jayadeva Yogendra is passed away recently, he is a _________ trainer?

a) Yoga

b) Tennis

c) Dance

d) Music

Click here to View Answer
 
Answer: a) Yoga

Yoga guru Jayadeva Yogendra died in Mumbai. He was 88. He was the president of the institute located in suburban Santacruz. The National Council of Educational Research and Training (NCERT) invited him to design the first standardised yoga syllabus for schools in the country. 

9. With which country, Botanical Survey of India and Natural History Museum have signed MoU in the field of genetic/taxonomic studies?

a) USA

b) UK

c) China

d) Russia

Click here to View Answer
 
Answer: b) UK

Botanical Survey of India (BSI) and Natural History Museum (NHM), UK signed a Memorandum of Understanding for cooperation in the field of genetic/taxonomic studies, research and training, conservation in India, including species and habitat conservation assessment. 

10. Which of the Indian cricket player has became the third wicket keeper to take 600 catches in international cricket?

a) Rohit Sharma

b) Virat Kohli

c) M S Dhoni

d) Virender Sehwag

Click here to View Answer
Answer: c) M S Dhoni

Former India captain Mahendra Singh Dhoni has became the third wicketkeeper to take 600 catches in international cricket.

Dhoni achieved the feat by taking the catch of Hashim Amla off pacer Shardul Thakur’s bowling during the sixth India-South Africa ODI. Dhoni has taken 256 catches in Tests, 297 in ODIs and 47 in T20Is as a wicketkeeper so far. 

Leave a Comment