Current Affairs Quiz – February 15 2019

Current Affairs Quiz – February 15 2019


1.The three-day World Music Festival begins in which city ?
a)Delhi
b)Udaipur
c)jaipur
d)Jodhpur

Click here to View Answer
Answer b)Udaipur.The annual Udaipur World Music Festival will commence from Today. The three-day festival exhibits and hosts artists from all around the world. Festival will continue till January 17.

2.The President of India will present the Tagore Award for Cultural Harmony to _______for the years 2016.
a)Shri Rajkumar Singhajit Singh
b)Shri Ram Sutar Vanji
c)Chhayanaut (a cultural organization)
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)Shri Rajkumar Singhajit Singh.The President of India will present the Tagore Award for Cultural Harmony to Shri Rajkumar Singhajit Singh; Chhayanaut (a cultural organization of Bangladesh); and Shri Ram Sutar Vanji for the years 2014, 2015 & 2016 respectively on 18.02.2019 at Pravasi Bhartiya Kendra, New Delhi.

3.Max Group’s Founder and Chairman Emeritus _______ would take over as Chairman of Max India and Max Life.
a)PS Kharola
b)Analjit Singh
c)Rahul Khosla
d)Ashwani Lohani

Click here to View Answer
Answer b)Analjit Singh. Max Group said its Founder and Chairman Emeritus Analjit Singh would take over as Chairman of Max India and Max Life.

4.India and _______ signed a security protection agreement that will enable the two countries to share classified information with each other.
a)Nepal
b)Sweden
c)Finland
d)Thailand

Click here to View Answer
Answer b)Sweden. India and Sweden signed a security protection agreement that will enable the two countries to share classified information with each other.The agreement was signed on Wednesday during Defence Minister Nirmala Sitharaman’s visit to the Nordic country.

5.Vande Bharat Express will travel __________.
a)From Delhi to Kanpur
b)From Delhi to Varanasi
c)From Delhi to Allahabad
d)From Delhi to Mumbai

Click here to View Answer
Answer b)From Delhi to Varanasi. The semi-high speed Train 18, which has been recently rechristened Vande Bharat Express, can run up to a maximum speed of 160 kmph.
Vande Bharat Express will travel from Delhi to Varanasi in 9 hours and 45 minutes. This includes stoppage time of 40 minutes each at Kanpur and Allahabad.

6.Who took over as the new chairman of the Central Board of Direct Taxes (CBDT)?
a)Rajkumar Singhajit Singh
b)Pramod Chandra Mody
c)Analjit Singh
d)Nageshwara Rao Guntur

Click here to View Answer
Answer b)Pramod Chandra Mody. IRS officer Pramod Chandra Mody took over as the new chairman of the Central Board of Direct Taxes (CBDT), the policy making body of the Income Tax Department. Mody, a 1982-batch Indian Revenue Service (Income Tax cadre) officer, has been appointed in place of Sushil Chandra, who was named as Election Commissioner ahead of the Lok Sabha polls due this summer.

7.Which State government has announced a universal old age pension scheme – Mukhyamantri Vridhajan Pension Yojna- MVPY for all people above 60 years of age?
a)Kerala
b)Gujarat
c)Assam
d)Bihar

Click here to View Answer
Answer d)Bihar . Bihar government has announced a universal old age pension scheme – Mukhyamantri Vridhajan Pension Yojna- MVPY for all people above 60 years of age. the scheme will come into force from the 1st of April this year.

8.India withdraws Most Favoured Nation status to _______.
a)Nepal
b)America
c)Pakistan
d)China

Click here to View Answer
Answer c)Pakistan. Just a day after at least 40 Central Reserve Police Force (CRPF) personnel lost their lives in a dastardly suicide bombing attack in Pulwama, the Indian government has withdrawn “Most Favoured Nation” or MFN status accorded to Pakistan.

9. India and ________signed a $40 Million Loan Agreement to help bring clean and reliable drinking water to the citizens of the Greater Shimla area.
a)UNIDO
b)World Bank
c)IMF
d)UNESCO

Click here to View Answer
Answer b)World Bank .The Government of India, Government of Himachal Pradesh (GoHP) and the World Bank signed a $40 Million Loan Agreement to help bring clean and reliable drinking water to the citizens of the Greater Shimla area, who have been facing severe water shortages and water-borne epidemics over the last few years.

10. Commerce & Industry Minister launched which online export awareness course to train, mentor and hand-hold potential exporters so as to help them to tap international trade opportunities.
a)Anytime-Anywhere
b)Alltime-Anywhere
c)Anytime-Anyplace
d)Everytime-Anywhere

Click here to View Answer
Answer a)Anytime-Anywhere. on Board of Trade Meeting, Commerce & Industry Minister launched a new online “Anytime-Anywhere” export awareness course to train, mentor and hand-hold potential exporters so as to help them to tap international trade opportunities.

11.___________ launched a new portal LADIS – Least Available Depth Information System.
a)IWAI
b)ICAI
c)CCI
d)IIAR

Click here to View Answer
Answer a)IWAI.
Moving a step ahead towards ensuring optimum use of National Waterways, the Inland Waterways Authority of India (IWAI) launched a new portal LADIS – Least Available Depth Information System.

12.India’s first Aqua Mega Food Park commissioned in ________.
a)Bihar
b)Assam
c)Manipur
d)Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer d)Andhra Pradesh.Union Minister of Food Processing Industries Harsimrat Kaur Badal commissioned Godavari Mega Aqua Food Park at Tundurru Village in Bhimavaram Mandal, West Godavari District, Andhra Pradesh through video conferencing. The park is promoted by Godavari Mega Aqua Food Park Pvt. Ltd

13.Meghalaya state animal ____________ was chosen as the mascot for the upcoming National Games to be hosted by the state in 2022.
a)Clouded Leopard
b)Sangai
c)Asiatic lion
d)Nilgiri tahr

Click here to View Answer
Answer a)Clouded Leopard. Meghalaya state animal ‘Clouded Leopard’ was chosen as the mascot for the upcoming National Games to be hosted by the state in 2022. At the first meeting of the Executive Committee of the National Games 2022 chaired by Meghalaya sports minister Banteidor Lyngdoh

14.Sikkim chief minister ______ was conferred with the honorary Doctorate of Literature [Honoris Causa] by Desh Bhagat University at Gobindgarh in Punjab.
a)Nitish Kumar
b)Sarbanda Sonowal
c)Pawan Chamling
d)Pema Khandu

Click here to View Answer
Answer c)Pawan Chamling. Sikkim chief minister Pawan Chamling was conferred with the honorary Doctorate of Literature [Honoris Causa] by Desh Bhagat University at Gobindgarh in Punjab.

15.The 45th Karbi Youth Festival (KYF), organised by the Karbi Cultural Society (KCS), will begin in which state ?
a)Gujarat
b)Assam
c)Bihar
d)Kerala

Click here to View Answer
Answer b)Assam . One of the biggest and oldest ethnic festivals in the Northeast is underway in Karbi People’s Hall at Taralangso,Assam. The 45th Karbi Youth Festival (KYF), organised by the Karbi Cultural Society (KCS), will begin with a grand procession in the morning of February 15 and will continue till February 19.

 

Leave a Comment