Current Affairs Quiz – February 14 2019

Current Affairs Quiz – February 14 2019

 


1.________ re-appointed as Chairman and Managing Director of Air India.
a)Arvind Saxena
b)PS Kharola
c)Ashwani Lohani
d)Nageshwara Rao Guntur

Click here to View Answer
Answer c)Ashwani Lohani. Ashwani Lohani returns to the post of Chairman and Managing Director of Air India about 19 months after he demitted office.The Appointments Committee of the Cabinet appointed Lohani, who recently retired as Chairman, Railway Board, as CMD of Air India for a period of one year or until further orders.

2. A Bill Introduced in Rajya Sabha For NRI Men To Register Marriage Within _____________.
a)15 Days
b)20 Days
c)45 Days
d)30 Days

Click here to View Answer
Answer d)30 Days. Against the backdrop of cases of Indian women being trapped in fraudulent marriages with non-resident Indians (NRI), a bill was introduced in Rajya Sabha to make it compulsory to register such marriages within 30 days.If an NRI man fails to register his marriage within 30 days of date of marriage, his passport can be impounded or revoked.

3.CCEA approves_________ for Credit Linked Capital Subsidy and Technology Upgradation Scheme for MSMEs.
a)Rs 2,500 Cr
b)Rs 2,900 Cr
c)Rs 2,800 Cr
d)Rs 2,000 Cr

Click here to View Answer
Answer b)Rs 2,900 Cr. The Credit Linked Capital Subsidy and Technology Upgradation Scheme (CLCSTUS) was approved by the Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA), chaired by Prime Minister Narendra Modi, for the next three years, with a total outlay of Rs 2,900 crore.

4.The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the CREDAI YouthCon-2019, at Talkatora Stadium, in _________.
a)Bhopal
b)Pune
c)Mumbai
d)New Delhi

Click here to View Answer
Answer d)New Delhi .

5.The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the signing of MOU between India and ______ inthe field of Tourism.
a)South Africa
b)Argentine
c)Nepal
d)China

Click here to View Answer
Answer b)Argentine. The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the signing of Memorandum of Understanding between India and Argentinein the field of Tourism.

6.Cabinet approves MOU between India and ______ on Cooperation in the field of peaceful uses of outer space.
a)Finland
b)Argentine
c)America
d)myanmar

Click here to View Answer
Answer a)Finland. The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Narendra Modi has given its approval for Memorandum of Understanding between India and Finland on cooperation in the field of peaceful uses of outer space. The MoU has already been signed in 10th January, 2019 at New Delhi.

7.In a first for the IAF,the “OTTERS” squadron of ____________Air Command has undertaken Parallel Taxi Track (PTT) Operations with a full women crew in the Dornier 228 aircraft.
a)Northern
b)South western
c)Western
d)Eastern

Click here to View Answer
Answer c)Western. In a first for the IAF,the “OTTERS” squadron of Western Air Command has undertaken Parallel Taxi Track (PTT) Operations with a full women crew in the Dornier 228 aircraft.

8.The Institute of Chartered Accountants of India (ICAI) has been elected _________as its president for 2019-20 year.
a)PS Kharola
b)Atul Kumar Gupta
c)Prafulla P Chhajed
d)N.D.Gupta

Click here to View Answer
Answer c)Prafulla P Chhajed. The Institute of Chartered Accountants of India (ICAI) said Prafulla P Chhajed has been elected as its president for 2019-20 year. Atul Kumar Gupta has been elected as vice-president for 2019-20, the ICAI said in a release.

9.The ICC Cricket World Cup 2019 will be held in _____and Wales from May 30, 2019 to July 14, 2019.
a)West Indies
b)Australia
c)India
d)England

Click here to View Answer
Answer d)England. The ICC Cricket World Cup 2019 will be held in England and Wales from May 30, 2019 to July 14, 2019.

10._______ the chairman of the Central Board of Direct Taxes or CBDT, has been appointed as the new Election Commissioner.
a)Sushil Chandra
b)N.D.Gupta
c)Prafulla P Chhajed
d)Atul Kumar Gupta

Click here to View Answer
Answer a)Sushil Chandra. Sushil Chandra, the chairman of the Central Board of Direct Taxes or CBDT, has been appointed as the new Election Commissioner. The appointment came ahead of this year’s general elections, which is due by May. Election Commissioners are appointed for a term of six years, or till the age of 65 – whichever is earlier

11.Joint Humanitarian Assistance and Disaster Relief Exercise “Exercise Rahat” began in Which City ?
a)Noida
b)Pune
c)Jaipur
d)Jodhpur

Click here to View Answer
Answer c)Jaipur. In Rajasthan, Jaipur based Sapta Shakti Command of Indian Army is conducting a two- day Joint Humanitarian Assistance and Disaster Relief Exercise “Exercise Rahat”. The exercise began in Jaipur.

Leave a Comment