Current Affairs Quiz – February 14 2017

Current Affairs Quiz

1. Indian-origin British actor ___________ won BAFTA Award for the Best Supporting Actor
a) Madhur Mittal
b) David Wenham
c) Dev Patel
d) Garth Davis

Click here to View Answer
Answer c) Dev Patel. Indian-origin British actor Dev Patel has took home a BAFTA Award for the Best Supporting Actor for his performance in Lion a film about an Indian boy which also got the Best Adapted Screenplay honour. The winners for the 70th British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) Awards were announced at the Royal Albert Hall in London.

2. Which film won 5 awards including Best Film at BAFTA Awards?
a) I, Daniel Blake
b) Manchester by the Sea
c) The Revenant
d) La La Land

Click here to View Answer
Answer d) La La Land. Musical “La La Land” won big at Britain’s main film awards as it scooped the prize for best film, while Emma Stone and Damien Chazelle picked up awards for best actress and best director respectively. It won five gongs in total to keep its hot streak in the movie awards season going before the Oscars later this month, as it also picked up awards for cinematography and original music.

3. Which airlines start daily scheduled operations on the Delhi-Kolkata-Durgapur-Delhi sector from February 15?
a) Jet Airways
b) Zoom Air
c) Air India
d) SpiceJet

Click here to View Answer
Answer b) Zoom Air. India’s latest private airline, Zoom Air, will start daily scheduled operations on the Delhi-Kolkata-Durgapur-Delhi sector from February 15. The same will be extended to Amritsar in the afternoon, followed by Delhi-Surat-Bhavnagar-Delhi, an evening service.

4. Jhargram, Kalimpong and Asansol would be soon declared new districts in ______________
a) West Bengal
b) Karnataka
c) Punjab
d) Maharashtra

Click here to View Answer
Answer a) West Bengal. West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee has said Jhargram, Kalimpong and Asansol would be soon declared new districts. The proposal has already been approved by the cabinet and the new districts would be announced as soon as the Calcutta High Court gives its nod.

5. Indian cricket icon and Rajya Sabha MP Sachin Tendulkar is set to adopt Donja village in _____________ under the Sansad Adarsh Gram Yojna
a) Rajasthan
b) Madya Pradesh
c) Maharashtra
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Maharashtra . Indian cricket icon and Rajya Sabha MP Sachin Tendulkar is set to adopt Donja in Osmanabad (Maharashtra) under the Sansad Adarsh Gram Yojna. Tendulkar has sanctioned over Rs 4 crore from his MPLAD fund for development of Donja. The amount will be spent on development of a new school building, a water supply scheme that would provide potable water to each household, concrete roads and a sewage line attached to the same.

6. India’s first floating elementary school opens in _____________
a) Manipur
b) Tripura
c) Sikkim
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer a) Manipur . Loktak Lake, the largest freshwater lake in the country, has now become home to first of its kind Loktak Floating Elementary School. Situated about 50 km from Imphal, the school will not only cater to the need of the children but for the illiterate adults as well. The school will be accommodating around 25 students and two teachers from the community.

7. ______________is known as the wettest place on Earth
a) New Delhi
b) Meghalaya
c) Maharashtra
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer b) Meghalaya . The village of Mawsynram in Meghalaya receives 467 inches of rain per year. One of the most fascinating and beautiful features in the region are the “living bridges” spanning rain-soaked valleys. The state of Meghalaya, India, reportedly the rainiest spot on Earth.

8. Which country is offering a new course to explore the deeper meanings of the epic sci-fi film series that has enthralled the audiences for decade?
a) USA
b) India
c) UK
d) Australia

Click here to View Answer
Answer c) UK. A university in the UK is offering a new course to explore the deeper meanings of the epic sci-fi film series that has enthralled the audiences for decades. The day-long open access course by the University of Glasgow in the UK – Star Wars and Philosophy: Destiny, Justice and the Metaphysics of the Force – will be held on May 4.

9. Career diplomat Tehmina Janjua was appointed as _____________ first woman foreign secretary
a) Saudi Arabia
b) Pakistan
c) Indonesia
d) Singapore

Click here to View Answer
Answer b) Pakistan. Career diplomat Tehmina Janjua was appointed as Pakistan’s first woman foreign secretary. Foreign Office said that Janjua will replace outgoing foreign secretary Aizaz Ahmad Chaudhry. Tehmina Janjua will assume the post of Foreign Secretary in the first week of March 2017.

10. A new species of birds has been discovered in the high mountainous region of ____________
a) Nepal
b) Sri Lanka
c) India
d) Australia

Click here to View Answer
Answer a) Nepal. A new species of birds has been discovered in the high mountainous region of Nepal, bringing the total number of avian species in the Himalayan country to 866. A Rufous-tailed Rock Thrush (Monticola saxitilis), considered an autumn passage migrant bird species in Pakistan and India, was first seen and photographed by an expedition last year near the Shey monastery within the Shey-Phoksundo National Park.

11. Engineering conglomerate Larsen & Toubro Ltd, France’s MBDA Missile Systems partner to develop missiles in __________
a) USA
b) Japan
c) China
d) India

Click here to View Answer
Answer d) India. Engineering conglomerate Larsen & Toubro Ltd has said it will form a joint venture (JV) with France’s MBDA to develop and supply missiles and missile systems to the Indian armed forces. MBDA is jointly held by Airbus Group, BAE Systems and Leonardo and has expertise in developing all kinds of missile systems.

12. Who has been appointed as new captain of England Cricket Team?
a) Moeen Ali
b) Ben Stokes
c) Joe Root
d) Eoin Morgan

Click here to View Answer
Answer c) Joe Root. Alastair Cook stood down as England’s Test captain. Joe Root has been appointed as his successor. Root does not have a great deal of captaincy experience. Much has been made of his performance as captain when Yorkshire failed to defend to defend 472 against Middlesex at Lord’s in 2014.

13. __________is all set to host its first ever ITTF World Tour event from February 16-19
a) South Africa
b) India
c) China
d) Bangladesh

Click here to View Answer
Answer b) India . India is all set to host its first ever ITTF World Tour event from February 16-19, making the USD 120000 tournament also the biggest in terms of prize money outside the World Championships bracket. India last hosted an International Table Tennis Federation (ITTF) event of this stature before the 2010 Commonwealth Games here but that offered USD 100000 prize money.

Leave a Comment