Current Affairs Quiz – February 16 2017

Current Affairs Quiz

1. ______________has won the ₹5 crore cash reward for maintaining high standards of sanitation and hygiene under the Centre’s Kayakalp awards
a) All India Institute of Medical Sciences, Jodhpur
b) All India Institute of Medical Sciences, Bhopal
c) All India Institute of Medical Sciences, New Delhi
d) All India Institute of Medical Sciences, Raipur

Click here to View Answer
Answer c) All India Institute of Medical Sciences, New Delhi. AIIMS was awarded a cash prize of Rs 5 crore for maintaining high standards in sanitation and hygiene and was followed by Shillong’s North Eastern Indira Gandhi Regional Institute of Health and Medical Sciences (NEIGRIHMS) who came second and received a cash prize of Rs 3 crore for cleanliness.

2. Indian-origin constable Shand Panesar got top _________________ award for bravery
a) New Zealand Police
b) Australian Federal Police
c) National Police of France
d) Scotland Yard Police

Click here to View Answer
Answer d) Scotland Yard Police. Shand Panesar, an Indian-origin constable with Scotland Yard, has been awarded this year’s Outstanding Bravery of the Year Award for risking his life with a colleague to rescue a couple from a burning building in London last September.

3. Indian students have won all three top awards at a prestigious Tata quiz competition held in _____________
a) Malaysia
b) Singapore
c) Bangladesh
d) USA

Click here to View Answer
Answer b) Singapore. Indian students have won all three top awards at a prestigious quiz competition held in Singapore. Defending Champions Rohan Naidu and Shivam Bhardwaj of National University of Singapore (NUS) overcame a stiff competition from Arvind Ramesh and Anshuman Anand of Nanyang Technological University (NTU) to win the champion title and trophy of the Tata Crucible Campus Quiz Singapore 2017.

4. Edappadi K Palaniswami was sworn in as the 13th Chief Minister of _______________
a) Tamil Nadu
b) Telangana
c) Kerala
d) Karnataka

Click here to View Answer
Answer a) Tamil Nadu. Edappadi K Palaniswami was sworn in as the 13th Chief Minister of Tamil Nadu by Governor C Vidyasagar Rao. Palaniswami took oath first, followed by 30 ministers in four batches. The swearing in ceremony was held at Raj Bhavan.

5. Former IFS officer Ravi Shankar has been concurrently accredited as the High Commissioner of India to the ___________________
a) Zambia
b) Eritrea
c) Republic of Rwanda
d) Republic of Tanzania

Click here to View Answer
Answer c) Republic of Rwanda. Shri Ravi Shankar presently High Commissioner of India to the Republic of Uganda, who has been concurrently accredited as the High Commissioner of India to the Republic of Rwanda, with residence in Kampala (Uganda). He is expected to take up his assignment shortly.

6. Airbus has signed a Memorandum of Understanding (MoU) for establishing a Centre of Excellence for aerospace skill development in ____________
a) Bangalore
b) Hyderabad
c) Chennai
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer b) Hyderabad . Airbus has signed a Memorandum of Understanding (MoU) for establishing a Centre of Excellence for aerospace skill development in Hyderabad, together with the Telangana government, National Skill Development Corporation India and AEROCAMPUS France.

7. India joined with UN network to prevent maternal, newborn and child deaths by ________
a) 2021
b) 2025
c) 2027
d) 2030

Click here to View Answer
Answer d) 2030. India is among nine countries that will be part of a global health network focused on improving the quality of care for new mothers and babies and strengthen national efforts to end preventable deaths of pregnant women and newborns by 2030.

8. _______________has launched Pragati a traditional life insurance plan that has been specifically designed to empower low income families
a) HDFC Life
b) Bajaj Allianz
c) IDBI Federal Life
d) Exide Life

Click here to View Answer
Answer a) HDFC Life. HDFC life has launched Pragati a traditional life insurance plan that has been specifically designed to empower low income families. Pragati makes life insurance easily accessible to every person who wishes to financially secure his family.

9. Who has been appointed as the Under-Secretary-General for the United Nations’ Peacekeeping Operations?
a) Jeffrey Feltman
b) Jean-Pierre Lacroix
c) Jorge Sampaio
d) José Manuel Barroso

Click here to View Answer
Answer b) Jean-Pierre Lacroix. UN Secretary-General Antonio Guterres has announced the appointment of Jean-Pierre Lacroix of France to head UN peacekeeping for a year pending a review of the world body’s functions and structure. The UN’s political affairs chief, Jeffrey Feltman of the United States, will remain at this post, also for a year. The two positions of under-secretary-general are among the most high-profile at the United Nations.

10. First Indian genomics beacon launched in _________
a) USA
b) Russia
c) Japan
d) UK

Click here to View Answer
Answer d) UK. First Indian genomics beacon launched in UK, Global Gene Corp and Global Alliance for Genomics and Health (GA4GH) has launched the first-ever beacon for Indian genomics data, which is expected to help scientists develop more effective drug delivery systems.

11. ___________ and ______________kicked off the 2017 iteration of the annual Cobra Gold military exercises, Asia’s largest multinational drill
a) USA and Japan
b) USA and India
c) USA and Thailand
d) USA and Russia

Click here to View Answer
Answer c) USA and Thailand. The United States and Thailand will kick off the 2017 iteration of the annual Cobra Gold military exercises, Asia’s largest multinational drill. In over 30 years, Cobra Gold, which began as a bilateral drill between the United States and Thailand – Washington’s oldest ally in Asia – has now grown into one of the world’s largest multinational exercises, involving some 30 countries.

12. Which state government has launched the e-Prison project to enumerate jail inmates in the State, where numbers of detainees keep swelling during unrest?
a) Assam
b) Jammu and Kashmir
c) Nagaland
d) Rajasthan

Click here to View Answer
Answer b) Jammu and Kashmir. The Jammu and Kashmir government has launched the e-Prison project to enumerate jail inmates in the State, where numbers of detainees keep swelling during unrest. State Minister for Information Technology Molvi Imran Raza Ansari inaugurated the project in Jammu.

13. The Cabinet has approved the merger of five associate banks with the State Bank of India (SBI), which of the following bank is not one of them?
a) State Bank of Saurashtra
b) State Bank of Patiala
c) State Bank of Hyderabad
d) State Bank of Mysore

Click here to View Answer
Answer a) State Bank of Saurashtra. The Cabinet has approved the merger of five associate banks with the State Bank of India (SBI), which will catapult any bank from India to among the top 50 global lenders for the first time. The merger does not include Bharatiya Mahila Bank.

14. Who has been honoured with an Honorary Doctorate Degree by Desh Bhagat University?
a) Sardara Singh
b) Gagan Ajit Singh
c) Dhanraj Pillay
d) Sandeep Singh

Click here to View Answer
Answer d) Sandeep Singh. Indian professional hockey player Sandeep Singh has been honoured with an Honorary Doctorate Degree by Desh Bhagat University, a private educational institution in Amloh, Fatehgarh Sahib District of Punjab.

15. Who won the Laureus ‘Sportsman of the Year’ award 2017?
a) Michael Phelps
b) Usain Bolt
c) Lionel Messi
d) Roger Federrer

Click here to View Answer
Answer b) Usain Bolt. Usain Bolt was crowned Laureus Sportsman of the Year for a record equalling fourth time matching the achievement of Roger Federer and Serena Williams. The 30-year-old completed the hallowed triple-triple of Olympic sprint titles in Rio last summer.

Leave a Comment