Current Affairs Quiz – February 15 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has been appointed as the President and Vice-President of The Institute of Chartered Accountants of India (ICAI)?
a) Nilesh Shivji Vikamsey and Ved Jain
b) Uttam Prakash Agarwal and Naveen N.D. Gupta
c) Nilesh Shivji Vikamsey and Naveen N.D. Gupta
d) Nilesh Shivji Vikamsey and Sunil H. Talati

Click here to View Answer
Answer c) Nilesh Shivji Vikamsey and Naveen N.D. Gupta. The Institute of Chartered Accountants of India (ICAI), has appointed CA Nilesh Shivji Vikamsey and CA Naveen N.D. Gupta as the President and Vice-President of ICAI, respectively, for the year 2017-18.

2. ______________________has launched an open-ended fixed income fund
a) IDBI Asset Management Company
b) IDFC Asset Management Company
c) ING Investment Management Company
d) Kotak Mahindra Asset Management Company

Click here to View Answer
Answer b) IDFC Asset Management Company. IDFC Asset Management Company has launched an open-ended fixed income fund and hopes to mop-up revenue in the range of Rs 300 crore-500 crore from the scheme in the NFO period itself. The Credit Opportunities Fund opens for subscription on February 14 and closes on February 27. It will reopen for continuous sale and repurchase from March 6.

3. According to the global financial services major Nomura, the GDP growth of India is estimated to remain low at _____ in the January-March quarter, 2017
a) 7.2%
b) 6.9%
c) 6.2%
d) 5.7%

Click here to View Answer
Answer d) 5.7%. According to the global financial services major Nomura, the GDP growth of India is estimated to remain low at 5.7% in the January-March quarter, 2017 due to the effect of demonetization of high value currency.

4. The International Coin Fair inaugurated at Kanakakunnu Palace in ______________
a) Thiruvananthapuram, Kerala
b) Kochi, Kerala
c) Kozhikode, Kerala
d) Thrissur, Kerala

Click here to View Answer
Answer a) Thiruvananthapuram, Kerala. The International Coin Fair inaugurated at Kanakakunnu Palace in Thiruvananthapuram, Kerala by the Kerala state Minister for Tourism, Cooperation and Devaswoms Kadakampally Surendran.

5. Which state government imposed curbs on liquor consumption in public?
a) Himachal Pradesh
b) Assam
c) Bihar
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer d) Haryana. The Haryana government has notified that no person shall consume liquor at a place which has not been licensed or authorised under the Punjab Excise Act, 1914, except at one’s dwelling.

6. Government has allocated an amount of Rs _____crore to India Post Payments Bank for the financial year 2017-18 to help it in setting up 650 branches
a) 500
b) 750
c) 1000
d) 2000

Click here to View Answer
Answer a) 500. Government has allocated an amount of Rs 500 crore to India Post Payments Bank for the financial year 2017-18 to help it in setting up 650 branches across country by September 2017. As per Output-Outcome Framework for Schemes 2017-18 for the Department of Posts released that out of the allocated amount, Rs. 125 crore has been allocated as capital infusion into corporate entity for India Post Payments Bank and Rs 375 crore as grant in aid to India Post Payments Bank (IPPB).

7. The ‘name and shame campaign’ initiated by __________________Employees and Retirees against wilful defaulters in Kerala seems to have started paying dividends
a) Axis Bank
b) ICICI Bank
c) Catholic Syrian Bank
d) HDFC Bank

Click here to View Answer
Answer c) Catholic Syrian Bank. The ‘name and shame campaign’ initiated by Catholic Syrian Bank Employees and Retirees against wilful defaulters in Kerala seems to have started paying dividends. Of the 30 defaulters identified by the bank with dues of more than ₹50 lakh each, 10 borrowers have already approached the bank with settlement proposals, following dharnas organised at 20 locations in the State.

8. Which country has scripted history by successfully launching a record 104 satellites, including India’s earth observation satellite, on a single rocket from the spaceport?
a) USA
b) India
c) North Korea
d) Russia

Click here to View Answer
Answer b) India. Space agency ISRO has scripted history by successfully launching a record 104 satellites, including India’s earth observation satellite, on a single rocket from the spaceport. This is the highest number of satellites ever launched in a single mission.

9. Who has been awarded the title of Candidate Master (CM) by World Chess Federation body, FIDE?
a) Sadiq Basha
b) Rohit Singh
c) Kush Bhagat
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Kush Bhagat. Kush Bhagat, a second grade student from Hill Spring International School, was awarded the title of Candidate Master (CM) by World Chess Federation body, FIDE. The title comes after a range of admirable performances by him, over the span of last six months, beginning with his conquest of U-7 Maharashtra State Championship 2016 title to becoming the World Schools Under 7 Blitz champion in Sochi (Russia), and finally his performance, with three gold medals at the first ever Western Youth Chess Championship 2016 at UAE.

10. Adam Voges has decided to retire from international cricket, he associated with _____________
a) Australia Cricket Team
b) England Cricket Team
c) New Zealand Cricket Team
d) South Africa Cricket Team

Click here to View Answer
Answer a) Australia Cricket Team. Australia’s Adam Voges has decided to retire from international cricket. Voges, who at 35 had become the oldest man in Test history to score a century on debut, said this a day before leading the Prime Minister’s XI against the touring Sri Lankans in Canberra.

11. Al Jarreau who passed away recently was a/an
a) Actor
b) Author
c) Singer
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Singer. Legendary jazz singer Al Jarreau died. He was 76.The seven-time Grammy winner had recently announced his retirement from the entertainment business.

12. T V Parasuram who passed away recently was a/an
a) Economist
b) Politician
c) Actor
d) Journalist

Click here to View Answer
Answer d) Journalist . Veteran journalist T V Parasuram, a former correspondent of the Press Trust of India, died in the US. The veteran journalist, who won a Harvard Niemen Fellowship in journalism, served as the correspondent for The Indian Express for two decades till his retirement at age 58.

Leave a Comment