Current Affairs Quiz – February 13 2020

Current Affairs Quiz – February 13 2020

1. Corbett Tiger Reserve is located in____________.
a) Uttarakhand
b) Madhya Pradesh
c) Andhra Pradesh
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer a) Uttarakhand. The Uttarakhand State cabinet approved a 377 sq km area for the proposed eco-sensitive zone (ESZ) for the Corbett Tiger Reserve (CTR) on 12 February. The proposal will be forwarded to the Central government.

2. The 20th International Seminar on Comprehends the Evolving Contours of Terrorism is held in __________.
a) Haryana
b) Punjab
c) Meghalaya
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer a) Haryana. The Minister of State for Home Affairs, Shri G. Kishan Reddy inaugurated the 20th International Seminar on “Comprehends the Evolving Contours of Terrorism & IED Threat-Way ahead for the Security Community”.

3. National Winter Games to be held in ___________.
a) Gulmarg
b) Sonamarh
c) Leh
d) Pahalgam

Click here to View Answer
Answer a) Gulmarg. The National Winter Games is to be held in Gulmarg from March 7, 2020. The games are to be held for five days in Gulmarg, the world-famous Ski destination. It is being held under Khelo India.

4. World Radio Day 2020 is observed on ____________.
a) February 11
b) February 12
c) February 13
d) February 14

Click here to View Answer
Answer c) February 13. UNESCO and UN calls on radio stations to uphold diversity, both in their newsroom and on the airwaves.

5. Theme for World Radio day is_______________.
a) Radio and People
b) Connect the Mind
c) Radio and diversity
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Radio and diversity . World Radio Day 2020 will be held on Thursday 13 February around the theme of “Radio and diversity.”

6. Pravasi Bhartiya Kendra in New Delhi renamed as ________________.
a) Vajpayee Bhawan
b) Arun Jaitley Bhawan
c) Jehru Bhawan
d) Sushma Swaraj Bhawan

Click here to View Answer
Answer d) Sushma Swaraj Bhawan. Government has decided to rename Pravasi Bhartiya Kendra in New Delhi as Sushma Swaraj Bhawan and Foreign Service Institute in the national capital as Sushma Swaraj Institute of Foreign Service.

7. Who has been elected as President of the Institute of Chartered Accountants of India for the term 2020-21 ?
a) Beem Singh
b) Vishnu Kumar
c) Samith Pandey Desai
d) Atul Kumar Gupta

Click here to View Answer
Answer d) Atul Kumar Gupta. Having served the profession for about two decades, he joined the Central Council of ICAI in 2013 wherein he remained a member for two consecutive terms, i.e. 2013-16 and 2016-19. He got elected as Vice-President in February, 2019 for the term 2019-2020.

8. Who has been appointed as CEO of Tata Trusts ?
a) N Balan
b) Sundeep Nair
c) Srinath Narasimhan
d) Satheesh Kumar

Click here to View Answer
Answer c) Srinath Narasimhan. Tata Trusts named Tata group veteran Srinath Narasimhan as their first chief executive, signalling a shift to a more professional leadership framework at the entities that own most of Tata Sons Ltd.

9. National Women’s Day of India is celebrated on the birth of____________.
a) Sarojini Naidu
b) MS Subbulakshmi
c) Indira Gandhi
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Sarojini Naidu. Sarojini Naidu was India’s first women governor and also famous as ‘Bharat Kokila’. Sarojini Naidu was born on February 13, 1879. She actively participated in the Indian National Movement for the independence of the country.

10. Who is the first Fashion designer in the world?
a) Charles Frederick Worth
b) Wendell Rodricks
c) Jenny Henz
d) Annie D’cruz

Click here to View Answer
Answer a) Charles Frederick Worth.

11. Who has named UAE director of cricket?
a) Muthaiah Muralidharan
b) Robin Singh
c) Ross Taylor
d) Mark Kennedy

Click here to View Answer
Answer b) Robin Singh. Robin Singh, the former India all-rounder, was named UAE’s new director of cricket after the Emirates Cricket Board decided to sack Dougie Brown as head coach.

Leave a Comment